Jump to content

Заедничката Ризница на Викимедија

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Commons and the translation is 54% complete.
Outdated translations are marked like this.
Логотипот на Заедничката Ризница на Викимедија
Логотипот на Заедничката Ризница на Викимедија

Заедничката Ризница на Викимедија (македонска страница) е централно складиште за слободни слики, музика, аудио и видео снимки, и spoken texts. Лансирана е на 7 септември, 2004 г.

Што е Ризницата?

Growth of Wikimedia Commons

The aim of Wikimedia Commons is to provide a media file repository "that makes available public domain and freely-licensed educational media content to all, and that acts as a common repository for the various projects of the Wikimedia Foundation."

Ризницата е и повеќејазична. Тоа значи дека на една иста страница постојат повеќе јазици. Ова е изводливо бидејќи највеќето „статии“ се слики со краток опис.

Погледајте го планот на проектот за сите подробности.

Мотиви

Порано секој проект на Викимедија -- секоја Википедија , Викиречник , како и Викикниги , Викиизвор , Викивести , Викиуниверзитет и Викицитат -- користеа свои именски простори за слики. Вака нема солиден начин на наведување на слики од други проекти. Многу добри, слободни подигнувања на едно вики остануваа незабележани на друго. Така, се јавуваше непотребно дуплирање на интелектуална и креативна работа, како и бесцелни вишоци и непотребно и поголемо одржување.

One can use the {{Commons}} template in the Wikimedia sister projects (Википедија , Wikibooks , Wikinews , etc.) to link to Commons.

Директни врски кон проектот

Посетете ја главната страница на проектот на commons.wikimedia.org/wiki/Главна_страница (македонски) и commons.wikimedia.org (англиски) за подетални информации.