Jump to content

Бот

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Bot and the translation is 80% complete.
MediaWiki.org wiki has a page about this at:

Бот е автоматизирана софтуерна програма, използвана за извършване на определени повтарящи се задачи в уики. Ботовете обикновено изискват разрешение за дейността си, и понякога се използват от вандали за причиняване на големи щети по уики съдържанието в кратък период от време.

На страницата Special:Listusers/bot е изготвен списък от всички сметки, които са членове на групата потребители "ботове". Освен това, "ботът" има специални потребителски права. Редакциите на потребител с такива "права" (по-точно: свойства) по подразбиране не се появяват в последните промени. Обикновено потребител от типа "бот" има потребителски права на "бот". Потребителските права често се наричат "флагове" и ботовете с потребителско право на "бот" съответно често са наричани потребители с "флаг на бот".

Стартиране на собствен бот

See Manual:Creating a bot on MediaWiki.org for full instructions.

Разни страници за ботове

  • Правила за ботове
  • Small wiki toolkits/Starter kit/Bots and Tools - къде да намерим ботове, използвани от Уикипедия и други групи ботове, използвани на проектите на Фондация Уикимедия.
  • Vandalbot - съвети за справяне със злонамерени ботове
  • Rollback - включва инструкции за използване на "връщане на редакции от бот", за да се скрият вандализми в последните промени

Рамки и интерфейси за разработване на ботове