Hoogtepunten Wikimedia, september 2013

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, September 2013 and the translation is 100% complete.

Hoogtepunten van de Wikimedia Foundation en technologische rapporten van september 2013 met een selectie uit ander belangrijke evenementen uit de Wikimediagemeenschap

Hoogtepunten Wikimedia Foundation

Siko Bouterse presenteert over Individuele Engagement Subsidies (met de Foundations oktober 3 metriek en activiteiten-bijeenkomst)

22 voorstellen voor individuele engagement subsidies ingestuurd

Individuele Engagement Subsidies van de Foundation ondersteunen individuen of kleine teams die werken aan projecten die Wikimediavrijwilligers helpen hun werk te doen. Het programma is gestart in het begin van 2013 en haar tweede ronde van voorstellen is gesloten op 30 september. 22 volledige voorstellen zijn er ingediend met in totaal $ 297.575 van gevraagde financiering. De gevraagde bedragen variëren van $ 10 tot $ 30.000. Via online gemeenschapsorganisering, offline outreach, bouw van hulpmiddelen en onderzoek, de voorstellen hebben tot doel minstens 15 verschillende Wikimedia-projecten te beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn een project voor "het herzien van mentorschap op Wikipedia" en het werk op het waarborgen dat de gadgets die het bewerken ondersteunen worden bijgewerkt en compatibel zijn met de nieuwe visuele tekstverwerker. In oktober worden de voorstellen gecontroleerd of ze in aanmerking komen, terwijl de gemeenschapsdiscussie verder gaat, voordat de formele toetsing door de commissie begint op 23 oktober.

FDC ontvangt 11 voorstellen voor subsidies op basis van jaarplannen, kijkt terug op eerste jaar van werking

Het proces van het Fondsen Verspreiding Comité (FDC) is een ander onderdeel van WMF grantmaking, waarbij organisaties in de Wikimediabeweging grotere subsidies kunnen aanvragen om hun jaarplannen te ondersteunen. Deze commissie, die de verzoeken beoordeelt en aanbevelingen doet aan de Raad van Bestuur bestaat geheel uit vrijwilligers, ondersteund door WMF-personeel. De tweede FDC-ronde van 2013 werd gesloten in september met aanvragen van 11 Wikimedia-organisaties met een totaal van bijna 6 miljoen US dollar. Tot en met 31 oktober worden Wikimedianen uitgenodigd om deel te nemen aan de beoordelingsperiode van de voorstellen door de gemeenschap.

FDC-personeel werkte ook aan de voorbereiding van het jaarverslag 2012-2013 dat terugkijkt op het eerste jaar van haar bestaan sinds de FDC in 2012 opgericht werd. Het bevat reflecties van WMF Executive Director Sue Gardner over het FDC-proces.

Vraag naar input vanuit de gemeenschap voor update van het privacybeleid begint

Het juridische en Community Advocacy team van de Wikimedia Foundation heeft de lancering van het 4,5 maand lange gemeenschapsoverleg en feedbackperiode aangekondigd (conclusie gepland op 15 januari 2014) voor het nieuwe privacybeleid-ontwerp. Feedback en discussie zijn tot nu toe zeer vruchtbaar geweest en hebben al bijgedragen tot een verbetering van de diepgang.

Gegevens en trends

Aantal unieke bezoekers wereldwijd in Mei:

497 miljoen (+0,97% ten opzichte van juli; +8,90% ten opzichte van het vorige jaar)
(comScore gegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore maakt later in september de gegevens van oktober bekend)

Opgevraagde pagina's in augustus:

25,9 miljard (+8,6% vergeleken met augustus; +30,8% vergeleken met vorig jaar)
(Databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, inclusief mobiele toegang)

Actieve geregistreerde bewerkers voor augustus 2013 (>= 5 bewerkingen per maand in de hoofdnaamruimte, robots uitgezonderd):

76.612 (-0,34% in vergelijking met juli / -2,94% in vergelijking met het vorige jaar)
(Databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation)

Rapportkaart (waaronder diverse statistische gegevens en tendensen over WMF-projecten):

http://reportcard.wmflabs.org/ (Terminologie)

Financieel

Wikimedia Foundation YTD Inkomsten en Uitgaven vs Plan d.d. 31 augustus 2013
Wikimedia Foundation YTD Uitgaven per functies d.d. 31 augustus 2013

(Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor augustus 2013.)

Alle gepresenteerde financiële informatie is over de periode tot en met 31 augustus 2013.

Inkomsten $5.408.836
Uitgaven:
Technologie (Engineering Group) $2.515.199
Fondsenwerving (Fundraiser Group) $573.336
Beurzen en projecten (Grantmaking & Programs Group) $607.306
Toekenningen $502.420
Bestuur (Governance Group) $130.722
Juridisch, gemeenschap, communicatie (Legal/Community Advocacy/Communications Group) $533.787
Financiën/Personeel/Administratie (Finance/HR/Admin. Group) $1.201.542
Totale uitgaven $6.064.312
Totaal overschot/(verlies) ($655.476)

De inkomsten in de maand augustus zijn $2,29 miljoen, terwijl $0,99 miljoen begroot was, dus ongeveer $1,3 miljoen of 133% meer dan gepland.

De inkomsten in het boekjaar liggen met USD 5,41 miljoen werkelijk ten opzichte van USD 1,99 miljoen gepland, ongeveer USD 3,42 miljoen of 172% hoger dan gepland.

De uitgaven in de maand augustus zijn $3,34 miljoen, terwijl $4,26 miljoen was begroot, dus ongeveer $919.000 of 25% minder dan gepland, voornamelijk vanwege lagere uitgaven aan personeel, kapitaalkosten, internethosting, juridische kosten, subsidies en de reiskosten deels gecompenseerd door hogere betalingsverwerkingskosten.

De uitgaven in het boekjaar liggen met $6,06 miljoen werkelijk ten opzichte van $7,69 miljoen gepland, ongeveer $1,63 miljoen of 21% lager dan gepland, voornamelijk vanwege lagere uitgaven aan personeel, investeringen, internethosting, uitgegeven beurzen en uitgaven aan reizen, en hogere uitgaven aan bankkosten.

De liquide middelen zijn $38,75 miljoen d.d. 31 augustus 2013.

Video van de maandelijkse vergadering "Wikimedia Foundation in cijfers en activiteiten" over september 2013 (3 oktober 2013)

Andere hoogtepunten in de beweging

Landen die deelnamen in Wiki Loves Monuments 2013

Wiki Loves Monuments 2013

De vierde editie van Wiki Loves Monuments vond plaats van 1 tot 30 september. De wedstrijd om afbeeldingen van nationale monumenten met een vrije licentie naar Wikimedia Commons te uploaden is uitgegroeid tot 's werelds grootste fotowedstrijd. In november zal een internationale jury de finalisten van elk land beoordelen en de wereldwijd winnende foto wordt naar verwachting begin december bekendgemaakt.

Indoloog Heike Moser aan de universiteit van Tübingen (rechts) met een Wikimediaan op het evenement markeren het begin van de samenwerking, in Kerala, India

Indiase Wikimedianen en Duitse universiteit werken samen aan het digitaliseren van werken van een 19e-eeuwse geleerde

Leden van de gemeenschap van de Malayalam Wikipedia en Wikisource zijn verenigd in een samenwerkingsverband met de Universiteit van Tübingen, Duitsland. De universiteit heeft een archief van de werken van Hermann Gundert (1814-1893), een Duitse missionaris, geleerde en taalkundige (evenals de grootvader van de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Hermann Hesse). Gundert publiceerde talrijke boeken in het Malayalam, met inbegrip van een boek over de grammatica van de taal, en een Malayalam-Engels woordenboek. De Malayalam Wikimedianen zal helpen om gescande kopieën van deze boeken te verwerken, die door de universiteit zijn aangeleverd.

Australische overheidsinstelling ondersteunt de Wikimedia-samenwerking met de Paralympische Beweging

Een samenwerking tussen de Australische Wikimedia vereniging, de Universiteit van Queensland en het Australisch Paralympische Comité (APC) is financiering toegekend gekregen van de Australian Research Council, een overheidsinstelling. Het project betreft de geschiedenis van de paralympische beweging en gehandicapte sport in Australië en is erop gericht om de dekking van deze onderwerpen op Wikimedia-projecten te verbeteren.