Jump to content

Global AbuseFilter/2014: Melding vedrørende Globalt Misbruksfilter

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Global AbuseFilter/2014 announcement and the translation is 80% complete.
Outdated translations are marked like this.

Hallo,

AbuseFilter er en MediaWiki utvidelse som brukes til å hindre vandalisme og spam. Administratorer og andre betrodde brukere skaper filtre som analyserer handlinger på wikier (slike som å redigere eller opprette konti) og oppdage adferd som mest sannsynlig er av misbrukskarakter (eksempelvis redigeringer med bare en eller få bokstaver i lange kjeder). De som styrer med slike filtre kan merke individuelle filtre som offentlige eller private. Offentlige filtre gir åpen adgang til kildekode og bruksloggens treff (ganger filteret har vært aktivert). De private filtrene er begrenset for andre enn misbruksfilterstyrere (AbuseFilter managers).

Misbruksfiltere kan sammenholde redigeringer, sideflyttinger, filopplastinger, kontoopprettinger og mere. Filterstyrerne kan så velge reaksjoner når filteret gir utslag: mal-merke redigeringen, hindre/blokkere redigering, advare brukeren med en standardmelding eller blokkere brukeren. Når noe utløser filteret blir dette loggført. Full dokumentasjon for AbuseFilter extension|misbruksfilterutvidelsen er tilgjengelig på Mediawiki.org

Det tekniske arbeidet med det globale (tverrwiki-) misbruksfilteret startet i 2009. Forslag om å opprette et slikt Global AbuseFilter ble fremmet for Meta-Wiki i 2012. En avstemning ble holdt der på diskusjonssiden, med et støttende flertall, men diskusjonen ble dårlig publisert og fikk heller mager deltakelse. Forslaget lå nesten i dødvanne, med lite utvikling inntil en aktiverte slike filtre på et begrenset antall wikier (metawiki, specieswiki, incubatorwiki, testwiki, test2wiki, mediawikiwiki, og "small wikis"). Filtrene ble nylig introduset på "medium sized wikis". Regelverk ble foreslått men ikke helt godtatt. Der er et fortsatt løpende vindu request for comment åpent for kommentarer om policy for bruken av globale filtre. I mellomtiden kan spesifikke wikier melde seg av bruken. Det gjøres enkelt ved å legge en bestilling på Global AbuseFilter/Opt-out wikis.