Wikimedia Foundation elections committee/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections committee and the translation is 100% complete.

De verkiezingscommissie van de Wikimedia Foundation houdt namens de Wikimedia Foundation en de Wikimedia-gemeenschap toezicht op de verkiezingen voor de Raad van Bestuur van de Wikimedia Foundation.

Geschiedenis

Vóór 2016 resulteerde elke gemeenschapsverkiezing voor het bestuur en de FDC in de oprichting van een tijdelijke verkiezingscommissie. Op 7 november 2015 keurde de Raad van Bestuur (Board of Trustees) de oprichting van een vaste verkiezingscommissie goed. De stichtende leden van deze commissie waren aangekondigd op 20 juli 2016.

Verantwoordelijkheden

Verkiezing voor de Raad van Bestuur

De commissie heeft verantwoordelijkheden in elke fase van het selectieproces voor door de gemeenschap en gelieerde organisaties geselecteerde trustees, zoals vastgesteld in Artikel IV, lid 3(C) van de statuten van de stichting, waaronder:

  • Tijdlijn – Werk samen met de staf om de details van de tijdlijn van de verkiezing te bepalen en te communiceren, op basis van de door het bestuur vastgestelde einddatum.
  • Kandidatuur – Ontwerp samen met de staf en in overleg met de Raad van Bestuur het proces voor het verzamelen en beoordelen van verklaringen van kandidaten.
  • Outreach – Werk samen met de staf om de verschillende Wikimedia-gemeenschappen te bereiken met informatie over de verkiezing, inclusief * stemmen en de oproep voor kandidaten.
  • Vrijwilligers – Bepaal of er extra vrijwilligers nodig zijn om te helpen bij de verkiezingsadministratie en werk samen met de staf om die vrijwilligers te werven en te coördineren.
  • Communicatie – Beoordeel de communicatie over de verkiezing die door de staf is opgesteld en werk samen om te bepalen wanneer de mededelingen moeten worden gedaan door de Commissie, door de staf of door het bestuur.
  • Evaluatie – Assisteren bij het beoordelen van kandidaten op basis van criteria die door het bestuur zijn vastgesteld.
  • Campagnevoeren - Stel regels op en handhaaf deze met betrekking tot hoe kandidaten campagne kunnen voeren, en houd toezicht op het proces van het vragen van kandidaten om campagnevragen te beantwoorden.
  • Stemmen - Bepaal de stemmethode en de geschiktheidscriteria voor kiezers, en werk samen met de staf om het stemplatform te bepalen en de verzoeken om geschiktheid van kiezers te beoordelen.
  • Uitslagen – Beoordeel de uitslagen en maak die openbaar.

De commissie, de staf en de raad werken samen om, indien nodig, een grondigere verdeling van de verantwoordelijkheden te creëren. Indien nodig is de raad de definitieve scheidsrechter van vragen of geschillen betreffende rollen en verantwoordelijkheden. Alle aspecten van het selectieproces van de beheerder zijn onderworpen aan de bevoegdheid van de raad, zoals gedefinieerd in het toepasselijke recht, de stichtingsstatuten en andere bestuursdocumenten.

Andere verkiezingen

Het Bestuur kan de hulp inroepen van de commissie met betrekking tot Wikimedia-verkiezingen voor andere posities, of andere stemmingen in de hele beweging.

Lidmaatschap

De leden dienen een termijn van drie jaar en worden benoemd door het 'Governance Committee' van de Wikimedia Foundation, in overleg met de huidige leden van de commissie. Adviseurs zijn leden van de Commissie zonder stemrecht die een termijn van één jaar dienen.

Huidige leden

De commissie bestaat uit 8 leden en 5 adviesleden zonder stemrecht.

Naam Talen Locatie (tijdzone) Einde termijn
AbhiSuryawanshi, vicevoorzitter van de commissie en, hi, mr, pa, bn, bho, ur, kok Verschillende tijdzones 31 mei 2026
Ameisenigel de-N, en-4, nds-2, fr-1, tlh-1 Duitsland (UTC+1) 31 mei 2026
Carlojoseph14 tl, en-5, es-1, ceb-1 Filipijnen (UTC+8) 31 mei 2026
Der-Wir-Ing de-N, en-4, fr-3 Duitsland (UTC+1) 31 mei 2026
Emufarmers en-N, la-2 Verenigde Staten van Amerika (UTC-4) 31 mei 2026
HakanIST tr, en-4, az-3, es-2, de-1 Turkije (UTC+3) 31 mei 2026
KTC, voorzitter van de commissie en-N, yue-N Londen, Engeland (UTC+1) 31 mei 2026
Mervat en-4, ar-N, es-1, fr-1, ru-1 Jordanië (UTC+3) 31 mei 2026
Adviesleden
Naam Talen Locatie (tijdzone) Einde termijn
Arcuscloud bjn-N, id-N, en-3 Indonesië (UTC+7) 31 mei 2024
Guerillero en-N, fr-1.5, da-0.5 Denemarken (UTC+1) 31 mei 2024
Matanya en, he Israël (UTC+2) 31 mei 2024
Nealmcb en-N, eo-2, es-1 Verenigde Staten van Amerika (UTC-7) 31 mei 2024
ThadeusOfNazereth en-N Verenigde Staten van Amerika (UTC-8) 31 mei 2024
Contactpersoon bestuur
Ondersteunende staf

De staf van de Wikimedia Foundation die is aangesteld om de commissie te ondersteunen bij haar activiteiten en om de commissie te helpen effectief te functioneren.