Jump to content

Enquête over de wensenlijst van de gemeenschap/Toekomst van de wensenlijst/Vooruitblik op de nieuwe wensenlijst

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Community Wishlist Survey/Future Of The Wishlist/Preview of the New Wishlist and the translation is 100% complete.
Future of the Community Wishlist Survey

2 juli 2024: De wensenlijst van de gemeenschap gaat weer open op 15 juli 2024. Hier staat wat je kan verwachten, en hoe je je kan voorbereiden.

De Community Wishlist helpt de gemeenschap van gebruikers om problemen met de techniek en problemen voor de gebruikers kenbaar te maken, zodat de Wikimedia Foundation en de vrijwilligers prioriteiten kunnen stellen en de problemen samen kunnen oplossen.

In tegenstelling tot vorige jaren, kunnen gebruikers nu gedurende het hele jaar problemen kenbaar maken en hun "wensen" uiten. De Foundation zal patronen in deze wensen identificeren en zal "aandachtsgebieden" voorstellen gebaseerd op verschillende wensen met overeenkomende onderliggende problematiek. Gebruikers worden aangemoedigd om commentaar te leveren op deze aandachtsgebieden. Ze worden ook aangemoedigd om te stemmen om aandachtsgebieden aan te wijzen waarvoor prioriteit nodig is. De Foundation, partnerorganisaties en vrijwillige ontwikkelaars kunnen een aandachtsgebied adopteren en kunnen samenwerken met gebruikers om de problemen op te lossen.

De Wikimedia Foundation zal zich eraan verbinden om de aandachtsgebieden te integreren in het jaarplan voor 2025–26. De aandachtsgebieden (Focus Areas) zullen aansluiten bij "hypotheses" (specifieke projecten die gewoonlijk een kwartaal doorlooptijd vereisen) en/of bij "Key Results" (bredere projecten met een langere doorlooptijd van maximaal een jaar).

De Community Wishlist gaat open op 15 juli, en blijft daarna open.

Hoe je kan deelnemen

Alle vrijwilligers worden aangemoedigd om deel te nemen aan de wensenlijst van de gemeenschap. Vrijwilligers kunnen wensen indienen, kunnen elkaars wensen bewerken en kunnen commentaar leveren op de overlegpagina bij een wens. Vrijwilligers kunnen ook reageren of stemmen op de aandachtsgebieden. Zij kunnen ook suggesties doen wie een technische bijdrage zou kunnen leveren. Onze hoop is dat de vrijwilligers zullen voortbouwen op elkaars ideeën en dat zij zullen samenwerken om te bepalen wat de belangrijkste behoeften en wat de belangrijkste kansen zijn. Ook zullen zij bepalen welke van deze het grootste effect zullen hebben.

Hoe je een wens kan indienen

Deelnemen aan de nieuwe wensenlijst is simpel gezegd het indienen van een wens. Er komt een nieuw formulier dat je daarvoor kan gebruiken. Je kan in elke gewenste taal een wens indienen, met wikitekst of met de visuele editor. Je kan zoveel wensen indienen als je wilt. Je kan ook wensen die door anderen zijn ingediend bewerken of er commentaar op leveren. Hieronder staat hoe je kan beginnen:

  1. Ga naar de beginpagina van de Wensenlijst van de gemeenschap en klik op "wens indienen" (Submit Wish). Je moet ingelogd zijn op MetaWiki om een wens in te kunnen dienen. Je kan je wens in elke gewenste taal indienen.
  2. Vul dan de volgende verplichte velden in:
    • Naam: een naam voor jouw wens.
    • Beschrijving: het probleem dat je opgelost zou willen zien.
    • Type: een verzoek voor een nieuwe optie (feature request), een melding van een fout (bug report), een verandering van het systeem (system change), of iets anders.
    • Project: Wiki projecten waar de wens betrekking op heeft.
    • Gebruikers die profiteren: Een beschrijving van de gebruikers die ervan zullen profiteren als het probleem wordt opgelost.
    • Optioneel kan je een Phabricator ticket in de wens vermelden.
  3. Klik op Indienen (Submit). Dat is alles!

Ik heb een wens ingediend, wat nu?

The Foundation zal de wensen doorlopend bekijken en zal ze een “status” toekennen. Daarvoor bestaan de volgende mogelijkheden:

  • Ingediend (Submitted): Nieuwe wensen krijgen deze status. De Foundation zal waarschijnlijk verhelderende vragen stellen op de overlegpagina van de wens.
  • Open: Wensen die het probleem duidelijk formuleren. Deze wensen worden gemarkeerd ter vertaling.
  • Gearchiveerd (Archived): Dit zullen vooral niet-technische wensen zijn die handelen over wijzigingen van het beleid, of wensen die een te smalle basis hebben.
  • In behandeling (In progress): een team, een partner, of een vrijwilliger heeft de wens geadopteerd en werkt eraan.

Vanaf augustus begint het team van Community Tech met het groeperen van de wensen in aandachtsgebieden. Leden van de gemeenschap kunnen stemmen op een aandachtsgebied, waarna de Wikimedia Foundation, ontwikkelaars van een partnerorganisatie of vrijwillige ontwikkelaars prioriteiten kunnen stellen en de volgende stappen kunnen bepalen. N.B. Niet alle wensen zullen in een aandachtsgebied passen.

Hoe je een wens goed kan formuleren

Een goede wens beschrijft het probleem dat je wilt oplossen heel helder. Het geeft vrijwilligers en personeel ruimte om het probleem samen en met de nodige creativiteit op te lossen. De wens laat inlevingsvermogen zien en laat zien welk probleem voor de gebruikers bestaat. Deze manier van formuleren zorgt ervoor dat de wens toepasbaar is op andere wiki's. Het vermijdt de valkuil dat het gaat om een te geïsoleerd en te specifiek probleem. Dat kan namelijk tot gevolg hebben dat anderen het niet eens zijn met de implementatie van een oplossing.

Het voorbeeld hieronder laat zowel een probleemgerichte als een oplossingsgerichte aanpak zien. Het doel is de ervaring voor nieuwe gebruikers te verbeteren. In het probleemgerichte voorbeeld is de oplossing opengelaten. Deze omschrijving nodigt uit tot samenwerking. Daarentegen "struikelt" het oplossingsgerichte voorbeeld wellicht omdat gebruikers zich verzetten tegen het hernoemen van de "zandbak". De probleemgerichte wens maakt daarom wellicht een grotere kans om toegewezen te worden aan een aandachtsgebied.

Wens met een probleemomschrijving (dit wordt aangemoedigd) Wens met een omschrijving van de oplossing (dit wordt ontmoedigd)
Titel Maak het makkelijker voor nieuwelingen om hun eerste artikel te schrijven. Hernoem het kladblok naar "Concept schrijven"
Beschrijving Voor nieuwe gebruikers is het moeilijk om het eigen kladblok te vinden. Op het moment dat ze het vinden, zien ze een aantal "disclaimers" die hen eraan doet twijfelen of zij in staat zullen zijn om een goed artikel te schrijven. Dit heeft een negatief effect op de nieuweling om mee te gaan doen met Wikipedia en om er vertrouwen in te hebben dat ze effectief kunnen bijdragen.
Instructies voor nieuwelingen op Wikipedia.
Dit probleem wordt door het ontwerp veroorzaakt - we moeten ons bewust zijn van de werkwijze van de controleurs van nieuwe artikelen - maar wat nieuwelingen meemaken maakt het voor ons moeilijk om hen aan boord te houden.
De term "kladblok" is verwarrend voor nieuwe gebruikers. Laten we die hernoemen naar "Concept bewerken" zodat mensen meer geneigd zijn om een concept artikel op te stellen.
Type Systeemwijziging Verzoek voor een nieuwe optie
Project Wikipedia Wikipedia
Betrokken gebruikers Nieuwe bewerkers en daarnaast de controleurs die nieuwe bewerkingen beoordelen. Bewerkers
Phabricator ticket optioneel T123456

Kan je niet wachten tot 15 juli?

Als je nu de neiging voelt om wensen te gaan opstellen, dan moedigen wij jou aan om deze alvast in je kladblok of op een andere manier op te stellen (wij kunnen je helpen door ze te bekijken). Je kan je wens vervolgens indienen via het formulier zodra dat beschikbaar komt.

De Enquête over de wensenlijst van de gemeenschap heet nu Wensenlijst van de gemeenschap

Dank aan iedereen die tot nu toe heeft deelgenomen aan de herstructurering en hernoeming van de wensenlijst.

Gebaseerd op jullie opmerkingen over de hernoeming zullen we in de titel van deze activiteit het gedeelte "Wensenlijst van de gemeenschap" behouden, maar het deel "Enquête over" verwijderen.

Als je meer wilt weten over deze verandering, bekijk dan de resultaten van de stemming. Je kan in onze recentste update ook kennis nemen van de heropening van de "Wensenlijst van de gemeenschap" op 15 juli 2024.

–– Community Tech

Juni 2024: Update 4

Hernoemen van de Wensenlijst

We zijn ons gaan realiseren dat we de naam "Enquête over de wensenlijst van de gemeenschap" bij het herontwerpen zijn ontgroeid. Wij denken dat het met de nieuwe aanpak tijd is om een nieuwe naam te kiezen.

We hebben redenen aangevoerd voor de hernoeming en hebben de gemeenschap betrokken bij de discussies hierover.

Momenteel hebben we een stemming geopend waarin de leden van de gemeenschap een naam kunnen kiezen. Je wordt uitgenodigd om je stem uit te brengen.

–– Jack Wheeler, Lead Community Tech Manager, Wikimedia Foundation

Juni 2024: Update 3

Dag allemaal!

De gemeenschap is nog steeds betrokken bij het herontwerp van de wensenlijst, om ons te helpen om besluiten te nemen, voorafgaand aan de heropening van de enquête in juli 2024. De herziene enquête heeft ook een nieuwe naam nodig, die de nieuwe richting weerspiegelt. Je wordt uitgenodigd om mee te helpen om een nieuwe naam te kiezen.

Er zijn al enkele ideeën om de naam te veranderen, zoals Wikimedia Opportunities Registry, Wikimedia Collaboration Hub en ImagineWiki. Neem alsjeblieft ook deel aan de discussies en stel indien nodig zelf een alternatieve naam voor.

We zien ernaar uit om van je te horen op de overlegpagina.

–– Community Tech

Mei 2024: Update 2

Samenvatting van de komende veranderingen

  1. De nieuwe wensenlijst zal open gaan in juli en blijft het gehele jaar open
  2. Vrijwilligers kunnen een wens indienen in hun eigen taalvoorkeur en hoeven niet bekend te zijn met de codering van Wikitekst
  3. Vrijwilligers kunnen wensen indienen, wensen beoordelen, bestaande wensen bewerken en wensen met elkaar en met de medewerkers van de Foundation bespreken.
  4. Deelnemers kunnen stemmen voor “Aandachtsgebieden”
  5. Wensen kunnen worden ingedeeld naar project(en) en naar type (foutmelding, aanvraag voor een nieuwe functie, optimalisatie, of overige wens).
  6. We zullen uiteindelijk een dashboard hebben waar gebruikers kunnen zoeken naar wensen en waar ze kunnen filteren op project of op type wens.

Hallo allemaal,

Hartelijk dank aan iedereen die een reactie heeft gegeven op de overlegpagina's, op Discord, na oproepen en emails. Ik wil graag een paar updates met jullie delen over het ontwerpproces en over de genomen beslissingen. Volgens de planning zullen we de eerste versie van de nieuwe wensenlijst openen op 15 juli 2024.

Kenmerkende eigenschappen

De nieuwe wensenlijst zal enkele kenmerkende eigenschappen hebben die de toegankelijkheid en inclusie ondersteunen:

  1. De nieuwe wensenlijst zal in juli open gaan en zal het hele jaar open blijven.
  2. Gebruikers kunnen een wens indienen in de taal van hun voorkeur en zij hoeven geen kennis te hebben van Wikitekst
  3. Vrijwilligers kunnen wensen indienen, wensen beoordelen, bestaande wensen bewerken en wensen met elkaar en met de medewerkers van de Foundation bespreken.
  4. Deelnemers kunnen stemmen op "aandachtsgebieden" in plaats van op individuele wensen.

Invoering van "aandachtsgebieden"

Met de nieuwe wensenlijst zal geëxperimenteerd gaan worden met "aandachtsgebieden." Dat zijn groepen van drie of meer individuele wensen die gericht zijn op soortgelijke problemen. Vrijwilligers kunnen de aandachtsgebieden beoordelen en ondersteunen om hun prioriteit te laten zien; Community Tech en relevante teams van de WMF kunnen vervolgens de aandachtsgebieden beoordelen en adopteren teneinde eraan te werken. Ook partners en vrijwillige ontwikkelaars kunnen een aandachtsgebied adopteren om er aan te werken.

Aandachtsgebieden helpen ons om zo goed mogelijk de belangrijkste problemen op te lossen, de problemen met de grootste gevolgen. In plaats van een enkele wens te vervullen, zullen we in dezelfde tijd drie of meer wensen aanpakken die veroorzaakt worden door een onderliggend probleem.

Ter verduidelijking een concreet voorbeeld: Deze wensen, Snel toevoegen van een favoriet sjabloon, Snel een infobox toevoegen, Een sjabloon selecteren uit een categorie en Eenvoudige toegang tot sjablonen zijn allemaal voorstellen die een onderliggend probleem willen oplossen dat op het volgende neerkomt: “Het is te ingewikkeld om het juiste sjabloon te vinden en toe te voegen.” In plaats van elke wens te vervullen - of slechts één daarvan - bundelen we deze wensen in een "aandachtsgebied" met “Verbetering van de sjabloon selectie.”

Dit is hoe dit proces gaat werken in de nieuwe wensenlijst:

We zullen alle wensen in samenhang beoordelen om aandachtsgebieden te bepalen.

  • Het personeel van de WMF en geïnteresseerde vrijwilligers zullen patronen zoeken binnen de wensen en aandachtsgebieden voorstellen. Aandachtsgebieden zullen soortgelijke wensen bundelen in een probleemruimte. Ook worden mogelijke oplossingen voorbereid. De aandachtsgebieden zullen directer verbonden zijn het uitvoeren en prioriteren van het werk van de WMF-teams. Vrijwilligers zullen alleen aandachtsgebieden kunnen ondersteunen.

De teams van de WMF zullen prioriteiten stellen en aandachtsgebieden selecteren die aangepakt worden.

  • De groepen die werken aan de wensenlijst, inclusief de teams van de WMF die werken aan het product en aan de engineering, zullen bepalen aan welke aandachtsgebieden gewerkt gaat worden. Zij zullen zich daarbij baseren op de steun van de gemeenschap, op de expertise van het team en de vrijwilligers, op de beschikbare middelen en op het potentiele effect van het aandachtsgebied. Community Tech zal binnen de WMF andere teams helpen om de aandachtsgebieden toe te voegen aan hun werkprogramma, naast het werk dat al prioriteit kreeg in het WMF jaarplan voor het lopende jaar. We zullen meten wat het succes van deze aanpak is door het aantal aandachtsgebieden te bepalen dat is geadopteerd en dat in het betreffende fiscale jaar is voltooid.

Samenwerking en oplevering van aandachtsgebieden.

  • De groepen die aan een aandachtsgebied werken zullen samenwerken met vrijwilligers - inclusief degenen die het aandachtsgebied of de individuele wens aandroegen, er commentaar op leverden of ondersteunden. Het doel is om de juist oplossingen te vinden, gebaseerd op de ingediende wens of wensen en op aanvullend onderzoek.

Ik ben mij ervan bewust dat deze voorgestelde veranderingen rond de wensenlijst voor sommigen controversieel zullen zijn, omdat zo velen van jullie zoveel energie in de wensenlijst hebben gestoken. Ook heersen er sterke overtuigingen over de manier waarop prioriteiten moeten worden gesteld. Wij geloven dat individuele wensen moeten worden besproken en uitgewerkt, en dat we door onze energie te richten op aandachtsgebieden we samen meer kunnen bereiken.

Overleg is altijd welkom. Geef uiting aan je gedachten en vragen op de overlegpagina. Je kan ook meedoen aan een live gesprek via Google meet. Dan zullen we wat meer details met jullie delen.

Tenslotte nog onze speciale dank aan (in willekeurige volgorde): Klein Muçi, Novem Linguae, Bluerasberry, TheDJ, AntiCompositeNumber, Theklan, Sohom Datta, Noé, Xavier Dengra, Townie, Galahad, Ciridae, Robertgarrigos, MER-C, Amadalvarez, Iniquity, Thingofme, GPSLeo en anderen voor jullie bijdragen aan de wensenlijst in het algemeen.

P.S. Een preview van het formulier om een wens of een aandachtspunt in te dienen:

–– Jack Wheeler, Lead Community Tech Manager, Wikimedia Foundation

Geef een reactie

Maart 2024: Update 1

Dag allemaal,

In januari dit jaar deelde Community Tech enkele vroege beslissingen over wijzigingen aan de Enquête over de wensenlijst van de gemeenschap. Snel daarna nodigden wij jullie uit om deel te nemen aan het lopende overleg over hoe een nieuwe enquête eruit zou moeten gaan zien. (Ga alsjeblieft meedoen als je dat nog niet hebt gedaan.)

Ik heb op dezelfde pagina ook neergezet wat ik heb geleerd uit gesprekken met vrijwilligers en met het personeel van de Wikimedia Foundation.

De vraag is dus: Hoe kunnen we meer wensen vervullen en hoe kunnen we meer effect hebben op de Wikimedia beweging? We kunnen beginnen om te experimenteren door deze veranderingen aan te brengen:

  1. De wensenlijst zou een forum moeten zijn voor de vrijwilligers en de Foundation om nieuwe ideeën te bespreken en om ons bewust te worden van bugs met veel impact. Als we inzicht hebben in alle vormen van behoeften van de gemeenschap, of ze nu groot of klein zijn, hebben we een beter beeld van de noodzaak van wijzigingen en kunnen we de grootste problemen eerst aanpakken.
  2. We zullen veel wensen te horen krijgen. We moeten erkennen dat niet elke wens tot in de diepte kan worden beoordeeld, en dat niet elke wens tot een respons van de Foundation leidt. Maar we zullen elke wens bekijken en er binnen redelijke tijd op antwoorden.
  3. Ons doel is om uiteindelijk meer ingenieurs te kunnen inzetten op het vervullen van wensen, op de gebieden waar zij expertise hebben. Dit zou moeten leiden tot een snellere ontwikkeling en meer impact. Niettemin kan het aanvoelen of er niet veel verandert, wanneer het herziene Wensenlijst-proces van start gaat.
  4. We zullen wensen niet gaan sluiten als ze "te groot" of juist "te klein" zijn. In plaats daarvan zullen wensen open blijven staan, zodat vrijwilligers gezamenlijk kunnen werken aan een technische oplossing, ook als de teams van de Foundation het idee niet oppakken. Dat betekent dat het aantal wensen met de tijd zal groeien. De wensenlijst wordt dan gezien als een ruimte voor ideeën en niet als een af te werken takenlijst.

We willen het ontwerpen met participatie vergroten en daarmee de meeste impact bereiken. Om dit te doen, hebben we jouw input nodig.

Preview van de nieuwe wensenlijst (Potentiële wijzigingen)

We zijn nog steeds bezig om de details van de nieuwe wensenlijst en het proces daaromheen glad te strijken. Ik wil je nu graag een vooruitblik geven wat er aan zit te komen. We zijn nog steeds van plan een pilot te lanceren voor het aannemen van wensen vanaf 1 juli. We zullen extra functionaliteit toevoegen gedurende het jaar.

Belangrijkste eigenschappen:

  1. De wensenlijst blijft het hele jaar open. We zullen een wens die uitvoerbaar is nooit sluiten, en we zullen een wens ook nooit beoordelen als te groot of te klein. De Foundation streeft ernaar om tijdig te reageren op wensen en we zullen ons concentreren op wensen die technisch gezien oplosbaar zijn.
  2. Ingelogde gebruikers krijgen toegang tot een nieuw "wensenformulier" en kunnen een wens indienen.
  3. Gebruikers hoeven geen kennis te hebben van Wikitekst om een wens in te dienen.
  4. Wensen kunnen worden ingedeeld naar project(en) en naar type (foutmelding, aanvraag voor een nieuwe functie, optimalisatie, of overige wens).
  5. Er zal uiteindelijk een dashboard komen waar gebruikers kunnen zoeken naar wensen en waar ze kunnen filteren op project of op type wens.

Momenteel aan het verkennen:

  1. Mogelijkheden om te integreren met Phabricator.
  2. Hoe we de "status" van een wens duidelijk kunnen maken.
  3. Hoe de Foundation en de gemeenschap samen prioriteiten kunnen stellen.
  4. Hoe de rol van vrijwillige ontwikkelaars bij het vervullen van wensen kan worden versterkt.
  5. In welke mate wensen na het indienen bewerkbaar kunnen zijn.

Ik ben heel enthousiast om dit nieuwe proces in juli te gaan testen met onze vrijwilligers.

De komende weken zal ik meer hierover delen en om feedback vragen.

Als je een reactie wilt geven op deze update, klik dan op de blauwe knop hieronder.

–– Jack Wheeler, Lead Community Tech Manager, Wikimedia Foundation