Dret a desaparèixer

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Right to vanish and the translation is 70% complete.
Drecera :
RTV

El dret a desaparèixer va ser proposat per primer cop a MeatBall; vegeu MeatBall:RightToVanish. El principi subjacent és que el col·laboradors que deixen un projecte de forma permanent poden tenir algunes contribucions personals alienes a la missió central del projecte abandonat.[1] És similar a la WikiMindWipe, però de molt menys abast. En el context de la Fundació Wikimedia, el terme va ser utilitzat per primera vegada en la Viquipèdia en anglès, on es va convertir en un acte de cortesia habitual abans de constituir-se la Fundació. (Vegeu Wikipedia:Courtesy vanishing).

Com la Viquipèdia en anglès, la majoria dels projectes de Wikimedia toleren la "desaparició" dels usuaris que vulguin abandonar de forma permanent. El terme és un nom poc apropiat en el sentit de que no és un "dret" o garantia, sinó una cortesia estesa als col·laboradors valuosos que desitgin abandonar. Atès que les contribucions es realitzen sota la llicència GFDL o CC-BY-SA, que proporcionen una llicència irrevocable, no hi ha cap base en la llei o contracte per als col·laboradors per a eliminar cap contingut amb el què haguin contribuït o la seva atribució.

Com es pot complir una petició per a desaparèixer

  • Nom d'usuari - Els noms d'usuari normalment no es poden eliminar, però de vegades es poden canviar. Tot i que es faci, encara pot ser possible vincular el nom nou amb el vell amb un mínim de treball.
  • Participació en el projecte - Les col·laboracions, incloent les "signatures" (el text que indica l'autoria dels comentaris) excepte en les pròpies pàgines d'usuari, normalment no seran canviades o eliminades. Canviar-ho seria una font important de problemes. En canvi, es poden amagar edicions concretes en determinades pàgines que continguin informació d'identificació personal.
  • Les pàgines d'usuari, les seves subpàgines i altres pàgines diferents d'articles sense col·laboracions significatives d'altres editors i sense impacte en el projecte, poden ser blanquejades o eliminades per cortesia. Les pàgines de discussió d'usuari rarament s'eliminen.
  • Registres - Els registres administratius i editorials que mostren les qüestions on un ha estat involucrat, durant l'etapa com a editor, com ara l'historial d'edicions en altres pàgines, generalment romanen accessibles sota el nom anterior.
  • Assumptes relacionats discutits amb més detall a continuació inclouen: començar de nou, retirada d'informació personal de la vista pública, i altres accions que un pot realitzar.

Informació personal i la seva eliminació

Article principal: Privacy policy

Definició d'informació personal: Informació que ens proporcioneu o nosaltres recollim i que podria fer-se servir per identificar-vos personalment. Per deixar-ho clar, tot i que no recollim necessàriament tots els següents tipus d'informació, considerem com a mínim els següents com a "informació personal" si és altrament no pública i es pot fer servir per identificar-vos:

  • (a) el vostre nom real, adreça, número de telèfon, adreça de correu electrònic, contrasenya, número del DNI, adreça IP, informació usuari-agent, número de la targeta de crèdit;
  • (b) quan està associada amb algun dels elements de la subsecció (a), qualsevol dada sensible com la data de naixement, el gènere, l'orientació sexual, els orígens racials o ètnics, l'estat civil o familiar, les condicions mèdiques o discapacitats, l'afiliació política, la religió; i
  • (c) qualsevol dels elements de les subseccions (a) o (b) quan estan associats amb el vostre compte d'usuari.

Dues polítiques regeixen la informació personal. Els individus en el seu paper d'editors, col·laboradors i lectors dels projectes de Wikimedia, haurien de consultar la política de privadesa. La informació sobre les persones que formen part d'un article de l'enciclopèdia, estan subjectes a la política de biografies de persones vives. El "dret a desaparèixer" es refereix específicament als primers.

  • Els projectes de Wikimedia esborraran informació personal sobre editors i col·laboradors (probablement en pàgines d'usuari i discussions d'usuari) a la seva sol·licitud, sempre que no sigui necessària per raons administratives (que generalment es limiten a tractar qüestions sobre el mal ús del lloc).
  • La informació personal relacionada amb articles de l'enciclopèdia i les persones esmentades en els mateixos no està coberta pel "dret a desaparèixer". En el seu lloc, vegeu la política editorial pertinent sobre articles biogràfics, que conté tots els detalls de les directives editorials i les accions a prendre si no esteu satisfets.

Mesures alternatives

En general, la divulgació involuntària d'informació personal s'aborda a través de la supervisió ; no hi ha necessitat de desaparèixer llevat que la informació coneguda públicament sigui prou notòria i accessible de forma que la supervisió no sigui cap protecció.

També els noms d'usuari sovint es poden canviar, subjecte a condicions i processos amplis.

Si heu utilitzat el vostre nom real, o un pseudònim reconegut, en els projectes de Wikimedia llavors, en principi, tot el que escriviu es pot remuntar a aquest nom, i per tant a la persona. No obstant això, si decidiu deixar els projectes de Wikimedia, hi ha alguns passos que podeu prendre per reduir aquesta connexió:

  1. Canvieu el nom d'usuari a algun altre nom, un que no us identifiqui directament (vegeu Canvi de nom d'usuari).
  2. Canvieu les referències al nom d'usuari anterior per fer referència al nom d'usuari nou (això ho pot fer un mateix).
  3. Demaneu eliminar les pàgines i subpàgines d'usuari (contacteu amb els administradors). Les pàgines de discussió d'usuari només s'eliminen en alguns casos.
  4. Havent iniciat sessió amb el nom d'usuari antic, creeu de nou les pàgines d'usuari i de discussió d'usuari pel compte antic i deixeu-hi una nota breu indicant que heu deixat els projectes Wikimedia i que desitgeu que no us anomenin més amb aquest nom.

Tingueu en compte que qualsevol edició o comentari que feu apareixeran en l'historial de la pàgina amb el compte que utilitzeu en el moment. Per tant, aneu amb compte amb el nom d'usuari usat per iniciar sessió i tingueu molta cura de no editar les vostres pàgines anteriors o les pàgines que tractàveu habitualment, quan inicieu la sessió amb un nom que no voleu que s'associï amb aquell compte.

How to request a vanishing

If you wish to take advantage of right to vanish, you can use one of the following methods to make your request:

  • The best way is to visit Special:GlobalRenameRequest to access the rename request interface. Requests made this way will be processed by global renamers or stewards. Please specify "request to vanish" in the reason field; your requested username should be of the form "Renamed user nnnnnnnnnn" replacing n with random characters.
  • If your request is particularly sensitive, you may contact the global renamers via e-mail and ask that your account be renamed, giving "request for courtesy vanishing" as the subject. Please use the contact interface at Special:EmailUser/Wikimedia Global-renamers or email renamers(_AT_)wikimedia(_DOT_)org. If you send the mail directly, please include some kind of proof that the account is indeed yours. Please be aware a record is kept in the VRTS system that can be seen by anyone with access to the renamers email queue. This is restricted to current renamers, stewards and Wikimedia Foundation staff.


Nota

  1. El que es considera que està relacionat amb la visió dels diferents projectes es deixa a discreció local, però normalment implica contingut informatiu d'un projecte més que la part de manteniment o administrativa.

Vegeu també