Jump to content

PRIZMA

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page PRISM and the translation is 94% complete.
Outdated translations are marked like this.

PRZMA, nadzor vlade, i Vikimedija: Zahtev za komentar zajednice

Prošle Nedelje, medijske kuće su objavile informaciju o nadzornom programu na internetu Američke vlade nazvan PRISMA[1] koji navodno omogućava Američkoj vladi da direktno sakuplja lične informacije iz servera određenih Američkih provajdera. [2] Većina provajdera koji su navodno umešani odbijaju umešanostiu u PRIZMI,[3] ali Predsednik Obama je izleda priznao i branio postojanje programa.

Nesigurnost i otvorena pitanja istrajavaju o prirodi i obimu PRIZME. Ovi javni izveštaji, i konflikti među njima, su izazvali brigu u Vikimedija zajednicu, uklučujići kod Vikimedija Fondacije.

Gde mi stojimo

Vikimedija Fondacija nije primila zahteve ili pravne naredbe da učestvuju u Prizmi, da se pridržava Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), ili da učestvuje ili olakša bilo koji tajni špijunski program. Mi takođe nismo "promenili" naše sisteme da bi olakšali vladin nadzor, kao što "New York Times" tvrdi da je slučaj sa nekim provajderima. [4]

Zašto nam je stalo

Sloboda govora i pristup informaciji su srž VikimedijaVrednosti. Ove vrednosti mogu biti komprovitane nadzorom: urednici i čitaoci razumljivo su manje željni da pišu i informišu sebe kao poštene i slobodne. Jednostavno, "prava privatnositi su neophodni za intelektualnu slobodu."

Dodatno, dok je PRIZMA program Sjedinjenih Država, globalna narav internet saobraćaja, i navodnog deljenja špijunskih informacija između vlada, znači da Internet korisnici u svetu su potencijano pogođeni. Zbog ovoga, mi osećamo obavezu da naša cela globalna zajednica doprinosioca i čitaoca da više razumeju (i moguće odgovore na) ovaj problem.

Konsultacija i akcija

Zbog mnogo otvorenih pitanja o PRIZMI, i potencijalnoj važnosti ovog problema našoj srži vrenosti, mi osećamo da je zgodno da se konsultujemo sa Vikimedija zajednici o sledećim koracima koje ćemo možda preuzeti.[5]Po našem mišljenju, vlada mora biti transparentna njihovoj publici. Ova transparentnost je suštinska za našu mogućnost (i kao druge organizacije sa istim mišljenjem) da odredi da li su pravne ili konsultacijski izazov prikladan u slučaju kao što je ovaj.

Mozila, the Electronic Frontier Foundation, Fondacija slobodnog softvera, i Centar za Demokratiju i Tehnologiju, između više drugih, su pšočeli da rade zajedno na ovom problemu. Oni su počeli pripremajući otvoreno pismo kongresu SAD, pozivajući na transparentost, istragu, reformu, i odgovornost,i pitajući pojedince i druge zainteresovane organizacije-kao Vikimedija Fondacija-da im se pridruži.

Kao što vidimo, mi imamo važnu ulogu da igramo pomažući u obezbeđivanju zaštite za slobobodu izražavanja i pristup informaciji kao što se odnosi na našu misiju. Mi prema tome osećamo da Vikimedija Fondacija treba da sarađuje sa tim organizacijama, i po mogućstvu drugim, i da se pridruži naporima da zahteva od vlade da prizna i objasni njihove špijunske programe na internetu.

Tako-reći,mi hoćemo da čujemo od tebe na ove teme pre nego što preuzmemo akciju. Da li bi trebalo da se pridružimo ovim organizacijama u njihovim javnim izjavama i naporima zato što se odnose na vrednosti i misuju Vikimedija zajednice? Molimo vas da ostavite caše mišljenje na stranici priča(talk). Mi ćemo razmotriti sve odgovore, ali, zato što se dagađaji brzo napreduju, mi osećamo da moramo da donesemo odluku o ovome do Juna 21, 2013.[6]

Beleške

  1. The Washington Post i The Guardian su objavili priču Juna 6.
  2. Prvi izveštaji navode da je izuzetna širina podataka dostupna u programu. CNET je izjavio međutim, da program barem uključuje neke formalizovane i nabrojane procese.
  3. TechCrunch je objavio demante od osam navodno-umešane organizacije.
  4. Nadzor je moguć bez naše saradnje. Kao rezultat, njuškanje celog interent saobraćaja Vlade ili drugih može uticati na naše saradnike i čitaoce. Da bi pomogla u blokiranju ovoga, -vikimedija stranice su već dostupne kao HTTPS, i instaliranjem [$https-svugde HTTPS Everywhere] pravi ovo kao standard. Mi radimo na povećavanju pravljenja HTTPS standarda kako za čitaoce tako i za ulogovane korisnike bez potrebe da instaliraju dodatak. Ispravke će biti postovane na razvojni blog.
  5. Kao što znaš, Zajednica Vikimedije je radila sa Vikimedija Fondacijom da sastavi smernice sa Fondacijskim vezama sa određenim političkim ili kursnim problemima. To važi kada, između ostalog, Vikimedija Fondacija traži da sarađuje sa drugim organizacijama da preuzme akciju na određeno kursno ili političko pitanje. U okviru ove politike, konsultacija zajednice je veoma značajno
  6. Ovaj predlog je namenjen samo da se navede učestvovanje Vikimedija Fondacije i nije namenjen da ograniči druge Vikimedije od učestvovanja u ličnom svojvstu.