Dreptul de a dispărea

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Right to vanish and the translation is 88% complete.
Outdated translations are marked like this.
Shortcut :
RTV

Dreptul de a dispărea a fost propus prima oară pe MeatBall; vezi see MeatBall:RightToVanish. Principiul pe care îl întrupează este acela că cei care contribuie la proiecte și doresc săle părăsească au dreptul să li se înlăture contribuțiile personale fără legătură cu misiunea centrală a proiectului.[1] Este similar cu WikiMindWipe, dar mult mai puțin cuprinzător. În contextul Fundației Wikimedia, termenul a fost inițial folosit pe Wikipedia în engleză, unde devenise o curtoazie obișnuită încă dinainte de formarea Fundației (Vezi Wikipedia:Courtesy vanishing).

Ca și Wikipedia în engleză, majoritatea celorlalte proiecte Wikimedia tolerează „dispariția” utilizatorilor care doresc să plece permanent. Termenul este puțin nepotrivit, prin aceea că nu este un „drept” sau o garanție ci mai degrabă o curtoazie oferită contribuitorilor respectați care doresc să plece. Întrucât contribuțiile sunt efectuate sub GFDL sau CC-BY-SA, licențe irevocabile, nu există bază legală sau contractuală ca utilizatorii să înlăture vreun conținut cu care au contribuit, sau atribuirea primită pentru acesta.

Cum se poate îndeplini o cerere de dispariție

 • Numele de utilizator - Numele de utilizator nu pot fi șterse în mod normal, dar uneori pot fi schimbate. Chiar dacă se face aceasta, rămâne posibilă legătura între noul și vechiul nume, deși necesită puțină muncă.
 • Lucrul pe un proiect - Lucrul dumneavoastră, inclusiv „semnăturile” (text care indică cine a făcut un comentariu) pe toate paginile cu excepția propriei pagini de utilizator și de discuție, de regulă nu va fi modificat sau șters. Schimbarea aceasta ar fi o mare sursă de perturbări. Versiunile individuale și paginile individuale care conțin informații care identifică persoana dumneavoastră pot fi înlăturate prin procedura de oversight.
 • Paginile de utilizator și subpaginile acestora, precum și alte pagini din afara spațiului de lucru principal, la care nu a contribuit substanțial nimeni altcineva, și a căror existență nu impactează proiectul, pot fi golite sau șterse la cerere. Paginile de discuții ale utilizatorilor se șterg însă foarte rareori.
 • Jurnale - Jurnalele administrative și editoriale care țin evidența chestiunilor în care v-ați implicat pe perioada carierei dumneavoastră de redactor, cum ar fi istoria editărilor pe alte pagini, vor rămâne accesibile sub vechiul nume.
 • Printre chestiunile asociate discutate în mai mult detaliu mai jos se numără: noul început, înlăturarea de informații personale din spațiul public, și alte acțiuni pe care le puteți face.

Informații personale și înlăturarea lor

Articol principal: Privacy policy

Definiția informațiilor personale: Informațiile pe care le furnizați sau care pot fi colectate de la dumneavoastră pot fi folosite pentru a vă identifica personal. Ca să fie clar, noi nu colectăm neapărat toate tipurile enumerate de informație, dar considerăm cel puțin următoarele a fi „informații personale” dacă sunt altfel nepublice și pot fi folosite pentru a vă identifica:

 • (a) numele real, adresa, numărul de telefon, adresa de email, parola, numărul de identificare de pe actele de identate, adresa IP, informațiile de user-agent, numărul cardurilor de credit;
 • (b) când sunt asociate cu elementele din subsecțiunea (a), orice date sensibile, cum ar fi data de naștere, genul, orientarea sexuală, originile rasiale sau etnice, starea civilă, situația familială, condițiile medicale sau disabilitățile, afilierea politică și religia; și
 • (c) oricare din elementele din subsecțiunile (a) sau (b) atunci când sunt asociate cu contul dumneavoastră de utilizator.

Două politici guvernează informațiile personale. Persoanele în rolul lor de redactori, contribuitori și cititori ai proiectelor Wikimedia, trebuie să facă referire la politica de confidențialitate. Informațiile despre persoane care fac parte dintr-un articol enciclopedic sunt supuse rezoluției privind biografiile persoanelor în viață. „Dreptul de a dispărea” se referă anume la prima dintre acestea două.

 • Proiectele Wikimedia vor șterge informații personale despre redactori și contribuitori (cel mai probabil de pe pagini de utilizator și pagini de discuție ale utilizatorilor) la cererea acestora, cu condiția să nu fie necesare pentru motive administrative (care în general se limitează la chestiuni de utilizare abuzivă a site-urilor).
 • Informațiile personale legate de articole enciclopedice și de persoanele menționate acolo nu sunt acoperite de „dreptul de a dispărea”. Vedeți, în schimb, politicile editoriale relevante privind articolele biografice, care conțin detalii complete despre directivele editoriale, și acțiunile ce pot fi efectuate dacă nu sunteți mulțumit.

Măsuri alternative

În general, dezvăluirea involuntară de informații personale se rezolvă prin oversight; nu este nevoie de dispariție decât dacă informațiile cunoscute public sunt suficient de notorii și de accesibile ca oversightul să nu poată oferi protecție.

Numele de utilizatori pot fi adesea schimbate, în condiții și prin procese diverse.

Dacă ați folosit în proiectele Wikimedia numele dumneavoastră real, sau un pseudonim constant, atunci în principiu tot ce ați scris poate fi trasat la acel nume și astfel la dumneavoastră, după cum s-a discutat mai sus. Dacă însă vă hotărâți să părăsiți proiectele Wikimedia, există câțiva pași pe care îi puteți face pentru a slăbi această legătură. Aceștia sunt:

 1. Schimbați-vă numele de utilizator cu unul neasociat direct cu dumneavoastră (vezi schimbarea numelui de utilizator).
 2. Schimbați-vă referirile la fostul nume de utilizator în referiri la noul nume (puteți face aceasta singur)
 3. Ștergeți-vă pagina de utilizator și subpaginile ei (contactați un administrator). Paginile de discuție ale utilizatorilor se șterg doar în anumite cazuri.
 4. În timp ce sunteți autentificat cu fostul nume de utilizator, creați pagini de utilizator și de discuție utilizator pentru vechiul cont, conținând o notă scurtă prin care se indică faptul că ați părăsit proiectele Wikimedia și că solicități altora să nu vă mai numească după vechiul nume.

Înțelegeți că orice editare sau postare faceți, ea va apărea în istoricul paginii sub contul pe care l-ați folosit la acea vreme. De aceea, aveți grijă cu utilizarea numelui de autentificare și aveți mare grijă să nu vă editați vechile pagini sau pe cele pe care le vizitați de obicei, atunci când sunteți autentificat cu un nume pe care nu îl mai doriți asociat cu acel cont.

Cum se cere dispariția

Dacă doriți să vă prevalați de dreptul de a dispărea, puteți folosi una din următoarele metode pentru a vă face cererea:

 • Cea mai bună modalitate este să vizitați Special:GlobalRenameRequest pentru a accesa interfața pentru cerere de redenumire. Cererile efectuate astfel vor fi procesate de global renamers și de stewarzi. Vă rugăm să specificați textul "request to vanish" („cerere de dispariție”) în câmpul pentru motiv; numele utilizator poate fi de forma "Renamed user nnnnnnnnnn" unde n poate fi înlocuit cu caractere aleatoare.
 • Dacă cererea dumneavoastră este deosebit de sensibilă, puteți să contactați stewarzii prin e-mail și să le cereți ca contul dumneavoastră să fie redenumit, dând ca motiv "request for courtesy vanishing". Vă rugăm să folosiți interfața de contact de la Special:EmailUser/Wikimedia Global-renamers sau adresa de email renamers(_AT_)wikimedia(_DOT_)org. Dacă trimiteți e-mailul direct, vă rugăm sa includeți o dovadă că acel cont este într-adevăr al dumneavoastră. Țineți cont și că în sistemul $otrs va rămâne o înregistrare a acestei cereri pentru a fi văzută de oricine are acces la lista de e-mailuri a renamerilor. Ea este restricționată persoanelor care au în mod curent drepturi de renamer, stewarzilor și personalului Fundației Wikimedia.

Notes:

 • Please be aware that all global renames are publicly logged, only the request details are private. A record of requests are kept and can be seen by current renamers, stewards, and Wikimedia Foundation staff.
 • Courtesy vanishing is generally not available for users that are currently locked or blocked.

Note

 1. Distincția între ce anume este și ce nu este legat de viziunea diferitelor proiecte rămâne la discreția fiecărui proiect, dar de regulă conținutul informativ este, în schimb latura administrativă și de mentenanță nu este.

Vezi și