Adresează o întrebare/Întrebări frecvente/Afaceri

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Ask a question/FAQ/Business and the translation is 100% complete.

Unde pot afla mai multe despre publicitate pe proiectele Fundației Wikimedia?

Fundația Wikimedia nu acceptă reclame.

Fundația Wikimedia nu este împotriva lumii publicității online sau împotriva altor organizații care găzduiesc reclame, dar nu crede că publicitatea aparține unui proiect dedicat educației, în special unul care este condus de valorile în concordanță cu o enciclopedie echilibrată și neutră. Comunitatea globală de voluntari a simțit întotdeauna că publicitatea ar avea un efect major asupra capacității noastre de a rămâne neutre și că în cele din urmă reclamele ar slăbi încrederea generală a cititorilor în articolele pe care le citesc. Chiar dacă agenții de publicitate nu ne exercită nicio presiune pentru a înclina articolele în favoarea lor, cititorii se pot teme că exercită o influență, conștient sau altfel.

În plus, Fundația are opinii puternice despre confidențialitatea cititorilor. Modelele actuale de publicitate web sunt incompatibile cu acestea, în special publicitatea contextuală, care citește conținutul pe care îl vizualizați. De asemenea, Fundația consideră că este intruziv să livreze reclame cititorilor în funcție de geografia lor.

Dacă doriți să citiți mai multe despre istoria discuțiilor despre reclamele Wikipedia - inclusiv avantajele și dezavantajele - comunitatea de voluntari a scris o pagină despre aceasta aici.

Cum pot solicita sprijin Wikimedia pentru organizația mea de caritate?

După cum probabil știți deja, Fundația Wikimedia este o organizație caritabilă nonprofit cu un scop foarte specific, care este să dezvolte și să mențină suita noastră de resurse educaționale online cu conținut deschis în toate limbile lumii, care să fie distribuite gratuit către publicul. Deoarece suntem o organizație nonprofit înființată în Florida, Statele Unite ale Americii, legile locale și naționale ne interzic să ne folosim fondurile pentru orice altceva decât în acest scop.

Dacă solicitarea dvs. „este” legată de mission, vă recomandăm să consultați pagina „Start” Grants pentru mai multe informații despre solicitarea asistenței.

Cum pot propune un nou proiect sau un nou mod de a face lucrurile pe un proiect existent?

Apreciem că petreceți timp gândindu-vă la modalități de îmbunătățire a Wikimedia.

Deoarece Fundația Wikimedia nu creează sau nu organizează conținutul de pe Wikipedia sau de pe alte site-uri pe care le gestionăm – această activitate este realizată de o comunitate vastă de voluntari – nu putem implementa majoritatea sugestiilor direct prin cererea de e-mail. Modificările aduse proiectelor existente, cum ar fi Wikipedia, și aprobarea noilor proiecte (cum ar fi noi limbi pentru proiectele existente „sau” concepte complet noi pentru site-uri) provin de la această comunitate de voluntari.

Dacă doriți să propuneți un proiect complet nou, vă rugăm să vizitați Propuneri de proiecte. Dacă doriți să ne propuneți să creăm o nouă versiune lingvistică a unui proiect existent, vă rugăm să vizitați pagina „Solicitări pentru limbi noi” a lui Meta. Dacă ceea ce ați dori să propuneți este o funcție nouă pentru unul dintre proiectele noastre existente, vă rugăm să împărtășiți gândurile dvs. cu voluntarii de la acel proiect. Există forumuri comunitare pentru idei și sugestii. Cele mai multe dintre proiectele noastre au un link în partea dreaptă către punctele de discuție ale comunității, uneori având titluri precum „pompa satului” sau „cafenea” sau „pub pentru călători”. De exemplu, Wikipedia în engleză discută idei și propuneri aici.

Așa cum paginile de articole pot fi editate de oricine, la fel și aceste pagini de discuții. Dacă nu sunteți deja familiarizat cu modul în care să editați paginile noastre, Ghidul MediaWiki despre editare poate fi util. Dacă aveți nevoie de asistență suplimentară, fie la editare, fie la găsirea unei case potrivite pentru discuția dvs., comunitatea menține o echipă de răspuns e-mail de voluntari care ar trebui să poată ajuta. Aceștia pot fi contactați la info@wikimedia.org. Asigurați-vă că le spuneți în mod specific ce proiect și în ce limbă lucrați; dacă vă simțiți mai confortabil să corespondați în alte limbi decât engleza, în multe cazuri ei pot comunica cu dvs. în limba maternă.

Sperăm că astfel comunitatea va fi receptivă la ideea ta.

Dacă aveți o propunere de afaceri care „nu” este un proiect nou, o versiune lingvistică nouă a unui proiect existent sau o modificare a practicilor pentru un proiect existent, vă rugăm să contactați business@wikimedia.org.

Pot folosi siglele sau marca dvs. comercială?

Pentru a afla mai multe despre utilizarea mărcilor comerciale Wikimedia, inclusiv dacă utilizarea dorită este permisă, vă rugăm să consultați Politica privind mărcile comerciale.

Vă rugăm să nu ezitați să ne contactați la trademarks@wikimedia.org dacă nu sunteți sigur dacă utilizarea dvs. este în conformitate cu politica respectivă sau cu legile locale privind mărcile comerciale.

Pot folosi software-ul dvs. pe propriul meu site?

Vă salutăm și vă încurajăm să faceți acest lucru! MediaWiki este un software bazat pe server gratuit care este licențiat sub GNU General Public License (GPL). MediaWiki este un software extrem de puternic, scalabil și o implementare wiki bogată în funcții, care utilizează PHP pentru a procesa și afișa datele stocate într-o bază de date, cum ar fi MySQL.

Pagina de pornire MediaWiki ar trebui să aibă toate informațiile de care aveți nevoie pentru a instala și utiliza software-ul în propriile scopuri. În timp ce Fundația Wikimedia încurajează oamenii să folosească software-ul în propriile lor scopuri, nu putem oferi instruire în utilizarea software-ului sau nu putem răspunde la întrebări despre acesta, dar comunitatea de voluntari este adesea capabilă să ajute. Dacă nu puteți găsi răspunsul pe care îl căutați despre utilizarea software-ului MediaWiki pe pagina de ajutor de pe site, există un birou de asistență unde puteți adresa întrebări specifice de utilizare la Birou de asistență. De asemenea, puteți obține asistență prin IRC sau prin e-mail la căile enumerate la Pagina „Comunicare”.

Pot reutiliza textul sau imaginile de pe site-urile dvs.?

Notă: dacă sunteți interesat să găzduiți o oglindă (mirror) sau să descărcați conținut considerabil din unul sau mai multe dintre proiectele noastre, consultați „Pot să vă oglindesc (mirror) sau să vă copiez site-urile?

Fundația Wikimedia nu deține drepturi de autor pentru majoritatea conținutului de pe Wikipedia. Acest material este, în general, deținut de voluntarii care creează conținut pe site și care îl licențiază în mod liberal, astfel încât să poată fi folosit pe site-urile noastre și în altă parte. În principiu, majoritatea textului de pe site-urile noastre este supus Licenței Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC-By-SA) și poate fi folosit gratuit în orice scop. Nu este necesară o permisiune specifică de utilizare, atâta timp cât sunt respectate condițiile de licență. Unele texte sunt, de asemenea, disponibile sub Licența GNU Free Documentation License (GFDL).

Imaginile sunt identificate ca fiind supuse oricăreia dintre mai multe licențe. Prin urmare, dacă doriți să utilizați o imagine, este recomandabil să verificați pagina de informații despre imagine pentru informații despre sursă și/sau despre licență. Făcând clic pe imagine, veți ajunge la pagina cu informații despre imagine. Majoritatea imaginilor sunt folosite gratuit atâta timp cât acordați creditele corespunzătoare și respectați termenii licenței indicați pe pagina de descriere a imaginii.

Pentru mai multe informații, consultați Termenii noștri de utilizare -- Licențierea conținutului, secțiunea 7(g). Există o altă pagină pe site-urile noastre web care poate fi și a noastră. Deși este scris de voluntarii care creează și organizează conținut pe site-urile noastre, Commons:Reutilizarea conținutului în afara Wikimedia poate oferi mai multe informații legate în mod specific de media.

Vă rugăm să rețineți: nici Fundația Wikimedia și nici contributorii de conținut pe site-urile Wikimedia nu sunt în măsură să ofere consiliere juridică. Ne-am dori să vă putem oferi feedback specific cu privire la conținutul pe care doriți să-l utilizați, dar – cu excepția cazului în care este unul dintre logo-urile noastre sau conținut rar generat de personalul nostru – nu putem. Este responsabilitatea dvs., dacă intenționați să reutilizați conținutul de pe site-urile Wikimedia, să determinați modul în care licențele conținutului pe care îl găzduim se aplică utilizărilor dorite. Dacă aveți îndoieli, vă recomandăm să contactați un avocat autorizat să profeseze în jurisdicția dvs., care este familiarizat cu legea proprietății intelectuale.

Pot oglindi (mirror) sau copia site-urile dvs.?

Notă: dacă sunteți interesat să utilizați doar o cantitate mică de conținut din unul sau mai multe dintre proiectele noastre, consultați „Pot reutiliza text sau imagini de pe site-urile dvs.?” în schimb.

Deoarece partajarea informațiilor este o parte cheie a misiunii noastre, salutăm și încercăm să facilităm răspândirea conținutului nostru. Desigur, sunteți binevenit să vă conectați la site-ul nostru web în sensul tradițional în care vă informați cititorii despre existența acestuia și le oferiți opțiunea de a vizita site-ul nostru pentru informații suplimentare. Cu toate acestea, nu acceptăm oglindirea în direct (încărcare de la distanță sau hotlinking) a site-urilor noastre web. Având în vedere situația noastră unică privind drepturile de autor, este de fapt mai bine pentru dvs. să găzduiți un dump text al versiunilor anterioare sau copii găzduite local ale articolelor noastre (consultați această secțiune). Pentru imagini descărcabile ale bazei de date de articole Wikipedia, consultați pagina de descărcare a bazei de date. S-ar putea să fiți interesat și de API-ul Mediawiki.

Vă rugăm să rețineți: nici Fundația Wikimedia și nici contributorii de conținut pe site-urile Wikimedia nu sunt în măsură să ofere consiliere juridică. Ne-am dori să vă putem oferi feedback specific cu privire la conținutul pe care doriți să-l utilizați, dar – cu excepția cazului în care este unul dintre logo-urile noastre sau conținut rar generat de personalul nostru – nu putem. Este responsabilitatea dvs., dacă intenționați să reutilizați conținutul de pe site-urile Wikimedia, să determinați modul în care licențele conținutului pe care îl găzduim se aplică utilizărilor dorite. Dacă aveți îndoieli, vă recomandăm să contactați un avocat autorizat să profeseze în jurisdicția dvs., care este familiarizat cu legea proprietății intelectuale.