Jump to content

Фондација Викимедија

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation and the translation is 100% complete.


Нашата работа

Работиме со вас за да им помогнеме на сите да учествуваат во збирот на сето знаење


Фондацијата Викимедија е непрофитна организација која вдомува 13 проекти за слободно знаење и поддржува заедници кои ја создаваат и одржуваат содржината.


Ресурси на движењето

Дали сте уредник на Викимедија или подружен член на кому му е потребна поддршка од Фондацијата? Погледајте ги ресурсите што ги нудиме.

Активности на Фондацијата Викимедија
Управување со Фондацијата Викимедија

Нашите активности ги надгледува Одбор на доверители сочинет од членови избрани од подружните и проектните заедници на Викимедија, како и од предметни стручњаци. Работиме на објавување на информации за управувањето за движењето и за јавноста.

Викимедиини проекти

Вдомуваме 13 проекти за слободно знаење кои се создадени, уредувани и проверувани од стотици илјади доброволци ширум светот.

Викиемдиини подружници

Признаваме подружни организации — ограноци, тематски организации и кориснички групи — ширум светот кои учествуваат во зајакнувањето на задачата за ширење на слободно знаење која ја има Фондацијата Викимедија.