Jump to content

InternetArchiveBot/FAQ

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page InternetArchiveBot/FAQ and the translation is 100% complete.


Deze pagina bevat een lijst van veel gestelde vragen over InternetArchiveBot.

V: Hoe kan ik een bot runnen met veel pagina's, wat heb ik nodig om het te laten uitvoeren?

A: U kunt het hulpmiddel botwachtrij inzending gebruiken om dat te laten doen. Als u een lijst van pagina's heeft dat nodig is om geanalyseerd te worden door de bot, leg de lijst van artikel aan die u wenst om naar de bot te verzenden, een artikel op iedere regel, en klik op verzenden. Uw opdracht wordt aangegeven met een job ID, en dat wordt geplaatst in de wachtrij tot het proces in werking kan gaan. Het kan vervolgens worden gevolgd worden in de interface.

V: De bot verandert de archiefURL naar een originele tegenhanger in een citaatsjabloon. De originele URL is echter dood, wat gebeurt er?

A: IABot verplaatst het archief-URL naar de correcte parameter, de een ontworpen voor archief-URL 's, en verlaat het originele URL in het originele URL veld. Dit is om consequent te zijn met andere citaatsjablonen die gebruikt zijn, al ook het bevestigen om dit te gebruiken. Als het van toepassing is, archieven zullen worden geplaatst in de eigen archief-URL-parameter, en zal de originele URL worden geplaatst in de eigen URL-parameter.

V: De bot gaat door met een specifieke bronvermelding op de pagina te verminken, hoe kan ik dat voorkomen?

A: Dat hangt ervan af, als het zo is dat het persistent probeert om een bron als dood te melden of een slecht archief toevoegt, dan zult u moeten proberen de bot te helpen dat het archief niet goed is door gebruik van het URL-management hulpmiddel. Dit laat gebruikers zoeken naar URL's die de bot ziet als fout, en laat u die oplossen. Dit laat het bot meer betrouwbaar worden. Als de bot de syntaxis kapot maakt, of de bronvermelding misvormt, dient u dit te rapporteren.

V: De bot maakt slechte bewerkingen aan alle bronnen op de pagina. Ik denk niet dat het de moeite waard is om de bot op deze specifieke pagina te laten draaien, hoe voorkom ik dat de bot de pagina bewerkt?

A: Wees hier voorzichtig mee. Weet u zeker dat de bot de pagina meer schaadt dan helpt? Denk hier eens over na, is het het breken van de opmaak van de pagina door storende bewerkingen uit te voeren, of is het gewoon het verkeerd taggen van bronnen en het verstrekken van slechte archieven voor anderen? Als u op de de eerste vraag ja hebt geantwoord, meld dit dan met het hulpmiddel voor het rapporteren van bugs, aangezien het een bug is die moet worden opgelost. Anders, als u zeker weet dat de huidige bronnen op de pagina niet zullen profiteren van het werk van de bot, of dat u uiteindelijk meer na de bot aan zult opruimen, dan kunt u plaatsen {{bots|deny=InternetArchiveBot}} op het artikel of gebruik {{cbignore}} op de individuele bronnen die de bot zal verknoeien. Dit houdt de bot weg van de pagina. Dit betekent ook dat linkrot niet wordt aangepakt op dat artikel totdat de tag weer wordt verwijderd. Help de bot ook betrouwbaarder te worden door slechte gegevens te repareren met de hulpmiddelen URL-beheer en domeinbeheer.

V: Wat is {{cbignore}}? Wat is {{bots}}?

A: {{cbignore}} is een specifiek leeg sjabloon dat sommige wiki's gebruiken om IABot aan te geven een referentie of externe link op een pagina volledig te negeren. Een voorbeeld van de documentatie en het gebruik ervan is te vinden op w:en:Template:Cbignore. {{bots}} is een uitsluitingssjabloon dat sommige wiki's gebruiken om conforme bots aan te geven om helemaal weg te blijven van een pagina. IABot is compatibel met bots en nobots, en om specifiek InternetArchiveBot weg te houden, gebruikt u {{bots|deny=InternetArchiveBot}} ergens op de pagina om alleen IABot weg te houden.

V: De bot heeft een bron als dood getagd, maar de bron is niet dood. Wat gaat er mis?

A: Als de site slechts tijdelijk offline was, kan de bot de bron als dood hebben beschouwd, omdat de site 3 keer achter elkaar niet als actief is gevalideerd, tijdens 3 afzonderlijk gespreide controles, of omdat de site de bot op de zwarte lijst heeft gezet voor verdere toegang en niet in staat is om de reactie van de site te beoordelen. Op dit punt beschouwt de bot het nu als permanent dood en moet u het melden met het fout-positieve rapportage. Dit hulpmiddel zal in de meeste gevallen het probleem op de bot zelf oplossen. Als dit niet het geval is, wordt het gerapporteerd aan de interface-roots.

V: De bot heeft de pagina verminkt. Wat is er gebeurd?

A: Meld het met het hulpmiddel voor het rapporteren van bugs en pas {{cbignore}} of {{bots|deny=InternetArchiveBot}} niet toe. De pagina wordt gebruikt om de bug te repliceren, en de kans is groot dat wanneer de bug is opgelost, de bot nuttig zal blijken te zijn geweest voor de pagina.

V: Het aantal geredde links verschilt van het aantal daadwerkelijk geredde links. Is er iets mis?

A: Schrik niet, dit kan gebeuren. Als het daadwerkelijk vastgestelde aantal lager is dan hersteld, betekent dit dat er iets mis is gegaan met de link en dat deze is overgeslagen. Dit is eenvoudig op te lossen door de bron handmatig te repareren met behulp van de meegeleverde bron, als deze werkt. Als het hoger is, dan betekent dit dat er 2 bronnen zijn die karakter voor karakter identiek zijn, en eenmaal intern zijn opgepikt, maar meer dan eens extern zijn vervangen. Dit is niets om u zorgen over te maken.