Jump to content

Στιγμιότυπα του Wikimedia, Δεκέμβριος 2014

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, December 2014 and the translation is 100% complete.

Στιγμιότυπα από το Wikimedia blog για το Δεκέμβριο 2014, με επιλογή και άλλων δραστηριοτήτων του Wikimedia Foundation και άλλων σημαντικών δρώμενων από το κίνημα του Wikimedia.


Το HHVM παράγει αυτό το γράφημα. Δείχνει ποια μέρη του κώδικα καταναλώνουν περισσότερο χρόνο στη CPU, κάνοντας πιο εύκολο την παραπέρα βελτίωση της απόδοσης του MediaWiki.

Πώς κάναμε την επεξεργασία στην Wikipedia δύο φορές πιο γρήγορη

Τους τελευταίους έξι μήνες, το Wikimedia Foundation ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία η οποία δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα στο MediaWiki, τον κωδικό της Wikipedia’s που βασίζεται στη γλώσσα προγραμματισμού PHP. Η Virtual Machine, ή HHVM, μειώνει το μέσο όρο του χρόνου που χρειάζεται για να αποθηκευτεί μια σελίδα για τους χρήστες, από περίπου 7,5 δευτερόλεπτα σε 2,5 δευτερόλεπτα, και το μέσο όρο αποθήκευσης της σελίδας από περίπου 6 σε 3 δευτερόλεπτα. Εδώ μπορείτε να δείτε τη τεχνική αναφορά για το πώς έγινε αυτό.



Η Περίοδος των Μουσώνων στον Ειρηνικό ήταν ένα από τα λήμματα με τις περισσότερες επεξεργασίες στην Αγγλική Wikipedia το 2014.
Image by Keith Edkins. Data from NASA/Joint Typhoon Warning Center. Public domain.

Το τοπ 10 των σελίδων με τις περισσότερες επεξεργασίες στην Αγγλική Wikipedia to 2014

Το 2014, οι συνεισφέροντες με δημιουργία και επεξεργασία λημμάτων δημιούργησαν πάνω από 3 εκατομμύρια σελίδες και έκαναν πάνω από 100 εκατομμύρια επεξεργασίες σε λήμματα στις Wikipedias όλων των γλωσσών. Εδώ είναι το τοπ 10 των λημμάτων με τις περισσότερες επεξεργασίες στην Αγγλική Wikipedia για το 2014. Στα θέματα περιλαμβάνονται οι Θάνατοι το 2014, οι αεροπορικές τραγωδίες της Malaysia Airline και η διαμάχη Ισραήλ-Λωρίδας της Γάζας.




Αυτή η φωτογραφία από τον Εθνικό Δρυμό των Καρπαθίων στην Ουκρανία νίκησε το πρώτο βραβείο του Wiki Loves Earth 2014.
Photo by Dmytro Balkhovitin, under CC-BY-SA-3.0

Ανακοίνωση των νικητών του "Το Wiki αγαπάει τη Γη" 2014

"Το Wiki αγαπάει τη Γη", ένας φωτογραφικός διαγωνισμός φυσικών μνημείων, έγινε διεθνής για πρώτη φορά το 2014 και διεξήχθη σε 16 χώρες. Μετά από προσεκτική εκτίμηση, η διεθνής επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές. Τα βραβεία απονεμήθηκαν για φωτογραφίες όπως του Εθνικού Δρυμού των Καρπαθίων (Ουκρανία) και το Βράχο του Δάχτυλου του Θεού (Βραζιλία) ως του Εθνικού Δρυμού Mukri (Εσθονία). Για το διαγωνισμό είχαν υποβληθεί πάνω από 70.000 φωτογραφίες από πάνω από 3.000 συμμετέχοντες από 15 χώρες. Εδώ μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε φωτογραφίες που κέρδισαν.



Wikipedia: Το #Edit2014 διηγείται την ιστορία του τι διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε το 2014. Μπορείτε επίσης να δείτε αυτό το βίντεο στο YouTube.
Video by Victor Grigas, CC BY-SA 3.0.

Το πρώτο ετήσιο βίντεο της Wikipedia

Το πρώτο ετήσιο βίντεο ανασκόπησης του Wikimedia Foundation καταγράφει τις επιτυχίες, πόνο, φόβο, επιμονή, και τις ανακαλύψεις που χαρακτήρισαν το 2014. Καθώς θα βλέπετε το βίντεο, θα κάνετε ένα ταξίδι στον κόσμο και στην Wikipedia, πηγαίνοντας πάλι πίσω σε αυτά που διαβάσετε και επεξεργαστήκατε αυτή τη χρονιά. Από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, στις βουλευτικές εκλογές της Ινδίας, και από το Ice Bucket Challenge, στον ιό Έμπολα στην Δυτική Αφρική, ακολουθούμε τα ίχνη της ανακάλυψης μέσα από τη Wikipedia σε διαφορετικές γλώσσες, βρίσκοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα να συνεισφέρουμε. Βλέποντας το βίντεο, θα πάτε από το Σότσι στο διάστημα σε λιγότερο από τρία λεπτά



Πολλά μέλη της κοινότητας πιστεύουν ότι 'το να είσαι καλός με τους άλλους' μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιωθεί η Wikipedia.
'How can we improve Wikipedia?' photo by Fabrice Florin, CC BY-SA 3.0.

Μια κουλτούρα καλοσύνης

Μπορούμε να βελτιώσουμε τη Wikipedia με το να είμαστε καλοί ο ένας με τον άλλον; Σε αυτή την προσωπική άποψη ο Fabrice Florin μοιράζεται ιδέες για την ανάπτυξη μιας “κουλτούρας της καλοσύνης” στη Wikipedia. Τα τελευταία χρόνια συνέλεξε εκατοντάδες προτάσεις συμμετεχόντων για τη βελτίωση της Wikipedia – καλώντας τους να γράψουν τις ιδέες τους σε ένα σημειωματάριο, και βάζοντας μαζί μια φωτογραφία τους. Από τις πιο συχνές αποκρίσεις ήταν η παρακίνηση προς τους χρήστες να είναι πιο πολιτισμένοι: "Να είστε καλοί", "Να είστε ευγενικοί", "Να είστε φιλικοί". Συχνή παρατήρηση αυτών που συμμετείχαν ήταν ότι το να συμμετέχεις στη Wikipedia μπορεί να είναι μια πιεστική και αρνητική εμπειρία και για νέους και για παλιούς χρήστες, επειδή πολλοί χρήστες δεν είναι "πολιτισμένοι". Ιδέες για την ενδυνάμωσης και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης στις κοινότητές μας περιλαμβάνουν: να βοηθάμε τους καινούργιους, να εκπαιδεύουμε αυτούς που συμμετέχουν στα λήμματα, να ανταμείβουμε την ευγένεια, να δημιουργήσουμε περισσότερα κοινωνικά εργαλεία, να χρησιμοποιούμε πιο φιλικά κανάλια επικοινωνίας, και να δίνουμε λόγο σε όλους. Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο εδώ.


Παγκόσμια επίδραση: Η Βιβλιοθήκη της Wikipedia και η Περσική Wikipedia

Το περσινό φθινόπωρο η Βιβλιοθήκη της Wikipedia ανακοίνωσε ακόμα μια σειρά συνεργασιών με ηλεκτρονικά προσβάσιμες πηγές. Αυτές η συνεργασίες επιτρέπουν σε έμπειρους χρήστες από όλον τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε ερευνητικά υλικά που υπάρχουν σε σελίδες με συνδρομή (paywall), προωθώντας έτσι το στόχο μας για τη δημιουργία και το μοίρασμα μιας σύνοψης όλης της ανθρώπινης γνώστης. Μία από τις πιο παλιές και πιο χρήσιμες χορηγούμενη συνεργασία μας είναι αυτή με το δημοσιογραφικό αρχείο JSTOR. Γνώρισε σημαντική συμμετοχή από μη-αγγλόφωνους συνεισφέροντες, όπως Γερμανικά, Ισπανικά, Γαλλικά – και Περσικά, κάτι που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη. Για να μάθουμε παραπάνω πράγματα, ρωτήσαμε έναν από τους πιο δραστήριους Ιρανούς χρήστες μας που έχει λογαριασμό στη JSTOR, το Χρήστη User:4nn1l2, να μας πει γιατί πιστεύει ότι η Βιβλιοθήκη Wikipedia είναι σημαντική για τη δουλειά του.


Εμβαθύνοντας στη γνώση αυτοχθόνων κοινοτήτων

Η Wikipedia έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για την αποστολή της δωρεάν πρόσβασης στο σύνολο της ανθρώπινης γνώσης. Αλλά η γνώση αυτοχθόνων πληθυσμών είναι στο μεγαλύτερο μέρος της αποκλεισμένη, γιατί κατά το μεγαλύτερο μέρος δεν είναι γραπτή. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το μέλος της κοινότητας Peter Gallert οργάνωσε ένα σεμινάριο για το Συνέδριο Συμμετοχικής Μελέτης του 2014 στην Ναμίμπια, για την συλλογή και τεκμηρίωση παραδειγμάτων προφορικών παραδόσεων. Τον περασμένο Οκτώβριο, μια μικρή ομάδα Wikipedians ταξίδεψαν στο χωριό της Ναμίμπια Otjinene για να πάρουν συνεντεύξεις από γηραιότερους για τις παραδόσεις, πολιτισμό, και την εξέλιξη της τοπικής κοινότητας των Heroro. Ο στόχος των συνεντεύξεων ήταν να μετατρέψουν τις προφορικές διηγήσεις σε περιεχόμενο της Wikipedia το οποίο θα είχε προφορικές παραπομπές.


Εδώ υπάρχουν οι τοπ 5 ιστορίες που δημοσιεύτηκαν στο Wikimedia Blog το Δεκέμβριο του 2014 (με βάση τον αριθμό αναγνώσεων μέχρι τις 30 Ιαν 2015)—όπως και άλλες αξιοσημείωτες ιστορίες που μοιράστηκαν οι χρήστες αυτό το μήνα.



Βίντεο της μηνιαίας συνάντησης μετρήσεων και δραστηριοτήτων του Wikimedia Foundation στις 15 Ιανουαρίου 2015, με επικέντρωση στο θέμα της ποιότητας (διαφάνειες)

Fabrice Florin (WMF), Movement Communications Manager, Wikimedia Foundation

Tilman Bayer (WMF), Senior Analyst, Wikimedia Foundation