Jump to content

Movement Strategy/Recommendations/Provide for Safety and Inclusion/ca

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/Recommendations/Provide for Safety and Inclusion and the translation is 100% complete.
Proporcionar seguretat i inclusió

Què

Nosaltres establirem normes per a tot el Moviment amb l'objectiu d'aconseguir un ambient inclusiu, acollidor, segur i exempt d'assetjament. Això ens permetrà atreure i retenir millor als nous i diversos voluntaris, i créixer com a moviment.

Un breu vídeo sobre aquesta recomanació (en anglès).

Ens assegurarem que els contribuïdors actuals i futurs, tant en línia com presencialment, comptin amb les condicions i els recursos adequats que els permetin participar sense que la seva seguretat personal i comunitària es vegi compromesa. Proporcionarem el marc (infraestructura i polítiques), així com normes i procediments per a la protecció de tots els participants sobre la base d'una avaluació contextual adaptada als diferents entorns.

Canvis i accions

 • Crear un Codi de Conducta, en col·laboració amb les comunitats, per proporcionar una línia base universal de comportament acceptable per a tot el moviment sense tolerància a l'assetjament. Això es farà a través d'un procés inclusiu pel que fa al context, les polítiques locals existents, així com les estructures de compliment i resolució de conflictes.
 • Crear vies perquè els usuaris denunciïn de forma privada incidents, ja siguin tècnics o humans, inclòs l'assetjament, i fer que s'abordin de manera eficaç i amb la urgència adequada, independentment de l'idioma o del lloc.
 • Establir una línia base de responsabilitats comunitàries per salvaguardar i mantenir un ambient saludable per a la participació en els projectes Wikimedia tant en línia com fora de línia, juntament amb procediments per a la presentació d'informes i el seguiment.
 • Estudiar i desenvolupar una avaluació de seguretat i un pla d'execució adaptables, així com una infraestructura de resposta ràpida i de suport. Això asseguraria que els col·laboradors en línia i presencials disposessin de recursos preparats i accessibles per mitigar el dany causat per les seves activitats de Wikimedia, incloent-hi:
  • suport psicològic (per exemple, terapeutes, consellers, mediadors),
  • suport tècnic (per exemple, mecanismes d'anonimització),
  • assistència jurídica (per exemple, llista d'advocats associats, facilitació de la representació legal a nivell local),
  • una ruta d'escalament ràpid en situacions de perill vital,
  • procediments per reaccionar davant desafiaments de gran escala, com disturbis sociopolítics o amenaces ambientals i sanitàries,
  • formació i oportunitats per sensibilitzar i crear capacitats de resposta per a la seguretat de la comunitat i la gestió de conflictes.
 • Desenvolupar la capacitat local per a la promoció dels marcs jurídics i normatius que necessiten les comunitats perquè els projectes prosperin.
 • Establir mecanismes incorporats a la plataforma destinats a la seguretat dels contribuïdors en els seus contextos (per exemple, mecanismes d'anonimització). Avaluar les oportunitats i els riscos de determinats projectes o contextos, inclòs el risc d'assetjament i vandalisme.

Justificació

La Viquipèdia és una història d'èxit i els seus col·laboradors veterans són voluntaris que han creat el recurs més valuós per a l'aprenentatge que mai hagi existit. No obstant això, les nostres comunitats encara no són representatives de la diversitat del món. No reflecteixen la diversitat de les persones que treballen amb el coneixement, ni la diversitat dels coneixements que s'han de compartir. També ens manca diversitat entre els llocs de responsabilitat. Entre les causes comunes de la bretxa de gènere i altres bretxes en la diversitat de continguts i contribuents, hi ha la falta d'un entorn segur i inclusiu. Aquesta manca en la cultura actual de molts projectes de Wikimedia limita el treball i la participació de les comunitats existents i és una barrera perquè s'uneixin noves persones, incloent-hi les dones, la comunitat LGBTQ+, comunitats indígenes i altres grups infrarepresentats.

A més, actualment no existeix un enfocament sistemàtic per donar suport als col·laboradors que estan en perill a causa de la seva participació en les activitats de el Moviment (per exemple, les amenaces a la seguretat en els països en què es controla la llibertat d'expressió), i tampoc hi ha la capacitat local essencial per protegir l'anonimat dels col·laboradors (per exemple, la notificació d'incidents). Les necessitats i els nivells d'amenaça variaran segons les funcions i les responsabilitats. Garantir l'anonimat, la privacitat i l'accés a les mesures de seguretat necessàries per fer front a pràctiques com el dòxing i el troleig és fonamental per enfortir i ampliar les nostres comunitats i per a la sostenibilitat del Moviment. No tolerarem cap comportament tòxic entre els participants del nostre Moviment.