Jump to content

Fundraising 2011/Kaldari Letter/fi

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Internet oli ennen todella "siistiä".

Internetissä oli niin paljon monipuolisuutta 1990-luvun "vanhoilla päivillä" milloin se tuntui enemmän yhteisöltä jossa oli kiinnostavia ihmisiä toisin kuin – tiedättekö – vain ylistetty televisiosarja, miltä se tuntuu nyt.

Olin yksi niistä vapaaehtoisista jotka tekivät Wikipedian. Päätimme kauan aikaa sitten, että tiedon jakaminen ja ihmisien opettaminen on tärkeämpää kuin rahan tienaaminen. Siksi Wikipedia on nyt hosted by non-profit organization, eikä koskaan näytä mainoksia. Palvelimien pitäminen ja palkan maksaminen pienelle määrälle työntekijöitä maksaa rahaa. Mutta sen asemasta, että meillä olisi mainostajia ja financial influence skewing, joka vuosi me yksinkertaisesti kysymme lukijoiltamme lahjoittaa rahaa yhteisölle ihmisiä, jotka esittävät jotain erilaista Internetissä. Please lahjoittakaa 5€, 10€ tai minkä verran pystyt.

Vuosien jälkeen Wikipedia muokkailemisen jälkeen, olin vihdoin Wikipedian henkilökunnassa ohjelmistokehittäjänä. Ja voin kertoa teille, infrastruktuuri joka kannattelee Wikipediaa on minimaalinen.

Googlella voi olla lähes miljoona palvelinta. Yahoolla on työntekijöitä suuruusluokkaa 13 000. Meillä on 679 palvelinta ja 95 työntekijää.

Wikipedia on viideksi suosituin sivu Internetissä ja palvelee 450 miljoonaa ihmistä joka kuussa – sivulatauksia on biljoonia.

Paras asia lahoittamisessa on se, että kun avustat Wikipediaa esimerkiksi kymmenellä eurolla, se moninkertaistuu useasti. Jos se kymmenen euroa auttaa maksamaan palkkaa yhdelle kehittäjälle, joka sitten kehittää työkalun jolla 1 000 vapaaehtoista voivat tehdä jotain hyvää Wikipediassa, niin sinun kymmenen euroasi on helpottanut paljon enemmän kuin se voi helpottaa millään muulla sivustolla.

Sinun lahjoituksesi auttaa meitä parantamaan Wikipediaa – ja auttaa tekemään varmaksi että ainakin tämä Internetin osa pysyy "siistinä".

Kiitos,

Ryan Kaldari
Wikipedian ohjelmoija