Jump to content

COVID-19/April 2020 - Message from Wikimedia Foundation: Thank you for your work during the COVID-19 pandemic/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Bericht van Wikimedia Foundation: Bedankt voor je inzet tijdens de COVID-19-pandemie

Dit is een bericht van Katherine Maher, Executive Director van de Wikimedia Foundation. Er zijn vertalingen beschikbaar.

Beste Wikimedia-communities,

De verspreiding van de COVID-19-pandemie herinnert ons aan onze wereldwijde menselijke verbondenheid en de verantwoordelijkheden die we ten opzichte van elkaar hebben. Het is ook een moment dat ons eraan herinnert hoe essentieel vrije en open kennis overal in de hele wereld is.

Met ongeveer de helft van de wereld onder een vorm van beperking, is het verkeer naar de Wikimedia-projecten enorm gestegen. Afgelopen zondag 5 april telden we in onze projecten meer dan 673 miljoen paginaweergaven op één dag. Dat was het hoogste aantal in vijf jaar (vanaf het moment dat we deze metingen begonnen te gebruiken) en een stijging van 30,5% ten opzichte van dezelfde dag vorig jaar. Op het moment van schrijven (woensdag 8 april) was dat een nieuw record voor onze projecten. Op zondag 29 maart telden we in onze projecten meer dan 650 miljoen paginaweergaven op één dag. Ook dat was een record in de afgelopen vijf jaar (vanaf het moment dat we deze metingen begonnen te gebruiken) en een stijging van 31,5% ten opzicht van dezelfde dag vorig jaar. Pagina's met betrekking tot het coronavirus en COVID-19 behoren tot de meest populaire pagina's in Wikipedia's in tientallen talen. Websites over de hele wereld gebruiken coronavirusgerelateerde gegevens en media van Wikidata en Commons om betrouwbare, nauwkeurige en open informatie over de pandemie te verstrekken.

Momenten van onzekerheid zijn vaak momenten waarop onze beweging schittert. Elke dag, elk uur werken duizenden Wikimedianen om de hele wereld op de hoogte te houden; van het doorkammen van medische updates in realtime om ervoor te zorgen dat onze COVID-19-pagina's zo nauwkeurig mogelijk zijn, tot het maken van datamodellen rond COVID-19-patronen op Wikidata, en door mensen te leren hoe ze kunnen bijdragen vanuit de veiligheid van hun huis.

Bij de Wikimedia Foundation hebben we de eer om al jouw werk te ondersteunen. We zien het belang ervan honderden miljoenen keren per dag als mensen van over de hele wereld informatie zoeken. We horen van donateurs, lezers, leraren, partners, journalisten en advocaten over de hele wereld hoe belangrijk jij bent.

Vandaag wil ik onze dank uitspreken voor wat jij op deze sites en in deze tijd hebt gedaan. Dank je wel.

We willen ook horen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt als vrijwilliger, georganiseerde groep of aangeslotenen organisatie tijdens deze pandemie. Deel en bespreek wat je nodig hebt op deze overlegpagina op Meta-Wiki: MetaWiki:Talk:COVID-19.

We hebben een pagina gemaakt voor als je geïnteresseerd bent in wat de Wikimedia Foundation doet, en waar we ook anderen uitnodigen om aanvullende informatie uit de hele beweging bij te dragen: MetaWiki:COVID-19.

Dit is een moment waarop niet alleen wat we doen, maar ook hoe we het doen een betekenisvolle impact op de wereld heeft. We zijn zo dankbaar voor alles wat jij doet als onderdeel van de beweging, en hoe je omgaat met de uitdagingen voor onze beweging. Namens ons allemaal bij de Wikimedia Foundation, bedankt voor je werk en toewijding, voor je inzet voor de Wikimedia-visie en je zorg voor mensen van over de hele wereld.

Met vriendelijke groet,
Katherine (DATE)