Jump to content

Fundraising 2011/Kaldari Letter/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Az internet valaha nagyszerű volt.

A „régi szép időkben,” a 90-es években az internet csupa változatosság volt, érdekes emberek közössége; ma inkább ráncfelvarráson átesett televíziónak tűnik.

Egyike vagyok azoknak az önkénteseknek, akik megalapították a Wikipédiát. Már régen eldöntöttük, hogy a tudás megosztása és az emberek oktatása fontosabb a pénzkeresésnél. Ezért működteti ma a Wikipédiát egy non-profit szervezet, és ezért nem lesznek rajta soha reklámok. A szerverek üzemeltetése és a maroknyi alkalmazott megfizetése nincs ingyen. De ahelyett, hogy hirdetőknek és befektetőknek hatalmat adnánk a Wikipédia felett, egyszerűen az olvasóinkhoz fordulunk minden évben, hogy támogassanak minket, és szavazzanak adományukkal az érdekes internetre. Kérlek, járulj Te is hozzá 1-2 ezer forinttal, vagy amennyivel módod van!

Több évnyi wikipédia-szerkesztés után végül szoftverfejlesztőként a Wikimédia Alapítvány munkatársa lettem. És én vagyok a megmondhatója, hogy a Wikipédia alapjául szolgáló infrastruktúra pontosan olyan sovány, mint amilyennek látszik.

A Google-nek közel egymillió szervere van. A Yahoo körülbelül 13 ezer fős személyzettel rendelkezik. Nekünk jelenleg 679 szerverünk és 95 fős személyzetünk van.

A Wikipédia az 5. legolvasottabb oldal az Interneten, havonta 470 millió ember használja, több milliárd oldalletöltéssel.

Az a legjobb dolog az adományozásban, hogy a Wikipédiára adott adományok értéke hatványozódik. Ha az ezer forintod egy fejlesztő fizetésére megy, aki készít egy új segédeszközt, amivel 1000 másik önkéntes tudja hatékonyabban írni a Wikipédiát, akkor az ezer forintod sokkal több eredményt ért el, mint amennyit bármely más weboldalon tudott volna.

Az adományod segít nekünk jobbá tenni a Wikipédiát, és biztosítani, hogy az internetnek legalább ez a szeglete továbbra is egy nagyszerű hely maradjon.

Köszönöm,

Ryan Kaldari
Wikipédia-programozó