Wikimedia+Libraries International Convention 2022/Programme

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
23-24 July 2022 | Maynooth - Ireland



Information for Presenters[edit]

  • Sessions will be assigned a chairperson in the programme. Please be expecting an email from your chairperson and let them know what questions or concerns you have. Please be ready to share your presentation files or links with your chair.
  • Presenters should be uploaded their presentations to WikiCommons before the Convention.
  • Please bring a laptop to your session and any needed dongle adapter. If you are unable to bring a laptop, please let us know at WikiLibCon@gmail.com before July 22.
  • More information to come.

Programme Schedule[edit]

This is the final draft of the programme schedule, though it may undergo slight changes leading up to the conference to better support sessions and presenters.

All the sessions have a corresponding EtherPad, you can find the links on the programme. We encourage attendees to actively take collaborative notes.

Wikimedia+Libraries International Convention takes place over two days, 23-24 July, 2022


Session Key
Registration - The Noun Project.svg Registration Presentation - The Noun Project.svg Presentation Latte - The Noun Project.svg Break Wikimedia-logo black Wikimedia Foundation Session
Team_icon_-_noun_project_20586 Panel or Group Presentation Crowdsourcing_-_The_Noun_Project Unconference Noun project 730.svg Workshop or Training Lunch_-_The_Noun_ProjectMeal


Friday, July 22[edit]

15:00 - 16:45
105 minutes

Registration_-_The_Noun_Project Registration

  • Location: Lobby of Library

Saturday, July 23[edit]

8:00 - 9:00
60 minutes

Registration_-_The_Noun_Project Registration

  • Location: Lobby of Library
9:00 - 9:30
30 minutes
Presentation Welcome to Wikimedia+Libraries International Convention! (Laurie Bridges and Rebecca O'Neill)
  • Speakers: Laurie Bridges and Rebecca O'Neil, Conference Organizers
  • Location: Social Learning Room, Ground floor
9:30 - 10:30
60 minutes
Presentation Keynote 1: Wikimedia through the Prisms of Critical Librarianship
  • Speaker: Nkem Osuigwe, Human Capacity Development and Training Head, African Library and Information Associations and Institutions (AfLIA),Ghana
  • Location: Plenary Room, Ground floor
  • Chair: Matt Vetter
  • Notes: Etherpad notes on Keynote 1
10:30 - 11:00
30 minutes
Latte_-_The_Noun_ProjectMorning break
  • Location: Level 1
11:00 - 12:30
90 minutes
Presentation Assessment and the Future of Libraries in Wikipedia (Liam Wyatt and Alice Kibombo)
12:30 - 13:00
30 minutes
Presentation A Manifesto for Wikimedia + Libraries (Esther Bravo)

Chair: Matt Vetter

13:00 - 14:00
60 minutes
Lunch_-_The_Noun_ProjectLunch Break
  • Location: Level 1
14:00 - 14:45
45 minutes

Concurrent Sessions 1


Presentation - The Noun Project.svg Introducing Wikisource: The Digital Library of Free Texts


Noun project 730.svg Manifesto Working Group (Esther Bravo)


Noun project 730.svg Workshop: Neutral Point of View, Part I Wikimedia+Libraries/Program/Submission/Neutral point of view and librarians:keep at it!

Team_icon_-_noun_project_20586 Group Presentations 1: Social Media and Wikimedia Engagement

14:45 - 15:30
45 minutes

Concurrent Sessions 2


Team_icon_-_noun_project_20586 Panel Presentation: Wikipedia in African Libraries: Our Story


Noun project 730.svg Workshop: Neutral Point of View, Part II Wikimedia+Libraries/Program/Submission/Neutral point of view and librarians:keep at it!


Noun project 730.svg Workshop: Understanding Wikipedia-based Education through the ACRL Framework for Information Literacy, Part I


Team_icon_-_noun_project_20586 Group Presentations 2: Engaging Wikidata


Crowdsourcing_-_The_Noun_ProjectUnconference (blackboard for writing down ideas to present or to do)

15:30 - 16:00
30 minutes
Latte_-_The_Noun_ProjectAfternoon Break
  • Level 1
16:00 - 16:45
45 minutes

Concurrent Sessions 3

PresentationGroup Presentations 3: Experience-Sharing on Wikimedian-in-Residence Work


Noun project 730.svg Workshop: Understanding Wikipedia-based Education through the ACRL Framework for Information Literacy, Part II


Noun project 730.svg Workshop: Learning Circles as a Social Editing Method: Facilitating Collaborative Content Development in Community Spaces


Wikimedia-logo black A Hitchhiker's Guide to the Wikimedia Foundation


Noun project 730.svg Wikibase: An Open-Source and Free Tool for Library Professionals (WikiData)

Unconference Wikibase and the German National Library

  • Location: flexibel learning room, level 1
  • Barbara Fischer, Fischerdata
  • Notes: Etherpad notes for Unconference sessions
18:15 Lunch_-_The_Noun_ProjectCeltic Nights (Alcoholic drinks may be served during dinner)

Meeting point [22:45 returning charter bus]

Sunday, July 24[edit]

9:15 - 9:30
30 minutes

Presentation Summary of Day 1 and Expectations for Day 2

  • Speakers: Laurie Bridges and Rebecca O'Neill
  • Location: Social Learning Room Room, Ground floor
9:30 - 10:30
60 minutes
Presentation Keynote 2: Wikimedia and Libraries working together to build the infrastructure for free knowledge
10:30 - 11:00
30 minutes
Latte_-_The_Noun_ProjectMorning break
  • Location: Level 1
11:00 - 12:00
60 minutes
Wikimedia-logo black Grants & Community Resources from Wikimedia Foundation


Crowdsourcing_-_The_Noun_ProjectUnconference (blackboard for writing down ideas to present or to do)

12:00 - 13:00
60 minutes

Concurrent Sessions 4
Wikimedia-logo black Presentation and dynamic session: Where next for #1Lib1Ref?


Noun project 730.svg Manifesto Working Group (Esther Bravo)

Team_icon_-_noun_project_20586 Group Presentations: Training in African Context,

Unconference (blackboard for writing down ideas to present or to do)

13:00 - 14:00
60 minutes
Lunch_-_The_Noun_ProjectLunch Break
  • Location: Level 1
14:00 - 14:45
45 minutes

Concurrent Sessions 5
Team_icon_-_noun_project_20586 Panel 3: Wikipedia in the Higher Education Classroom: A Fishbowl Discussion to Share Experience and Model Practice


Noun project 730.svg Tutorial: Populating Wikidata with Bibliographic Data


Team_icon_-_noun_project_20586 Panel: Library/Librarians Groups and the Wikimedia Universe


Noun project 730.svg Workshop: Wikimedia + Libraries in the Land of Valencia [Spanish Session]


Wikimedia-logo blackFoundation Desk Table (hours and names in blackboard)

  • Location: Study Room 4, Level 1
14:45 - 15:30
45 minutes

Concurrent Sessions 6
Team_icon_-_noun_project_20586 Panel: A Booktalk - Wikipedia and Academic Libraries: A Global Project

PresentationPresentations Group 4: Experience-Sharing on Wikimedia Commons


Noun project 730.svg Tutorial: Tactical Nearbyism in Maynooth


PresentationPresentations Group 5: Experience-Sharing on Edit-a-thons


Wikimedia-logo blackFoundation Desk Table (hours and names in blackboard)

  • Location: Study Room 4, Level 1
15:30 - 16:00
30 minutes
Latte_-_The_Noun_ProjectAfternoon Break
  • Level 1
16:00 - 16:30
30 minutes

Concurrent Sessions 7
PresentationPresentations Group 6: Information Literacy


PresentationPresentations Group 7: Gender


Presentation Presentations Group 8: New Initiatives and Partnerships


Crowdsourcing_-_The_Noun_ProjectManifesto Working Group (Esther Bravo)

Unconference

Wikibase and the German National Library

  • Location: Flexible Learning room Level 1
  • Barbara Fischer
  • Notes: Etherpad notes for Unconference sessions
16:30 - 17:00
30 minutes
Presentation Manifesto/Declaration Presentation
  • Presentation Closing Remarks
  • Speaker: Núria Ferran
  • Location: Social Learning Room, Ground floor
19:00 Closing

Closing Dinner (Alcoholic drinks may be served during dinner)

19:00 DinnerPugin Hall

Call for Proposals (Closed)[edit]

With support from the Wikimedia Foundation, we are excited to announce the first-ever Wikimedia+Libraries International Convention, to be held in Maynooth, Ireland, 23-24 July, 2022. While a limited number of scholarships are available, individuals do not need to be awarded a scholarship to participate. As the inaugural conference for professionals working at the intersection of Wikimedia and libraries, we seek proposals that engage all aspects of libraries and information literacy work happening in and alongside the Wikimedia movement. Wikimedia's core-knowledge projects (especially Wikipedia, Wikidata, Wikisource, and Wikimedia Commons) provide the community, resources, and technical infrastructure that enable free educational content on a global scale.

View Submissions from the Call for Proposals[edit]

Proposals may be viewed in submission category.