Jump to content

Wikimedia Blog/Προσχέδια/Mία Πολιτική Προσωπικών Δεδομένων Δημιουργημένη με τον Wiki Τρόπο

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Blog/Drafts/Launching a Privacy Policy Built the Wiki Way and the translation is 86% complete.

Τίτλος

Mία Πολιτική Προσωπικών Δεδομένων Δημιουργημένη με τον Wiki Τρόπο

Σώμα

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι στις 25 Απριλίου, 2014, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Wikimedia ενέκρινε μία νέα πολιτική προσωπικών δεδομένων. Η νέα πολιτική προσωπικών δεδομένων εξηγεί πώς συλλέγουμε, χρησιμοποιούμε και διαχειριζόμαστε την πληροφορία των πάνω από 20 εκατομμυρίων εγγεγραμένων χρηστών και 490 εκατομμύρια μηνιαίους μοναδικούς επισκέπτες στα εγχειρήματα της Wikimedia.

Αλλά η πολιτική δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την υποστήριξη των χρηστών σαν και εσάς. Η νέα πολιτική προσωπικών δεδομένων είναι το αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης με την κοινότητα που εκτείνεται πάνω από οκτώ μήνες.

Μια ανάγκη για αλλαγή

Στις αρχές του 2013, αναγνωρίσαμε ότι η πολιτική προσωπικών δεδομένων μας, που δεν είχε ανανεωθεί από το 2008, δεν λάμβανε υπόψιν μια πληθώρα από νέες τεχνολογίες ούτε παρείχε αρκετές λεπτομέρειες στους χρήστες για τον τρόπο που γινόταν χρήση των πληροφοριών τους. Αλλά ο τρόπος της Wikimedia είναι μοναδικός -- εμείς ξέραμε ότι δεν θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μια πολιτική προσωπικών δεδομένων χωρίς την βοήθεια της ίδιας κοινότητας χρηστών που η πολιτική είχε ως σκοπό να προστατέψει. Έτσι, εμείς ξεκινήσαμε μία ανοιχτή πρόσκληση για δηλώσεις από την κοινότητα στις 18 Ιουνίου 2013, για να μάθουμε ποια ζητήματα ήταν πιο σημαντικά για εσάς, και τι θα θέλατε να δείτε στην νέα πολιτική πολιτική προσωπικών δεδομένων.

Οπλισμένοι με αυτές τις δηλώσεις και λαμβάνοντας υπόψιν της ευαισθησίες που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες αποκαλύψεις μαζικά κυβερνητικά προγράμματα παρακολούθησης, δημιουργήσαμε ένα αρχικό σχέδιο πρότασης για την νέα πολιτική προσωπικών δεδομένων και ανοίξαμε μια διαδικτυακή συζήτηση διάρκειας 5.5 μηνών.

Βικιπαίδεια: χτισμένη μέσω συνεργασίας.

Τελειοποιώντας την πολιτική προσωπικών δεδομένων μέσω διαβούλευσης

To αρχικό σχέδιο πρότασης της νέας πολιτικής προσωπικών δεδομένων υποβλήθηκε σε κριτική από την κοινότητα Wikimedia και πυροδότησε μια εμπνευσμένη συζήτηση. Πραγματικά, η συζήτηση γύρω από την πολιτική προσωπικών δεδομένων, τις κατευθύντριες γραμμές για την διατήρηση δεδομένων και την πολιτική πρόσβασης σε εμπιστευτικές πληροφορίες[1] ανήλθαν σε πάνω από 195.000 λέξεις και είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 250 αλλαγές στα έγγραφα. Αυτό που αναδύθηκε ήταν μια πολύ πιο δυνατή πολιτική που αντικατοπτρίζει τις αξίες της παγκόσμιας κοινότητας Wikimedia.

Για περισσότερες πληροφορίες περί της διαδικασίας διαβούλευσης και πώς η νέα πολιτική διαφέρει από την παλιά, παρακαλώ δείτε το προηγούμενό μας άρθρο.

Τι γίνεται τώρα?

Με την έγκριση του Συμβουλίου, θα ξεκινήσουμε μια περίοδο ειδοποιήσεων διάρκειας ενός μήνα, για να δώσουμε σε όλους την ευκαιρία να αξιολογήσουν την νέα πολιτική προσωπικών δεδομένων. Μετά την περίοδο ειδοποιήσεων, η πολιτική θα τεθεί σε ισχύ επισήμως.

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτήν την ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία, που είχε ως αποτέλεσμα μια πολιτική προσωπικών δεδομένων που ήταν πραγματικά ανεπτυγμένη με τον wiki τρόπο. Σε αυτό το πνεύμα, η νέα πολιτική προσωπικών δεδομένων βρίσκεται υπό μια ελεύθερη άδεια χρήσης έτσι ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να τη χρησιμοποιήσει και να βασιστεί πάνω της όταν φτιάχνει τη δική του πολιτική προσωπικών δεδομένων.

'Michelle Paulson, Νομικός Σύμβουλος* Geoff Brigham, Γενικός Σύμβουλος

* Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες σε όλους όσους έκαναν αυτήν την πολιτική πραγματικότητα -- δεν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε αυτήν την πολιτική χωρίς μια πραγματικά διατμηματική προσπάθεια και την πολύτιμη συμμετοχή και ανάδραση της παγκόσμιας κοινότητας Wikimedia. Ειδικές ευχαριστίες προς James Alexander, Heather Walls, Luis Villa, Roshni Patel, Toby Negrin, Megumi Yukie, Dario Taraborelli, Jorge Vargas, και Tiffany Li για την απίστευτη υποστήριξη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

  1. Η Πολιτική Πρόσβασης σε Εμπιστευτικές Πληροφορίες εγκρίθηκε και αυτή από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 25 Απριλίου 2014. Σημειώστε, ωστόσο, ότι κάποιες προϋποθέσεις υπό αυτήν της πολιτική θα ενεργοποιηθούν εφόσον έχουμε ολοκληρώσει την δημιουργία των απαραίτητων εργαλείων, και έχουν δοθεί ειδοποιήσεις στα μέλη της κοινότητας που επηρεάζονται από αυτές τις προϋποθέσεις όπως ορίζεται από την πολιτική.

● Copyright notes: Wikipedia by Giulia Forsythe available under CC BY-SA 3.0 Unported from Wikimedia Commons.

Notes