Jump to content

Filtre Global d'Abusos/Anunci 2014

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Global AbuseFilter/2014 announcement and the translation is 100% complete.

Hola,

El Filtre d'Abusos és una extensió MediaWiki utilitzada per prevenir el vandalisme i el correu brossa. Els administradors i altres usuaris privilegiats creen filtres que analitzen les accions de la Viquipèdia (com una edició que només introdueix lletres repetides). Els administradors del Filtre d'Abusos poden convertir els filtres individuals en públics o privats. Els filtres públics permeten a qualsevol usuari veure el codi font del filtre i les vegades que el filtre ha estat activat. Els filtres privats (codis font) estan restringits als administradors del Filtre d'Abusos.

Els filtres d'AbuseFilter poden fer coincidir edicions, pàgines mogudes, pujades d'arxius, creació de comptes i més. Els creadors d'AbuseFilters poden triar entre les següents accions per a ser executades quan es detecta una edició coincident: etiquetar la edició, evitar la edició, avisar a l'usuari amb un missatge personalitzat a través de la interfície o bloquejar a l'usuari. Sempre que una edició dispara el filtre queda registrada. La documentació completa de la extensió AbuseFilter està disponible a Mediawiki.org.

La tasca tècnica de crear un AbuseFilter global (a tot el conjunt de wikis de Wikimedia) va començar al 2009. En 2012, una proposta per a crear un AbuseFilter global a ser creada a Meta-Wiki. Es va realitzar una votació a la pàgina de la conversa de Meta-Wiki amb la majoria del suport però la discussió no va ser molt publicitada i va tenir poca participació. Durant més de dos anys la proposta va llanguir però el desenvolupament tècnic poc a poc va continuar. En 2013, els AbuseFilters globals van ser activats en un conjunt limitat de wikis (metawiki, specieswiki, incubatorwiki, testwiki, test2wiki, mediawikiwiki, i "wikis petits"). Això va ser el principi de la fase de prova. Els filtres globals s'han activat recentment a "wikis de tamany mitjà" també. Algunes de les regles per als filtres s'han anat proposant però mai s'han acceptat. Hi ha una petició de comentaris en marxa sobre la política a seguir en l'ús dels AbuseFilters globals. Mentrestant, wikis específics poden optar per no fer servir aquests filtres. Els wikis que així ho desitgen poden fer una sol·licitud a AbuseFilter Global/Wikis exclosos.