Jump to content

Oglasna ploča odbora Zaklade Wikimedia/Travanj 2022. - Mjesta u odboru 2022. i 2023.

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Board noticeboard/April 2022 - Board seats in 2022 and 2023 and the translation is 100% complete.

Upravni odbor Zaklade Wikimedia vodi i nadzire Zakladu Wikimedia. Nakon razdoblja značajne promjene vodstva kako u Zakladi tako i u Upravi, razgovarali smo o tome kako osigurati potreban kontinuitet i stabilnost. Imajući to na umu, dogovorili smo sljedeće odluke koje se odnose na proširenje Odbora.

Odluka: Održati izbore 2022. kako bi se popunila mjesta koja odabiru podružnice, a kojima istječe mandat; ponovno procijeniti potrebu za proširenjem Odbora u 2023. godini.

Tijekom 2020. godine, odlučili smo proširiti broj mjesta u Odboru kako bismo kao grupa povećali našu raznolikost, stručnost i kapacitet. Istodobno smo prepoznali i potrebu za pružanjem stabilnih, dosljednih smjernica, posebno u trenutku kada pomažemo Zakladi dok prolazi kroz promjene.

S tri nova povjerenika koje je odabrala zajednica krajem prošle godine, te dodatkom novog povjerenika kojeg je izabrao Odbor, i dva mjesta odabrana od strane podružnica kojima mandat istječe ove godine (što ostavlja otvorenim za promjenu ukupno pet od šest mjesta koja pripadaju zajednici i podružnicama), odlučili smo da je važno dati Odboru vremena za uključivanje novih povjerenika. Iz tog razloga, krenut ćemo s izborima 2022. kako bismo popunili dva mjesta kojima istječe mandat i preispitati potrebu za daljnjim proširenjem odbora 2023. To će nam dati vremena da se konsolidiramo kao grupa, kao i da izgradimo snažnije partnerstvo s našom novom izvršnom direktoricom, prije nego što donesemo odluku o tome jesu li i koji dodatni kapaciteti Odbora potrebni.

Pročitajte tekst odluke na Governance Wiki.

Odluka: Imenovati Nataliiu Tymkiv na mjesto koje bira Odbor, gdje može odslužiti ostatak svog mandata kao predsjednica Odbora

Prema našim statutima, Odbor povjerenika Zaklade Wikimedia ima povjerenike koje bira zajednica i podružnica, povjerenike koje bira Odbor i mjesto osnivača zajednice. U prošlosti je bilo nekoliko slučajeva kada je potreba za kontinuitetom u vodstvu rezultirala imenovanjem povjerenika izabranog u zajednici na mjesto koje bira Odbor. Povjerenici su imenovali predsjednicu Odbora Nataliiu Tymkiv na jedno od mjesta koje bira Odbor kako bi mogla dovršiti svoj trogodišnji mandat kao predsjednica, a istovremeno ojačati prisutnost zajednice u Odboru. To će otvoriti mogućnost za dodatnog povjerenika s iskustvom u zajednici koji će se pridružiti Natalijinom upražnjenom mjestu, a ukupan broj za 2022. iznosit će šest mjesta koje bira zajednica, pet mjesta koje bira Odbor (od kojih će jedno biti Nataliino), te sjedište osnivača zajednice. U nastavku je tablica povjerenika i njihovih trenutnih mandata:

Povjerenici Vrsta mjesta Trenutačni mandat (prema datumu istjeka)
Shani Evenstein Sigalov Odabrani od Podružnica* August 15, 2019 - September 1, 2022
Nataliia Tymkiv (Predsjedavajući Odbora) Odabrani od Podružnica* August 15, 2019 - September 1, 2022
Raju Narisetti Odabrani od Odbora September 1, 2020 - October 1, 2023
Esra'a Al Shafei Odabrani od Odbora September 1, 2020 - October 1, 2023
Tanya Capuano Odabrani od Odbora September 1, 2021 - September 1, 2024
Dariusz Jemielniak Odabrani od podružnica-i-zajednice October 13, 2021 - November 1, 2024
Rosie Stephenson-Goodknight Odabrani od podružnica-i-zajednice October 13, 2021 - November 1, 2024
Lorenzo Losa Odabrani od podružnica-i-zajednice October 13, 2021 - November 1, 2024
Victoria Doronina Odabrani od podružnica-i-zajednice October 13, 2021 - November 1, 2024
Jimmy Wales Sjedište osnivača zajednice September 1, 2021 - November 1, 2024
Luis Bitencourt-Emilio Odabrani od Odbora January 1, 2022 - January 1, 2025

*Preostala mjesta odabrana od strane podružnica preći će na mjesta koja su odabrali zajednica-i-podružnice na temelju promjene statuta iz 2020. godine.

Pročitajte tekst odluke na Governance Wiki.

Implikacije odluka

 • Sastav Odbora za ostatak 2022. bit će šest mjesta koje biraju zajednica-i-podružnice, pet mjesta koje bira odbor i mjesto osnivača zajednice.
 • O sastavu Odbora:
 • Imenovanje Nataliie Tymkiv predstavlja povećanje broja mjesta koje je Odbor izabrao za jedno. To dolazi nakon proširenja za jedno mjesto koje je odabrala zajednica iz 2021. godine.
 • Odobrenje Nataliie Tymkiv kao petog člana kojeg je izabrao Odbor stvara priliku za postavljanje još jednog povjerenika izabranog u zajednici, čime se ukupan broj povjerenika iz zajednice popeo na sedam.
 • Ne postoji namjera povećavati broj mjesta koje bira Odbor do najmanje 2023. Kad god se dodaju mjesta koja bira Odbor, to će biti učinjeno u skladu s odjeljkom 3F statuta, koji navodi da broj mjesta koja bira Odbor ne smije biti veći od broja mjesta koja biraju zajednica-i-podružnice.
 • Nataliia Tymkiv moći će završiti svoj mandat predsjednice Odbora, koji završava 2024. Njezin maksimalni mandat od devet uzastopnih godina kao povjerenika, kako je navedeno u članku IV, odjeljku 2c statuta, prestat će 2025. godine.
 • O Nataliji Tymkiv:
 • Nataliia je 6 godina bila članica Odbora povjerenika na mjestu koje je odabrala podružnica. Aktivna je članica pokreta od 2011. godine, a izabrana je u Odbor povjerenika nakon što je bila izvršna direktorica Wikimedije Ukrajine i članica Upravnog odbora Wikimedije Ukrajine.
 • Potpredsjednica je Odbora povjerenika od 2019. godine, a na mjesto predsjednice Odbora stupila je 2021. godine.
 • Izbori će se održati 2022. kako bi se zamijenila dva mandata koja ističu. Ponovno ćemo procijeniti potrebu za daljnjim proširenjem Uprave 2023. godine.
 • Učinkovito vodstvo na razini Odbora zahtijeva mješavinu povijesnog znanja, raznolikog iskustva i novih, inovativnih ideja. Odbor želi osigurati ravnotežu svih ovih čimbenika.
 • Proces prijema povjerenika odabranih 2021. i 2022. godine, prije razmatranja daljnjeg proširenja, omogućit će nam da donesemo odluku na temelju potreba i kao odgovor na druge strukture vodstva koje se trenutno stvaraju u okviru procesa Strategije pokreta.