Fundraising/Translation/Ways to Give new/mk

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Fundraising/Translation/Ways to Give new and the translation is 87% complete.
Outdated translations are marked like this.

Кредитна/дебитна картичка

Ако сакате да дарувате со кредитна/дебитна картичка, eWallet или со електронско банкарство (извесни земји), одберете континент и вашата земја, по што ќе Ви се појави избор на начини на уплата.

PayPal

Ако сакате да уплатите преку PayPal, изберете земја и продолжете понатаму.

Месечна уплата

Стиснете тука за да воспоставите автоматска месечна уплата преку кредитна/дебитна картичка или PayPal.

Чек (по пошта)

Чекот треба да се води на „Wikimedia Foundation, Inc“ и да се испрати на долунаведената адреса. Придружете го со писмо со ваше име и презиме, адреса, телефонски број, е-поштенска адреса и износот што го дарувате. Не испраќајте готовина преку пошта.

Wikimedia Foundation, Inc.
P.O. Box 98204
Washington, DC 20090-8204
USA


For large checks $10,000 and over, please use the San Francisco address below:

Wikimedia Foundation, Inc.
1 Montgomery Street
Suite 1600
San Francisco, CA 94104
USA

Дарување на акции

За да префрлите акции од Вашето брокерство во нашето, дајте му го на брокерот нашето име и бројот на нашата сметка. Кога ќе завршите со префрлањето, пишете ни на benefactors@wikimedia.org за да Ви го потврдиме плаќањето.

Wikimedia Foundation, Inc. 
Bank of America

DTC Eligible Securities
The Depository Trust Company (DTC)
DTC Account Number: 0955
Ref: #16-200-2942639
Account Name: Wikimedia Foundation – Gift Account

Доколку Ви е потребна било каква помош, обратете се на:

stock contacts here

На жиро-сметка

Нашата сметка само за депозити е:

Банка: Citibank
Адреса: 590 Market Street, San Francisco, California, 94104 USA
Домашни (USA) префрлања
ABA/ACH# 321171184
A/C# 203129580
Меѓународни трансфери на банките
SWIFT code CITIUS33
A/C# 203129580
Please include the word "Donation" in the Additional/Special Instructions field

The international option is for wire transfers only. We accept a range of currencies, and Citibank will convert your currency into USD. We do not have currency-specific IBAN accounts, or a SEPA certified account.

Имајте превид дека не можеме автоматски ида потврдуваме прием на средства со уплата на жиро-сметка (банкарско префрлање), па затоа Ве замолуваме да ја зачувате потврдата за преносот што ви ја дала банката. Ако сакате да добиете сметкопотврда за даночни цели, Ве советуваме да се обратите во банката за да направите префрлање преку Bill Pay (USA), или пак да уплатите на друг начин.

Фондацијата не наплаќа провизија на уплатените средства, но Вашата банка може да наплати. Ви препорачуваме да го проверите ова со банката пред да уплаќате, со цел да бидете на чисто дали ќе Ви биде наплатена провизија.

За повеќе информации и прашања во врска со уплатите, пишете ни на donate@wikimedia.org

Во оставнина

Со Вашата донација за фондацијата Викимедија можете да сте сигурни дека Википедија ќе им служи и на следните поколенија. Дарувањето преку оставнина се прави од тестамент или задолжбински фонд додека сте живи. Можете да дознаете повеќе за дарувањето во оставнина (Legacy Gifts) или пак да ни пишете на $benefactors-email

Истомерно дарување

Истомерното дарување претставува добар и лесен начин да ја удвоите, па дури и утроите Вашата донација за фондацијата Викимедија.

Стиснете тука за да видите дали Вашиот работодавач би направил истомерно дарување за фондацијата Викимедија.

Ако имате некакви прашања во врска со истомерното дарување од Вашиот работодавач, пишете ни на matching@wikimedia.org

To nominate or register the foundation to receive matching gifts, please provide the following contact information:

Wikimedia Foundation, Inc.
P.O. Box 98204
Washington, DC 20090-8204
USA

Дарување според доброволни часови

Многу претпријатија во САД и Канада даруваат средства за непрофитни организации во склад со времето што нивните вработени го поминале во доброволна активност. Дознајте повеќе за овој програм, наречен „Дарување според доброволни часови“ (Volunteer Hour Match).

Ако имате прашања во врска со програмот „Дарување според доброволни часови“, пишете ни на matching@wikimedia.org

Одбивање од плата

Некои работодавачи нудат лесен и згоден начин на дарување средства на Фондацијата Викимедија со одбивање од плата. Проверете дали оваа варијанта постои во вашата организација и испратете ја евентуално потребната документација на:

Wikimedia Foundation, Inc.
P.O. Box 98204
Washington, DC 20090-8204
USA


Средства според дарителот

Средства според дарителот (DAF, од анг. Donor Advised Funds) ви овозможува да ги искомбинирате најповолните даночни предности со прилагодливоста за да ги поддржите каузите што Ви значат. Доколку сакате да предложите доделување средства за Фондацијата Викимедија непосредно од вашиот DAF, погледајте ги врските подолу:

Обратете ни се на benefactors@wikimedia.org ако имате било какви прашања или ако Вашиот избран DAF не е наведен.

Amazon Pay

За да , дарувате во амеркански долари преку Amazon Pay изберете го посакуваниот износ и изберете го „Amazon Pay“. Ваквите уплати можат да бидат само во американски долари. Ако сакате да дарувате преку Amazon во друга валута, требад да имате на ум дека изворот на средства може да биде одбиен или да Ви виде наметната дополнителна наплата за претворање според девизниот курс. Ви препорачуваме да се обратите кај Вашата банка за повеќе информации.

Bitcoin

Дарувајте во биткоини

Друга можност е да направите редовна периодична уплата со биткоини

Имајте на ум дека Фондацијата Викимедија може да враќа дарувани биткоини само во облик на биткоини. Бидејќи не ги складираме биткоините, повратокот се пресметува според примениот износот на даруваното во американски долари според курсот во моментот на дарување, користејќи го нашиот исплатен обработувач и продажниот курс на биткоини во моментот на повраток. Фондацијата Викимедија не сноси одговорност за измената на износот поради промените во курсот.

Ако имате било какви прашања, пишете ни на donate@wikimedia.org