Africa Environment

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Africa Environment and the translation is 67% complete.
Outdated translations are marked like this.

Africa Environment WikiFocus Celebrates Wangari Maathai Day

“No matter how dark the cloud, there is always a thin, silver lining, and that is what we must look for. The silver lining will come, if not to us then to next generation or the generation after that. And maybe with that generation the lining will no longer be thin.” ― Wangari Maathai, Unbowed: A Memoir

Ziua Mediului în Africa sau Ziua Wangari Maathai este sărbătorită anual pe 3 martie. A fost înființată de Organization of African Unity cu privire la provocările de mediu cu care se confruntă continentul. Din 2012, Ziua Mediului în Africa este sărbătorită de Uniunea Africană împreună cu Ziua Wangari Maathai, pentru a aduce un omagiu moștenirii ecologice a regretatului Laureat Nobel.

Context

African Knowledge Initiative (AKI) a încredințat Wiki In Africa (WIA) și Grupul de utilizatori ai comunității Wikimedia Côte d'Ivoire (WMUG IC) cu provocarea de a stimularea creării de conținut și contribuția folosind vizibilitatea oferită prin Ziua Wangari Maathai a Uniunii Africane (3 martie).

Obiectivul principal al inițiativei este de a încuraja Wikimedia și alte comunități să contribuie cu conținut legat de Clima Africii la Proiectele Wikimedia în martie 2023 si dincolo! Indivizii, comunitățile și organizațiile sunt libere să contribuie într-o varietate de moduri diferite. Acele comunități Wikimedia care doresc să găzduiască evenimente de formare sau de contribuție pot să solicite un microgrant de orice sumă între 100 USD și 1500 USD. Termenul limită pentru a aplica pentru acest microgrant este 28 februarie.

Activitățile cheie ale proiectului vor include facilitarea și sprijinirea a cel puțin 11 grupuri locale de utilizatori Wikimedia și grupuri de voluntari pentru a găzdui evenimente de formare și contribuție cu comunitățile lor despre subiectele cheie specializate mai jos. Vor fi ore de birou, sesiuni de antrenament și sărbători online. În plus, echipa va aborda organizații axate pe climat și mediu, cercetători, activiști și cadre universitare pentru a lucra împreună cu noi la acest proiect. Aceste parteneriate și alianțe vor asigura că editorii Wikimedia vor avea acces la date validate și actualizate, materiale sursă și dovezi vizuale de calitate. Acest lucru va ajuta la asigurarea faptului că contribuțiile de calitate sunt făcute ca parte a proiectului.

Subiectele abordate în acest focus se referă la climatul din Africa și impactul schimbări climatice și problemele sau amenințările de mediu cu care se confruntă țările și comunitățile din Africa . Datorită peisajului istoric al Africii, pentru un impact maxim proiectul va fi bilingv: franceză și engleză.

Apel la acțiune

Activități sugerate

 • Alăturați-vă până la 3 evenimente online programate ale organizatorului: o sărbătoare de lansare + actualizare și partajare la mijlocul sesiunii + întâlnire finală pentru a sărbători și a reflecta asupra inițiativei: accesați pagina evenimentului
 • Creați sau îmbunătățiți un articol Wikipedia cu accent pe crearea de articole precum „Clima în țara X” : accesați listele noastre
 • Traduceți un articol Wikipedia legat de Climă și mediu în limba dvs. : Traduceți articole despre climă în limba dvs.
 • Creați un proiect de colaborare Climate WikiProject în limba dvs. acolo unde nu există încă : accesați pagina noastră de ajutor
 • Adăugați statistici și date legate de climă, din baza de date a Uniunii Africane, la Wikidata : accesați pagina noastră de resurse
 • Adăugați activiști locali în domeniul schimbărilor climatice și experți în mediu la Wikidata etc. Vedeți cum să faceți acest lucru
 • Colaborați cu organizații academice sau activiste locale de climat și/sau mediu pentru a accesa și valida date și materiale locale: accesați pagina noastră parteneră
 • Adăugați o imagine la concursul Wiki Loves Africa despre Climă și vreme: link către concurs
 • Participați la evenimente față în față cu comunitatea dvs. locală: accesați pagina evenimentului

Cronologie

 • Apel pentru cerere de microgrant
 • Început pentru trimiteri: 04 februarie 2023/ 00:01 (UTC)
 • Termenul limită pentru trimitere: 28 februarie 2023/ 23:59 (UTC)
 • Data de lansare a proiectului este „3 martie 2023”, iar activitățile comunitare vor avea loc în luna martie.
 • Declararea rezultatelor: Urmează să fie declarată pe 25 aprilie 2023.

Nu doar pentru martie! Alăturați-vă Global Environment / Climate Initiatives

Există mai multe inițiative și campanii legate de Mediu.

Inițiativă Descriere
WikiProject Schimbări climatice Join the Climate Change task force on the English Wikipedia
Wiki Loves Africa Wiki Loves Africa este un concurs anual de fotografie. Tema pentru anul 2023 este Clima și vremea. Concursul se desfășoară în lunile martie și aprilie 2023.
Alăturați-vă unui grup de utilizatori Wikimedian Grupul de utilizatori Wikimedians for Sustainable Development ajută la reunirea Wikimedianilor implicați în probleme de dezvoltare durabilă, fie ei indivizi sau implicați cu oricare dintre afiliații mișcării Wikimedia. Accentul grupului include munca pe toate subiectele legate de dezvoltarea durabilă, inclusiv în special Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite.
Implicați-vă în campania pentru climă deschisă Un parteneriat creat de Creative Commons, SPARC și EIFL, scopul acestei campanii multianuale Open Climate este de a promova accesul deschis la cercetare pentru a accelera progresul către soluționarea crizei climatice și conservarea biodiversității globale. Dacă avem de gând să rezolvăm aceste provocări globale, cunoștințele (cercetare, date, resurse educaționale, software) despre ele trebuie să fie deschise.
Îmbunătățiți descrierea imaginilor Women in Climate 446 / 5.000

Rezultatele traducerii Rezultatul traducerii Wiki Loves Women se concentrează pe eliminarea a două lacune semnificative în proiectele Wikimedia – femeile și Africa – atât în ceea ce privește conținutul despre aceste subiecte, cât și în ceea ce privește participarea persoanelor din aceste grupuri. În martie, organizează concursul anual Tell Us About Her – Women in Climate pentru a îmbunătăți descrierile imaginilor. Adăugați date structurate la Wikimedia Commons datorită unei unități dedicate și a Instrumentului ISA.
Participă

Citatul Săptămânii

„Până nu sapi o groapă, nu plantezi un copac, îl uzi și îl faci să supraviețuiască, nu ai făcut nimic. Doar vorbești.”

Wangari Maathai – Speech at Goldman Awards, San Francisco (24 April 2006)

Our image gallery

View the gallery

Ştiri

 • May, Tuesday 16th: Closing ceremony of Africa Environment Wikifocus 2023

  Data: 16 mai 2023

  Când: 15:00 UTC (see your local time)

  Where: Zoom (Closed)

  Language: engleză - franceză

 • March, Wednesday 29th: Wikidata Session

  Data: March, Wednesday 29th, 2023

  Când: 15:00 UTC (see your local time)

  Where: Zoom (Closed)

  Language: engleză

 • March, Tuesday 28th : Africa Environment Wikifocus Climate : mid-term meeting

  Data: Tuesday, 28th March

  Când: 15:00 UTC (see your local time)

  Where: Zoom (Closed)

  Language: franceză. Translation: engleză

 • March, Tuesday 16th : Dashboard program training session

  Data: Thursday, 16th March

  Când: 17:00 UTC

  Where: Zoom (Closed)

  Language: engleză. Translation: franceză, spaniolă, and arabă

  Records

I want to help organize !

Resources are available to assist community and event organisers as they engage with the press and partners about Africa Environment WikiFocus activities and events taking place across Africa during March and April 2023.
All communication resources

Want to find out more ? Understand how to join ? How to create a dashboard to track article production ? Set up a wikiproject climate ?
Access our how-tos and training sessions

Inițiativa AKI

Un parteneriat între Fundația Wikimedia și Uniunea Africană, African Knowledge Initiative celebrează trei subiecte critice în anul său inaugural: tineret, mediu și continentul african. Fiecare subiect focalizat a fost încredințat a doi parteneri de implementare axați pe Wikimedia.

Surse de conținut

O parte din sursă de material și informații va fi furnizată de Uniunea Africană. Organizațiile de climat și mediu și ONG-urile, precum și instituțiile academice și de cercetare vor fi, de asemenea, abordate ca parteneri de conținut și de participare. Partenerii de conținut sunt bineveniți! Dacă lucrați în cercetare, universități sau think tank-uri, vă rugăm să contactați organizatorii la hello [at] wikiinafrica dot org

Organizatori Africa Mediu WikiFocus

African Knowledge Initiative Working Group Members