Jump to content

Огласна табла Фондације Викимедија/април 2022. – Места у Одбору 2022. и 2023.

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Одбор повереника Фондације Викимедија води и надгледа Фондацију Викимедија. Након периода значајне промене руководства, како у Фондацији тако и у Одбору, разговарали смо о томе како да обезбедимо потребан континуитет и стабилност. Имајући то у виду, договорили смо следеће одлуке које се односе на проширење Одбора.

Одлука: Одржати изборе 2022. године како би се попунила места која бирају подружнице, а којима истиче мандат; поново проценити потребу за проширењем Одбора у 2023.

У 2020. години, смо решили да проширимо број места у Одбору како бисмо ако група повећали нашу разноликост, стручност и капацитет. У исто време, препознали смо и потребу да обезбедимо стабилно, доследно руковођење, нарочито у тренутку када помажемо Фондацији док пролази кроз промене.

Са три нова повереника које је заједница одабрала крајем прошле године, као и додавање новог повереника којег је одабрао Одбор, и чињеницом да ове године истиче мандат за два места изабрана од стране подружница (што оставља пет од укупно шест места у заједници и подружницама у променљивом стању ), одлучили смо да је важно да Одбору дамо времена да уведе нове поверенике. Из тог разлога, ми ћемо кренути са изборима 2022. како бисмо попунили два мандата која истичу, и преиспитаћемо потребу за даљим проширењем одбора 2023. То ће нам дати времена да се консолидујемо као група, као и да изградимо снажније партнерство са нашом новом извршном директорком, пре него што донесемо одлуку о томе да ли су и који додатни капацитети Одбора потребни.

Прочитајте текст одлуке на страници Governance Wiki.

Одлука: Именовати Наталију Тимкив на место које одређује Одбор, где ће одслужити остатак свог мандата на месту Председавајуће Одбора.

Према нашим статутима, Одбор повереника Фондације Викимедија има поверенике које бира заједница и подружнице, поверенике које бира одбор и оснивача заједнице. Било је неколико прилика у прошлости када је потреба за континуитетом у руководству резултирала именовањем повереника изабраног од заједнице на место које бира Одбор. Повереници су именовали Председавајућу Одбора, Наталију Тимкив, на једно од места које је бира Одбор како би могла да заврши свој трогодишњи мандат на месту председавајуће, истовремено јачајући присуство заједнице у Одбору. Ово ће отворити простор за додатног повереника са искуством у заједници да се придружи Наталијином упражњеном месту, и довешће 2022. укупан број места које бира заједница на шест, док ће пет бирати Одбор (од којих ће једно бити Наталија), те седиште оснивача Заједнице. Испод је табела повереника и њихових тренутних мандата:

Повереници Тип места Тренутни мандат (по редоследу трајања)
Shani Evenstein Sigalov Изабрани од подружница* August 15, 2019 - September 1, 2022
Nataliia Tymkiv (Председавајући Одбора) Изабрани од подружница* August 15, 2019 - September 1, 2022
Raju Narisetti Места која бира Одбор September 1, 2020 - October 1, 2023
Esra'a Al Shafei Места која бира Одбор September 1, 2020 - October 1, 2023
Tanya Capuano Board-selected September 1, 2021 - September 1, 2024
Dariusz Jemielniak Изабрани од заједнице-и-подружница October 13, 2021 - November 1, 2024
Rosie Stephenson-Goodknight Изабрани од заједнице-и-подружница October 13, 2021 - November 1, 2024
Lorenzo Losa Изабрани од заједнице-и-подружница October 13, 2021 - November 1, 2024
Victoria Doronina Изабрани од заједнице-и-подружница October 13, 2021 - November 1, 2024
Jimmy Wales Место оснивача заједнице September 1, 2021 - November 1, 2024
Luis Bitencourt-Emilio Место које бира Одбор January 1, 2022 - January 1, 2025

*Преостала места која бирају подружнице ће постати места која бира заједница-и-подружнице, на основу измене статута из 2020. године.

Прочитајте текст одлуке на страници Governance Wiki.

Импликације одлука

 • Састав Одбора за остатак 2022. биће шест места које бира заједница и подружнице, пет места које бира Одбор и место оснивача заједнице.
 • О саставу Одбора:
 • Именовање Наталије Тимкив представља повећање броја места која бира Одбор за једно. Ово долази након проширења за једно место које бира заједница из 2021.
 • Одобрење Наталије Тимкив као петог члана којег је изабрао Одбор ствара прилику за још једног повереника којег бира заједница, чиме ће укупан број повереника из заједнице износити седам.
 • Не постоји намера да се додаје још места која бира Одбор најмање до 2023. Кад год се додају места која бира Одбор, то ће бити урађено у складу са чланом 4, одељак 3Ф статута, који наводи да број места која бира одбор не може бити већи од оних које именују заједнице -и-подружнице.
 • Наталија Тимкив ће моћи да заврши свој мандат на месту председавајуће Одбора, који истиче 2024. Њен максимални мандат од девет узастопних година као повереника, како је наведено у члану 4, одељак 2ц статута, престаје 2025. године.
 • О Наталији Тимкив:
 • Наталија је провела шест година у Одбору повереника на месту које је одабрала подружница. Активан је члан покрета од 2011. године, а изабрана је у Одбор повереника након што је била извршни директор Викимедије Украјине и члан Одбора Викимедије Украјине.
 • Била је потпредседница Одбора од 2019. године, а на место председавајуће Одбора је ступила 2021. године.
 • Избори ће се одржати 2022. како би се заменила два мандата која истичу. Поново ћемо проценити потребу за даљим проширењем Одбора 2023. године.
 • Ефикасно вођство на нивоу Одбора захтева мешавину историјског знања, разноликог искуства и нових, иновативних идеја. Одбор жели да обезбеди равнотежу свих ових фактора.
 • Процес пријема Повереника изабраних 2021. и 2022. године, пре разматрања даљег проширења, омогућиће нам да донесемо одлуку на основу потреба и као одговор на друге структуре руковођења које се тренутно стварају у оквиру процеса Стратегије покрета.