Jump to content

Стратегија/Покрет Викимедија/2017/Циклус 2/Досегните

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Cycle 2/Reach and the translation is 100% complete.

Досезање нових гласова усредсређено је на осигуравање да су гласови који обично нису део наших стратешких дискусија присутни и правилно представљени у процесу који ће дефинисати будућност покрета Викимедија у наредних 15 година. Наши циљеви:

 • Сакупљање и синтетиза релевантних трендова специфичних глобално и регионално који ће утицати на будућност покрета Викимедија у наредних 15 година.
 • Разумијевање и дељење тренутне свести, перцепција и коришћење Викимедије (посебно Википедије) за потенцијалне и постојеће читаоце.
 • Учење од локалних стручњака и институција у релевантним областима и позивање да сарађују на плану будућности Викимедије.

За завршетак овог рада на глобалном нивоу, имамо два тима која раде на овом пројекту: Региони вишег нивоа свесности (раније праћење Ц) и Региони ниже свесности (раније праћење Д). Такође тражимо од локалних група да се пријављују за стипендије да одрже властите разговоре са локалним стручњацима и партнерима (постојећи и потенцијални).

 • „Региони вишег нивоа свести” су дефинисани као области у којима верујемо да је Викимедија релативно познатија, на пример у Северној Америци, Западној Европи и појединачним земљама у којима верујемо да је свест релативно висока — као што је Јапан.
 • „Региони нижег нивоа свести” су дефинисани као области у којима Википедија није позната. Недавни резултати новог телефонске анкете нових читалаца указују на ограничено препознавање Википедије и/или неспоразум о њеној употреби међу корисницима интернета. Свест о Википедији се кретала између најниже 20% и највише 51%, у просеку око 25%. Недавна истраживања мапирају „нижу област свести” у земљама Блиског Истока, Африке, Азије и Латинске Америке. Циљне земље за ово истраживање су Индија, Индонезија, Нигерија, Египат, Мексико и Бразил.

Активности

Имамо четири начина на које сакупљамо увиде из нових гласова:

 1. Лични интервјуи са више од 200 стручњака, партнера и институционалних лидера
 2. Разговор са заједницом са локалним стручњацима, партнерима и институционалним лидерима
 3. Салони малих група, догађаји и састанци
 4. Истраживање
  1. Дизајн истраживања у Бразилу и Индонезији (у току)
  2. Дизајн истраживања у Мексику, Нигерији, Индији (завршено 2016)
  3. Истраживање свесности, ставова и употреба на местима с највише свести (у току)
  4. „Деск” истраживање — истраживање трећих страна о глобалним трендовима, популацијама и више (у току)