Hack4OpenGLAM/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Hack4OpenGLAM and the translation is 100% complete.
Dashboard van Hack4OpenGLAM 2021

De culturele hackathon Hack4OpenGLAM vond plaats in 2020 en 2021 op de Creative Commons Wereldtop. Het is georganiseerd door de AvoinGLAM (een GLAM werkgroep van Open Knowledge Finland). Het evenement bestond uit een workshopdag gevolgd door drie zelfstandige werkdagen tijdens de CC-conferentiedagen en een eindfeest na de conferentie.

Wat is Hack4OpenGLAM?

Hack4OpenGLAM is een co-creatie evenement om te werken aan open toegang tot cultureel erfgoed. Het evenement brengt contentgemeenschappen, GLAM-professionals, pleitbezorgers van open cultureel erfgoed, digitale makers en tool- of platformontwikkelaars – van nieuwkomers tot experts – samen om met elkaar te leren, te werken en te creëren.

Kennisgelijkheid

In 2021 richt Hack4OpenGLAM zich op kennisgelijkheid: het benadrukken van kennis van individuen, gemeenschappen en culturen die buiten de schijnwerpers van de geschiedenis zijn gelaten, het dekoloniseren van cultuurhistorische collecties en het erkennen van verantwoorde manieren om informatie openlijk online te delen.

Deelnemen

Ook tussen de officiële bijeenkomsten in kun je meedoen aan de Hack4OpenGLAM projecten.

Stel een project voor om aan te werken, sluit je aan bij anderen in hun project, draag de kennis van jouw organisatie en jouw expertise over het onderwerp bij aan het evenement, of kom de mensen steunen die jouw tools willen gebruiken.

Je kunt op vele manieren meedoen

Het werk begint al

Inschrijven Begin met het registreren van jouw project, tool, collectie of gewoon jezelf! Schrijf je nu in!
Communityplatform De samenwerking op het communityplatform is al begonnen en gaat door tijdens de hackathon in september. Deelnemende projecten krijgen eigen kanalen waar ze kunnen gaan samenwerken en de gemeenschappen rond hun projecten kunnen laten groeien!
Wekelijkse bijeenkomsten Elke donderdag komen we online bij elkaar om te praten over Hack4OpenGLAM-projecten. Praat ook mee op donderdag om 13:00 UTC.
Dashboard Het dashboard van Hack4OpenGLAM introduceert de mensen en de projecten op het evenement. Het is zowel een plek waar gelijkgestemde deelnemers elkaar kunnen vinden als een etalage van open content en projecten. Op het dashboard wordt voortdurend de voortgang van de projecten bijgehouden. Na het evenement worden hier de resultaten bewaard.
De hackathon begint en eindigt met een live-evenement De eerste dag van de hackathon (20 september) staat in het teken van live workshops, discussies en projectvoorstellen. Na drie dagen onafhankelijk hacken op het communityplatform komt het publiek weer bijeen voor het live Eindgala (op 24 september).

Het team

Hack4OpenGLAM wordt geproduceerd door AvoinGLAM / Creative Commons Finland in samenwerking met het OpenGLAM Platform bij Creative Commons, en ondersteund door een congresbeurs van de Wikimedia Foundation.

Hier vermelden wij binnenkort de leden van het team, de begeleiders en de wereldwijde ambassadeurs.

Hoe jij kan helpen

Hoe wordt je vrijwilliger

Op deze pagina kunt je verschillende taken vinden die door vrijwilligers gedaan kunnen worden.

Help bij het vertalen van Hack4OpenGLAM-berichten!

Regionale ambassadeurs zullen het voortouw nemen om Hack4OpenGLAM in verschillende delen van de wereld en in verschillende talen bekend te maken. Je kunt helpen door deze pagina en andere belangrijke berichten in jouw taal te vertalen.

Contact