Jump to content

Järjestelmänlaajuinen lukitus

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Global locks and the translation is 80% complete.
Outdated translations are marked like this.

Järjestelmänlaajuinen lukitus on toimenpide, jolla ylivalvojat voivat teknisesti estää Wikimedia-tilejä kirjautumasta sisään mihinkään projektiin (ja näin ollen kyseisellä tilillä ei voi muokata). Kun käyttäjätili on lukittu, kaikki yritykset kirjautua sillä sisään mihinkään Wikimedia-projektiin epäonnistuvat. Lukitseminen kohdistetaan yleensä sellaisiin käyttäjätileihin, joita käytetään pelkästään vandalismiin useassa wikissä, spämmäämiseen, pitkäaikaiseen sukkanukkeiluun, tai jotka ovat voineet joutua vääriin käsiin. Joissakin harvoissa tapauksissa lukitusta voidaan käyttää sellaisiin käyttäjätileihin, jotka olisivat soveliaita järjestelmänlaajuiseen estoon (kunnes järjestelmänlaajuiset estot ulotetaan käyttäjätileihin). Lukituskäyttöliittymä mahdollistaa myös käyttäjänimen piilottamisen kaikista lokeista silloin, kun käyttäjänimi matkii harhauttavasti toista käyttäjää, tai on häiriköivä tai loukkaava.

 • Ilmoittaaksesi käyttäjästä, joka tulisi lukita järjestelmänlaajuisesti (tai vaihtoehtoisesti käyttäjistä, jotka on lukittu vahingossa), katso Steward requests/Global.
 • Jos sinut on lukittu järjestelmänlaajuisesti (jostakin muusta syystkä kuin globaalin porttikiellon tai vaarantuneen tunnuksen vuoksi), sinun tulisi ottaa yhteyttä sähköpostilla stewards@wikimedia.org

Syitä pyytää järjestelmänlaajuista lukitusta

Alla on lista yleisistä perusteista järjestelmänlaajuiselle lukitukselle. Yleisesti ottaen järjestelmänlaajuiset lukitukset tapahtuvat melkein aina itsestäänselvissä tapauksissa. Järjestelmänlaajuisille lukituksille ei ole yhteisön sopimaa käytäntöä, mutta tämä lista edustaa de facto -käytäntöä.

Ilmoitus, joka näkyy järjestelmänlaajuisesti lukitulle tilille
 • Kandidaatteja järjestelmänlaajuiselle lukitukselle ovat sellaiset käyttäjätilit, joita on käytetty pelkästään vandalismiin tai muuhun väärinkäyttöön useissa wikeissä, ja niitä käytetään tällä hetkellä vandalismiin tai ne ovat muulla tavoin ilmiselvästi häiriköiviä useissa wikeissä. Liitä mukaan linkit estohistorioihin tai muihin todisteisiin väärinkäytöstä muissa projekteissa, ja näytä missä tili on vielä aktiivisesti käytössä.
 • Tilit, joiden ainoa tarkoitus on spämmätä Wikimedian wikeissä.
 • Tilit, joiden nimet ovat hyökkääviä tai loukkaavia ovat myös kandidaatteja lukitukselle, ja ne voidaan myös piilottaa lokeista.
 • Tilit, jotka ovat rikkoneet muita sellaisia periaatteita, joiden rikkominen on peruste ikuiselle estolle useissa wikeissä, kuten toistuva oikeustoimilla uhkailu, lapsipornon julkaiseminen tai muita henkilöitä vaarantavien yksityisten henkilötietojen julkaiseminen.
 • Tilit, joiden epäillään päätyneen väärin käsiin: väliaikaisena toimenpiteenä tilin turvaamiseen, kunnes sen oikeaan omistajaan on saatu yhteys.
 • Tilit, joille on annettu järjestelmänlaajuinen porttikielto (yhteisön tai säätiön toimesta).
 • Tilit, jotka on luotu kiertämään käyttäjälle annettua järjestelmänlaajuista porttikieltoa (yhteisön tai säätiön).
 • Tilit, joiden omistajan tiedetään kuolleen.
 • Accounts belonging to former Wikimedia Foundation staff members or contractors (done by WMF staff).

Vaarantunut tili

Etsimäsi tieto saattaa löytyä sivulta Help:Compromised accounts.

Joskus ylivalvojat lukitsevat tilin perusteella "Compromised account" (vaarantunut tili). Jos oma tilisi on lukittu tällä perusteella, ota yhteyttä osoitteeseen ca@wikimedia.org.