Jump to content

Movement Strategy/Recommendations/Increase the Sustainability of Our Movement/ca

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/Recommendations/Increase the Sustainability of Our Movement and the translation is 100% complete.
Augmentar la sostenibilitat del moviment

Què

Nosaltres incrementarem la sostenibilitat del Moviment tot donant suport i invertint en les necessitats de les persones, ja siguin novelles o antics contribuïdors. Adoptarem enfocaments més robustos i equitatius a llarg termini per generar i distribuir recursos financers entre els diferents agents del moviment.

Un breu vídeo sobre aquesta recomanació (en anglès).

Si bé la curació, l'edició i la contribució de continguts són les activitats més importants del Moviment, sabem que hi ha altres contribucions significatives per avançar cap a l'equitat del coneixement i el coneixement com a servei. Entre elles figuren les polítiques públiques i la promoció, el desenvolupament de capacitats, la divulgació, la recerca, l'organització i la recaptació de fons. Per al creixement i la sostenibilitat del nostre Moviment, aquestes activitats han de ser millor reconegudes i de vegades compensades en certs contextos.

En harmonia amb l'esperit i la pràctica del Moviment, no es compensarà l'edició i no es procurarà obtenir fonts d'ingressos que interfereixin amb la independència editorial del contingut. Facultarem i donarem suport als grups locals i a les comunitats i organitzacions emergents perquè aprofitin les formes existents i noves d'adquirir fons i establir associacions. Mentre creixem i ens fem més sostenibles com a Moviment, també adaptarem les nostres pràctiques per donar suport a la sostenibilitat ambiental del nostre planeta.

Canvis i accions

Sostenibilitat humana

 • Desenvolupar un enfocament sistemàtic per millorar la satisfacció i la productivitat de les persones que participen en el Moviment mitjançant:
  • Avaluació de les necessitats dels grups i els voluntaris, tenint en compte els seus contextos locals per a un suport eficaç i el reconeixement dels esforços.
  • Involucrar i donar suport contínu a diversos tipus de col·laboradors en línia i fora de línia.
 • Destinar una quantitat significativament major de fons del Moviment per donar suport a les comunitats i grups emergents i marginats en funció de les seves necessitats, inclòs el reemborsament de la dotació de personal, les despeses operacionals i altres activitats no relacionades directament amb l'ampliació, la curació o l'edició de continguts.

Sostenibilitat financera

 • Augmentar la consciència sobre el Moviment Wikimedia, els seus valors, èxits, projectes i comunitats a tot el món, per assegurar l'atenció, la confiança i l'interès dels consumidors de coneixement, voluntaris, socis i donants.
 • Crear una política aplicable a totes les entitats del Moviment per esbossar les normes de generació d'ingressos i definir el que pot adaptar-se al context i a les necessitats locals. Aquesta política equilibrarà la sostenibilitat, la missió i els valors, i la independència financera. D'acord amb aquesta política, nosaltres:
  • Repartirem la responsabilitat de la generació d'ingressos entre les entitats del Moviment i desenvoluparem les capacitats locals de recaptació de fons per augmentar-ne la sostenibilitat.
  • Augmentarem els ingressos i diversificarem els fluxos d'ingressos en tot el Moviment, i assegurarem alhora que els fons es recaptin i gastin de manera transparent i responsable.
 • Explorarem noves oportunitats tant per a la generació d'ingressos com per a la difusió del coneixement lliure a través d'associacions i ingressos per treball. Entre els possibles exemples figuren:
  • Crear API empresarials (amb alts estàndards de disponibilitat, rendiment i usabilitat).
   • Involucrar associats en el desenvolupament quan sigui apropiat, incorporant les necessitats d'un espectre de reutilitzadors tant de mida petita no comercials, com comercials i de major grandària.
   • Explorar les tarifes o els models de sostenibilitat pels reutilitzadors comercials a escala empresarial, tenint cura d'evitar la dependència dels ingressos o altres influències externes indegudes en el disseny i el desenvolupament dels productes.
   • Elaborar mesures de salvaguarda adequades per garantir l'accés continu, lliure i sense restriccions als productes no comercials, de recerca i d'ús comercial petit i moderat.
  • Involucrar activament als ecosistemes de tercers en el desenvolupament de les tecnologies de MediaWiki (per exemple, Wikibase i Parsoid).
  • Oferir serveis professionals i de consultoria en relació amb les tecnologies MediaWiki.
  • Crear marxandatge i fer ús de la marca Wikimedia.

Justificació

En el nostre entorn actual, la gran majoria dels fons i el personal es troben al Nord Global, el que provoca una distribució desigual dels recursos. Per crear espai per a un creixement sostenible i per a la resiliència en el nostre moviment, hem d'adoptar un enfocament més proactiu per arribar a aquells que encara no estan representats en les nostres comunitats. Això també s'ha d'equilibrar mitjançant una valoració més adequada de les contribucions dels que ja estan en el Moviment, o podem arriscar-nos a perdre la memòria, l'impuls, la capacitat i les persones a causa de l'esgotament i la rotació.

Persones

El nostre futur depèn d'un entorn saludable, divers i col·laboratiu i una contínua afluència de col·laboradors. No obstant això, no tenim mecanismes per assegurar que els recursos i les capacitats (per exemple, diners, socis, instal·lacions) estiguin disponibles equitativament per a tot el Moviment. També ens manquen mecanismes per reconèixer i possibilitar les contribucions en línia i fora de línia de tots els participants. L'augment de la captació i retenció de col·laboradors depèn que es millorin els procediments, processos i marcs per satisfer i donar suport a les diverses necessitats.

Recursos financers

L'objectiu de la nostra direcció estratègica requerirà un augment dels ingressos del nostre Moviment més enllà de l'actual creixement incremental. El model actual, que depèn en gran mesura de les donacions del bàner de la Viquipèdia, no té resiliència davant els canvis externs i podria ser menys eficaç amb les futures tendències de consum de tecnologia i coneixements. Un exemple d'aquest canvi seria la disminució del trànsit directe i l'augment de l'accés a través d'assistents virtuals i motors de cerca. Estem perdent el potencial que ve amb un enfocament global diversificat, els avenços tecnològics i les diverses possibilitats d'ingressos relacionats amb l'ús de la nostra plataforma i producte. Atès que gairebé tots els fluxos d'ingressos passen per poques organitzacions del Moviment, es perden oportunitats i es manté la desigualtat.