Глобален AbuseFilter/Обявяване през 2014 г.

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Global AbuseFilter/2014 announcement and the translation is 80% complete.
Outdated translations are marked like this.

Здравейте,

AbuseFilter е МедияУики разширение, използвано за борба с вандализъм и спам. Администраторите и други привилегировани потребители създават филтри, които анализират действията на редакторите в уикито (като например правене на редакция или създаване на сметка) и откриват специфичните вероятни модели на злоупотреба (например редакции, които въвеждат само повтарящи се букви). AbuseFilter мениджърите могат да маркират отделните филтри като публични или лични. Публичните филтри позволяват на всеки потребител да вижда изходния код на филтъра и дневника на свързаните с него попадения (времената, когато филтърът е активиран). Достъпът до личните филтри (изходния код и попаденията) е ограничен до мениджърите на AbuseFilter.

Филтрите на AbuseFilter могат да откриват редакции, преместване на страници, качване на файлове, създаване на сметки и други. Когато установят подобен акт, създателите на AbuseFilter могат да извършат следните действия: да отбележат редакцията, да предотвратят редакцията, да отправят предупреждение към потребителя с интерфейс съобщение, или да блокират потребителя. Всеки път когато някое действие задейства филтъра, то се регистрира. Пълната документация за разширението AbuseFilter е достъпна на MediaWiki.org.

Техническата работа по създаване на общ AbuseFilter за набор от Уикимедия уикита започва през 2009 г. През 2012 г., в Мета-уики е предложено да се създаде глобален AbuseFilter . Гласуването протича на беседата на Мета-уики и идеята получава голяма подкрепа, но дискусията не е разгласена добре и има малко участници. В продължение на почти две години предложението не се развива, но техническата разработка продължава. През 2013 г. са активирани глобални AbuseFilter-и в ограничен набор от уикита (метауики, видовеуики, инкубаторуики, тестуики, тест2уики и медияуики; а през 2014 г. и в "малки уикита"). Това е началото на изпитателната фаза. Наскоро глобални филтри са активирани също така и в "средни по размер уикита". Предложени са някои правила за глобалните филтри, но те така и не са приети окончателно. Налична е текуща молба за коментар относно правилата за употреба на глобалните AbuseFilter-и. В същото време, отделни уикита могат да откажат участие в употребата на глобален AbuseFilter, като просто подадат заявка за глобален AbuseFilter/отказ на уикита.