Предлошка:Избори за надзорници

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Template:Steward elections and the translation is 95% complete.
Outdated translations are marked like this.
 
 • Новите надзорници се избираат еднаш годишно. Надзорниците извршуваат технички задачи на сите викија на Викимедија, врз основа на консензусот на заедницата и Правилата за надзорници* промена на корисничките права пристап, преглед на кориснички информации во случаи на злоупотреба и така натаму (вид. поподробно).
 • Повеќе информации за гласањето, преведувањето и кандидирањето [[Special:MyLanguage/Stewards/Elections {{{year}}}/Guidelines|прочитајте ги напатствијата]]. Можете и автоматски да проверите [{{{voter-check-tool}}} дали имате право на глас].
 • Кандидатурите можат да се поднесуваат од 29 април 2024, 14:19 (UTC) до 29 април 2024, 14:19 (UTC). Прашањата за кандидатите можете да ги поставувате сè до крајот на изборите.
 • Гласањето започнува на 29 април 2024, 14:19 (UTC) и завршува на 29 април 2024, 14:19 (UTC). Кандидатите мора да ги задоволуваат [[Special:MyLanguage/Stewards/Elections {{{year}}}/Guidelines|критериумите]] и да освојат барем 30 гласа „за“ со 80 % поддршка. Исходот можете да го проследите на [[Special:MyLanguage/Stewards/Elections {{{year}}}/Statistics|страницата за собрани статистики]].
 • [[Stewards/Confirm/{{{year}}}|Потврдната постапка]] на тековните надзорници ќе се одвива напоредно.

Попис

 • [[:Special:MyLanguage/Stewards/Elections {{{year}}}/Statements|Сите кандидатски изјави]][[:Stewards/Elections {{{year}}}/Statements| ]] (без гласови)

Кандидат

Yes

No

Воздржан

Прашања

Исход

Потврда од тековните надзорници


Изборна комисија

Изборите ги приредуваат самите надзорници. Одборот на доверители во 2009 г. реши повеќе да не се произнесува со потврди за резултатите. Така, надзорниците составуваат изборна комисија за секои избори посебно, кои се состојат од доброволци задолжени за следниве нешта:

 • Затворање на изборите;
 • Заверка на исходот од изборите, по проверка на полноважноста на дадените гласови;
 • Назначување на избраните кандидати;
 • Затворање на потврдите;
 • По овие потврди, оценување на консензусот во заедницата и решавање дали надзорниците конечно да се потврдат.

Членови

Можете да ја контактирате Изборната комисија на адресата stewards-elections(_AT_)lists.wikimedia.org.

Ако сакате да помогнете во приредувањето на изборите за надзорници за {{{year}}} г., послужете се со [[Stewards/Elections {{{year}}}/Coordination|усогласителната страница]].
Доколку ви треба некаква помош, слободно побарајте ја на #wikimedia-stewards-elections-chatповрзи се или на [[Talk:Stewards/Elections {{{year}}}|разговорната страница]]. Има довод на скорешн промени за следење на ИРЦ на #wikimedia-stewards-electionsповрзи се.

Поврзано

 • [[:Special:MyLanguage/Stewards/Elections {{{year}}}/Statistics|Статистика за изборите]][[:Stewards/Elections {{{year}}}/Statistics| ]]
 • [[:Category:Steward elections {{{year}}} statements|Категорија за сите важечки кандидатури]]
 • [[:Category:Steward elections {{{year}}} statements/disqualified|Категорија за сите неважечки кандидатури]]
 • [[:Special:MyLanguage/Stewards/Confirm/{{{year}}}|Потврдна страница на постоечките надзорници во {{{year}}} г.]][[:Stewards/Confirm/{{{year}}}| ]]
Template documentation

This template provides the text for the yearly steward elections "main page", e.g. SE17.

Parameters:

 • year = e.g. 2017
 • CandidStart = Day and time when nominations are opened
 • CandidEnd = Day and time when nominations are closed
 • VotingStart = obvious
 • VotingEnd = obvious
 • candidates = Candidates, one line
  {{Se candidate indexer|2017|Example}}
  per candidate
 • withdrawn = Withdrawn candidates, one line
  {{Se candidate indexer|2017|Example|withdrawn}}
  per candidate
 • disqualified = Disq. candidates, one line
  {{Se candidate indexer|2017|Example|disq}}
  per candidate
 • ElectCom = The members of the election committee, one line
  * {{user|Example}}
  per member
 • Elected = The elected stewards, one line
  #{{user|Example}}
  per user
 • voter-check-tool = link to the tool which checks voters' eligiblity, e.g. toolforge:meta/accounteligibility/38