Wikimedia-stiftelsen

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation and the translation is 78% complete.
Outdated translations are marked like this.

Om stiftelsen

Wikimedia Foundation (WMF) er en nonprofit organisation registreret i USA, der hoster websteder kendt som "Wikimedia-projekterne", inklusiv Wikipedia og Wikinews, ligesom dette websted, Meta-Wiki. Wikimedia-stiftelsen bestyres af en hovedbestyrelse og har siden januar 2008 haft hovedkontor i San Francisco, Californien. Det tidligere hovedkvarter i St. Petersburg, Florida, lukkedes 31. januar 2008. Officiel information om stiftelsen kan findes på dens websted: wikimediafoundation.org.

Hovedbestyrelsen

Wikimedia's hovedbestyrelse bestyrer organisationen og fører tilsyn med disponering og indsamling af donationer. Hovedbestyrelsen er den højeste ansvarlige myndighed for Wikimedia Foundation, Inc. (se artikel IV i vedtægterne) og består i dag af 7 bestyrelsesmedlemmer, her angivet med deres valgperiodes udløb:

Se også den historiske liste over bestyrelsesmedlemmer og et diagram, der illustrerer bestyrelsesposter over tid.

Wikimedias ledelsesmanualen giver et overblik over bestyrelsens rolle og opgaver. Stiftelsens wiki indeholder lister over dens tidligere og kommende møder (med minutter) og dens beslutninger.

Organisering

Diskussions-kanaler

Wikimedia-stiftelsen styres ved hjælp af:

 • Meta-Wiki til diskussion og organisering af alle offentlige spørgsmål. Denne wiki er helt offentlig og kan redigeres af alle og er desuden flersproget.
 • wikimediafoundation.org er den officielle hjemmeside for stiftelsen. Denne wiki er helt offentlig, men adgang til redigering gives kun til betroede medlemmer af fællesskabet. Vi forsøger at oversætte sider til flere sprog. Tilbagemelding om dette websted kan tilbydes her på Meta-Wiki på Foundation wiki feedback siden.
 • wikimedia-l er en offentlig postliste, hvor fællesskabet kan diskutere emner relateret til stiftelsen og dens projekter.
 • internal-l er en ikke-offentlig postliste med begrænset adgang, kun for bestyrelsesmedlemmer og officerer.
 • private-l er en anden privat postliste, som også har været brugt af stiftelsen til at diskutere tekniske spørgsmål.
 • VRTS er et servicerings-system, der bruges af Wikimedia-stiftelsens personale og frivillige til at håndtere e-mails fra offentligheden.
 • IRC kan bruges til øjeblikkelig chat med andre wikimedianere.

Supportkanaler

The Wikimedia Foundation manages the following channels for support:

 • Trust and Safety Meta page provides an introduction into Trust & Safety work, as well as information about programs, policies, and resources.
 • General Trust & Safety inquiries: ca(_AT_)wikimedia.org
 • Threats of imminent physical harm (also supporting human rights crisis response): emergency(_AT_)wikimedia.org
 • Assessment of child protection concerns: legal-reports(_AT_)wikimedia.org
 • Disinformation support inbox for partnering functionaries and local admin teams: drt(_AT_)wikimedia.org
 • Human Rights team Meta page provides an introduction into Human Rights work, as well as information about programs, policies, and resources.
 • General Human Rights inquiries: talktohumanrights(_AT_)wikimedia.org

Hvad bruger vi pengene til?

Se vores års-rapporter, måneds-rapporter og finans-rapporter.

Hvor kommer pengene fra?

Wikimedia-stiftelsen drives ved brug af midler rejst ved fundraising og andre donationer. For mere information, se venligst donations-siden.

Wikimedia-tilknytninger

Ved anerkendelsen af de mange forskellige grupper, der bidrager til vores bevægelse, har hovedbestyrelsen godkendt følgende tilknytnings-modeller til Wikimedia-bevægelsen. Tilknytninger kan ændres fra et tilhørsforhold til et andet, og bør prioritere samarbejde med hinanden uden hierarki. Hvis du ønsker at starte en tilknytning eller leder efter mere information om tilhørsforhold, kan du kontakte Affiliations Committee.

Ligesindede partnere

Ligesindede partnere er organisationer, der aktivt støtter Wikimedia-bevægelsens arbejde. De vises på en offentlig tilgængelig liste og tildeles begrænset mulighed for omtale, der viser deres støtte til og samarbejde med Wikimedia. Ligesindede partnere er endnu ikke anerkendt af Wikimedia. Flere oplysninger om fremtidig anerkendelse kan fås fra Affiliations Committee.

Nationale eller subnationale foreninger

Nationale eller subnationale foreninger (chapters) er pr. definition uafhængige nonprofit organisationer, der repræsenterer Wikimedia-bevægelsen og støtter dens arbejde globalt, med fokus på et geografisk område. Nationale eller subnationale foreninger benytter et navn, som klart tilknytter dem til Wikimedia og de bevilges brug af Wikimedia kendingsmærker til deres arbejde, omtale og fundraising.

Temaorganisationer

Temaorganisationer er pr. definition uafhængige og nonprofit dedikerede repræsentanter for Wikimedia-bevægelsen og understøtter arbejde, der fokuserer på et bestemt tema, emne eller problemstilling, indenfor eller på tværs af lande og regioner. Tematiske organisationer benytter et navn, som klart knytter dem til Wikimedia og de bevilges brug af Wikimedia kendingsmærker til deres arbejde, omtale og fundraising.

Brugergrupper

Brugergrupper er åbne medlemskabs-grupper med en etableret kontaktperson og oprettede projekter, der er designet til at være lette at udbygge. Brugergrupperne kan vælge at indgå eller lade være, og de bevilges begrænset brug af Wikimedia kendingsmærker for omtale relateret til arrangementer og projekter.

Wikimedia koordination og projekter

Projektkoordination

Wikimedia Meta-Wiki (denne wiki) er et websted om Wikimedia-stiftelsens projekter og deres koordination.

Vigtigste Wikimedia-projekter

Nogle projekters historie

Historie

Wikipedia's tidligste historie var præget af megen kaos og velment skepsis. Wikipedia Governance-politikken formuleredes af Jimmy Wales (Jimbo) alene, med bistand af postliste deltagere.

Overvejelser om større beføjelser til ekspanderende projekter førte til et forslag i en [$rampton wikien-l meddelelse af Sheldon Rampton]:

Jeg synes, vi skal gå endnu længere, og sigte mod det ultimative mål om at skabe "Wikimedia." Det er media med et "m". Den skal bruge Wiki-stil regler for at muliggøre offentlig deltagelse i oprettelse og redigering af alle slags medier: leksika og andre opslagsværker, aktuelle nyheder, bøger, fiktion, musik, video osv. Ligesom de nuværende rundsendende medier, skal den have forskellige "kanaler" og "programmer", hver med selvvælgende publikum. Endda, i modsætning til de nuværende medier, skal publikum blive aktivt involveret i at skabe deres egen programmering, i stedet for blot passivt at se på.

"wikimedia.org" domænenavnets eksistens skyldes bruger:Mav, som i ventetiden købte det og uden fortjeneste lod Wikipedia/Wikimedia få ejerskabet.

Den 20. juni 2003 annoncerede Jimmy Wales, som havde drevet Wikipedia under ledelse af hans selskab Bomis, oprettelsen af Wikimedia-stiftelsen, som skulle tjene som nonprofit hovedorganisation for Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks, og andre wiki-projekter med fri licens, der senere tilføjedes "Wikimedia familien". Se også den engelske Wikipedia-artikel om Wikimedia Foundation.

Den første bestyrelse bestod af 5 personer, Jimmy Wales, Tim Shell, Michael Davis, Angela Beesley og Florence Devouard. I 2006 forlod Tim og Angela bestyrelsen, mens Erik Möller, Jan-Bart de Vreede, Kat Walsh og Oscar van Dillen tilsluttede den. I oktober blev Florence Devouard formand for bestyrelsen i stedet for Jimmy Wales. Wikipedia Governance-politikken, der oprindeligt støttede sig temmelig meget til Jimbo, udviklede sig over årene mod en mere fællesskabs-baseret tilgang. De første medarbejdere, der tilknyttedes organisationen i 2005, var Danny Uld og Brion Vibber.

Organisationen tog en ny drejning i sommeren 2007, hvor Sue Gardner blev hyret til at tjene som midlertidig redaktør. På dette tidspunkt bestod personalet af omkring 10 mennesker, de fleste på kontoret i Florida og andre er placeret i Storbritannien, Tyskland og Holland. De fleste af de udvalg, der nedsattes i januar 2006, var på dette tidspunkt inaktive og forladte.

In 2007, the Foundation decided to move away from its Florida office. San Francisco was chosen as the destination (Boston was its main competitor).[1] The former headquarters in Florida were closed on January 31, 2008.

The Foundation's San Francisco headquarters were originally at 39 Stillman Street. In 2009, it moved less than a kilometer to 149 New Montgomery Street, and in 2017 to its current location at One Montgomery Tower.

The Board was substantially restructured in April 2008. For more information, see:

Andre link

Henvisninger