Jump to content

Wikimédia Hírek, 2012. augusztus

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, August 2012 and the translation is 100% complete.Hírek a Wikimédia Alapítvány jelentése alapján, valamint a Wikimédia Gépház jelentése 2012 augusztusából, egyéb, a Wikimédia működéséhez köthető újdonságokkal.

A Wikimédia Alapítvány főbb hírei

Így néz ki a WLM-alkalmazás

Wiki Loves Monuments-alkalmazás az első mobilos Wikimédia-szerkesztőkért

Készülődvén a szeptemberi "Wiki Loves Monuments" programra, a kulturális örökségeket fényképen megörökítő szabad licenszes versenyre, a Wikimédia mobilos csapata megjelentette a Wiki Loves Monuments alkalmazást Androidra. A felhasználók helyzetük alapján is fényképezhetnek, vagy választhatnak egy listából. Az elkészült fotókat pedig azon nyomban fel is tölthetik a Wikimédiára. Ez az első alkalom, amikor mobilos feltöltéseket hivatalosan támogatunk. A jövőben természetesen újabb mobilos szerkesztési módszerek bevezetését is megfontoljuk.

Idegen nyelvek támogatása a "Project Milkshake"-ben

A Lokalizációs csoport (i18n/l10n) eredményekről számolt be a Project Milkshake kapcsán. Az egyszerűbb fordításért a Javascript-en belül komponensek felelnek majd, mint szabályos jQuery könyvtárak. Lesz hozzá egy i18n nevű keretprogram, mely a nyelvhelyességi gondokat, a többes számot, valamint a nemek közti különbségtétel megkönnyítését segíti elő a különböző nyelvekben. Emellett támogatják a WebFonts rendszert (azaz nem kell, hogy előre telepített betűkészlet legyen a felhasználó gépén), valamint a közvetlenül a számítógépről történő kényelmes szövegbevitelt.

Véleményeket várunk jogi kérdésekben

Egy Kommentálási Felkérés (RfC) során az alapítvány programot kezdeményez, melynek során bizonyos felhasználóink számára segítünk megfizetni bizonyos jogi eljárások költségeit - például bizonyos közigazgatási illetékek, jogi képviselő költségeit, e-mailezést, ha a szerepüknél fogva jogi akadályokba ütköznének.

Új projekt növeli a közreműködők számát az arab Wikipédiában

Az arab Wikipédián egy új oldal nyílt meg közreműködők számára, mintegy újításként a Szerkesztőnevelő Programban. Egyszerű vizuális segédleteket tartalmaz a hat alapvető szerkesztéssel kapcsolatban, például elütések javításáról vagy új szócikk létrehozsáról. Ennek hatására láthatóan megnőtt a szerkesztők száma az első vizsgálatok alapján (angolul és arabul).

Az arab Wikipédia közreműködői portálja (nulladik fázisban)

Adatok és trendek

Wikimédia Alapítványi megbeszélés, 2012. szeptember 4.

Látogatók világszerte júliusban:

451,82 millió (-3.80% júniushoz képest; +14.81% az előző évhez képest)
(com Adatok minden Wikimédia Alapítványi projektből; az augusztusi adatok szeptembertől érhetőek el)

Oldallekérések augusztusban:

18.2 milliárd (+2.6% összehasonlítva júliussal; +20.7% összehasonlítva az előző évvel)
(Szervernapló, a Wikimédia Alapítvány összes oldalának szerepeltetésével, ideértve a mobilos hozzáférést is.)

Aktív regisztrált szerkesztők 2012 júliusában (>= 5 szerkesztés/hó, kivéve a BOT-okat):

80,465 (+2.59% júniushoz képest, / +1.16% az előző évhez képestr)
(Adatbázis-adatok a Wikimédia Alapítvány oldalairól. Megjegyzés: nemrégiben módosítottuk a módszereket, hogy a Commons-t és más kisebb projekteket is mérjen.)

Jelentés (különféle statisztikák és egyéb adatok WMF projektekből) 2012. júliusra vonatkozóan:

http://reportcard.wmflabs.org/

(Magyarázat)

Pénzügyek

A Wikimédia Alapítvány bevételei és kiadásai, összhangban a tervezetekkel, 2012. július 31.
A Wikimédia Alapatvány kiadásai funkciók szerint lebontva, 2012. július 31.

(A jelentés idején csak 2012. júliusára nézve volt elérhető adat.)

A pénzügyi információk havi és éves lebontásban szerepelnek, 2012. július 31-i zárással.

Bevétel $346,647
Kiadások:
 Mérnöki csoport $1,145,753
 Propagandacsoport $221,223
 Központi fejlesztési csoport $541,308
 Irányító csoport $96,465
 Jogi/Képviseleti/Kommunikációs csoport $185,852
 Gazdasági/HR/Admin csoport $413,077
Összes kiadás $2,603,678
Összes nyereség/(veszteség) ($2,257,031)
  • A bevételek havi és éves lebontásban $347.000 volt a tervezett $1.500.000-rel szemben, ez körülbelül $1.1M-val vagy 76%-kal van a tervezett alatt, főként a Sloan Alapítványtól kapott 1 millió dollár hatására, amit júliusra vártunk, de augusztusra érkezett meg.
  • A havi és éves szintre lebontott kiadásaink 2,6 millió dollárt érnek el, szemben a 3,2 milliós céllal, vagyis nagyjából 639 ezer dollárral (azaz 20%-kal) költöttünk kevesebbet a tervezettnél. Elsődlegesen azért, mert kevesebb személyzeti kiadásunk volt, emellett a Wikimania DC támogatását is élveztük 2011-2012 fordulóján.
  • 2012. július 31-én 23, 6 millió dollárral gazdálkodtunk, ami 6,7 havi kiadásainkat fedezné.
Videófelvétel a 2012. szeptember 4-én megrendezésre került alapítványi megbeszélésről.


Antilopfigura Maliból (egy fénykép azok közül, melyet "Raccolte Extraeuropee" adományozott nekünk)

Egyéb mozgalmi hírek

Afrikai művészi képek adományért

A Wikimedia Commons-ban egy olasz műgyűjtemény ("Raccolte Extraeuropee" Milánóból) került feltöltésre több száz afrikai műtárggyal, részletes leírással. Afrika önmagában több mint 50 galéria, könyvtár, archívum és múzeum anyagával támogatja a"WikiAfrika" projektet, néhányan pedig a Wikimédia Dél-Afrika és a Wikimédia kenya projektekben is részt vesznek.

Katalán könyvtárosok Wikipédia-tréningen

Egy két hónapig tartó projekt során a katalán közkönyvtárak között kiépül egy hálózat, melyben 150 könyvtárost képeznek ki a látogatók Wikipédia-használatra való tanítására. IEz egy úttörő együttműködés az Amical Viquipèdia és a Katalán Kulturális Minisztérium között. A minisztérium 1500 példányban kinyomtattatta és a könyvtárakba eljuttatta az "Üdv a Wikipédián" nevű kiadványt.

Éves német nyelvű konferencia

A WikiCon 2012, a németül beszélő wikipédisták éves konferenciája, három napig tartott Dornbirnban, az osztrák-német-svájci hármas határ mellett. Több mint 200 németül beszélő Wikimédia-közreműködő gyűlt össze, emellett számtalan érdeklődő. A rendezvényt önkéntesek szervezték, és támogatók valamint a Wikimédia Alapítvány finanszírozták. Egy "dornbirni WikiCon 2012-deklaráció" is kiadásra került. Több téma is felmerült, köztük a fizetett szerkesztés irányelvei, a női szerkesztők részvétele, illetve az ismeretlen eredetű cikkek iránti nagyobb tolerancia.