Стратегия/Уикимедианско движение/2017/Цикъл 2/Ангажиране в екосистемата на знанието

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Cycle 2/Engaging in the Knowledge Ecosystem and the translation is 98% complete.
The following discussion is closed.

Cycle 2 of the discussion is now closed. Please discuss the draft strategic direction (link coming soon).

Ще изградим връзки с голямо разнообразие от организации, посветени на идеалите за свободно познание. Общностите на Уикимедия ще работят със съюзници, които не са знаели, че имат. Нашето съдържание и технологии ще се превърнат в централна част от формалното и неформалното образование по света. Ще работим заедно с водещи институции в областта на образованието, изкуствата, развлеченията, гражданското общество, управлението, науката и технологиите. Заедно, ще поканим ново поколение хора, които да учат, да създават и да се грижат за нарастващата библиотека от свободно знание за всички.

Подтеми

Тази тема се формира от съдържанието, създадено от отделни сътрудници и организирани групи по време на дискусии в първия цикъл 1. Ето подтемите, които поддържат тази тема. Вижте доклада от Цикъл 1, плюс допълнителната таблица и методологията за синтез на 1 800+ тематични изявления.

 • Образование
 • Институции
 • Преподаватели
 • Съществуващи програми

Идеи от разговорите и проучванията на стратегията за движението

Идеи от уикимедианската общност (от тази дискусия)

Идеи от партньори и експерти

Идеи от проучвания сред потребители (читатели и сътрудници)

Други проучвания

Относно образованието

 1. Световна банка: http://data.worldbank.org/topic/education
 2. Образование на ООН: http://www.un.org/sustainabledevelopment/education
 3. Brookings: Докато цялостната грамотност ще се увеличи, глобалният достъп до висше образование ще остане недостижим за милиарди хора: https://www.brookings.edu/research/why-wait-100-years-bridging-the-gap-in-global-education
 4. Междурегионална мрежа за образование в извънредни ситуации: Burns, M. and Lawrie, J. (Eds.). (2015). Where It’s Needed Most: Quality Professional Development for All Teachers. New York, NY: Inter-Agency Network for Education in Emergencies.
 5. ЮНЕСКО: Miao, Mishra and McGreal (2016). Open Educational Resources: Policy, Costs and Transformation. Paris, UNESCO.
 6. ЮНЕСКО: http://unesdoc.unesco.org/images/0021/002164/216451E.pdf
 7. Харвард бизнес ревю: https://hbr.org/2015/09/whos-benefiting-from-moocs-and-why

Въпроси

Вижте отговорите на тези въпроси на беседата

Това са основните въпроси, които искаме да обмислите и да обсъдите по време на тази дискусия. Моля, подкрепете аргументите си с проучвания, ако е възможно. Осъзнаваме, че може да нямате време да отговорите на всички въпроси; за да ви помогнем да изберете къде да се насочите, по-долу сме изредили три типа въпроси. Основните въпроси са най-важните за отговор по време на този дискусионен цикъл.

Основни въпроси
 1. Какво влияние ще имаме върху света, ако следваме тази тема?
  • Имайте предвид, че ако вече сте изпратили ключови идеи, които отговарят на този въпрос в тази тема в предишна дискусия, добавете само препратка на към страницата-източник, вместо да пренаписвате целия текст. (вижте електронната таблица). Ако има нещо ново, което искате да добавите към коментара, който сте направили преди; моля, направете го.
 2. Колко важна е тази тема спрямо останалите 4? Защо?
Втори въпрос
 1. Фокусът изисква компромиси. Ако увеличим усилията си в тази област през следващите 15 години, има ли нещо, което правим днес и което трябва да спрем да правим?
Разширени въпроси
 1. Какво друго е важно да се добави към тази тема, за да стане по-здрава?
Разширени въпроси
 1. Кои други ще работят в тази област и как можем да си сътрудничим с тях?

Други коментари:

Не забравяйте, че ако имате идеи за стратегическия процес или по-големи проблеми, да ги споделите тук, където те са наблюдавани ежедневно!

"Ако имате конкретни идеи за подобряване на софтуера, моля, обмислете да ги изпратите на Фабрикатор или конкретната беседа на продукта.