Jump to content

Capítols de Wikimedia/Guia de creació

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia chapters/Creation guide and the translation is 100% complete.
Aquesta és una introducció fàcil de llegir del procés de creació de capítols de Wikimedia. Tot i que no és exhaustiu i no té en compte les diferències entre jurisdiccions, és la primera parada per a qualsevol persona que pensi en formar un capítol.
Què són els capítols de Wikimedia?
Pàgina principal: Capítols de Wikimedia

Els capítols de Wikimedia són organitzacions sense ànim de lucre i independents fundades per donar suport i promoure els projectes de Wikimedia en una àrea geogràfica específica. A l'igual que la Fundació Wikimedia, els capítols busquen "empoderar i comprometre gent al voltant del món per aplegar i desenvolupar contingut educatiu sota una llicència lliure, o en el domini públic, i per difondre'l de manera efectiva i global". Els capítols usen un nom que els associa clarament a Wikimedia i reben permís per a usar les marques registrades de Wikimedia per al seu treball, publicitat i recollida de fons. Actualment, hi ha 37 capítols.

El reconeixement del Comitè d'Afiliacions permet a un grup sol·licitar permís per a usar les marques registrades de Wikimedia, tenir accés a beques úniques i rebre suport per als afiliats. No obstant això, el reconeixement no és necessari per dur a terme cap de les activitats d'un grup d'usuaris de Wikimedia i s'encoratja els grups a considerar aquest model si encara no compleixen amb els requisits d'un capítol.

Per què hauríem de presentar la sol·licitud?

El reconeixement del Comitè d'Afiliacions permet a un grup sol·licitar permís per a usar les marques registrades de Wikimedia, tenir accés a beques úniques i rebre suport per a afiliats. No obstant això, el reconeixement no és necessari per a realitzar el treball que els capítols típics fan o podrien fer. És un pas extra i opcional amb alguns beneficis i alguns requisits.

Els avantatges de convertir-se en un capítol reconegut de Wikimedia inclouen:

 • Utilitzar els logotips de Wikimedia compatibles amb la Política de marques de la Fundació Wikimedia sense cap aprovació addicional. Els capítols poden utilitzar altres logotips que no formen part de la política de marques comercials (com el logotip de la Fundació Wikimedia) segons una llicència de marca comercial amb la Fundació Wikimedia i l'aprovació de l'equip jurídic de la Fundació Wikimedia.
 • Rebre grans quantitats de productes de Wikimedia per utilitzar en activitats i esforços de divulgació.
 • Reconeixement públic de l’afiliació del grup a la Fundació Wikimedia.
 • Suport de la persona d'enllaç del Comitè d'Afiliacions durant i després del procés d'aprovació.
 • Sol·licitar Beques del Pla Anual després de completar amb èxit altres dues beques de la Fundació Wikimedia i complir altres requisits d'elegibilitat.
 • Un nom curt que vincula clarament el grup amb Wikimedia.
 • Ús exclusiu per un capítol del nom i de la marca de Wikimedia dins de l'àrea geogràfica del grup.
 • Comunicacions i suport de política pública de la Fundació Wikimedia.
 • Dues beques per participar a la Wikimedia Conference, organitzada anualment a Berlín per als afiliats del moviment Wikimedia.

Sense reconeixement, els grups encara poden:

Quins són els requisits d'elegibilitat?
Pàgina principal: Requisits per als capítols de Wikimedia

Els requisits per establir un capítol de Wikimedia reconegut oficialment estan dissenyats per facilitar als grups conèixer quines seran les expectatives del moviment un cop siguin reconeguts.

 1. Missió de suport de Wikimedia
  La missió de l'organització ha d'estar en línia amb la missió i la visió de la Fundació Wikimedia, així com els principis rectors de la Fundació Wikimedia i els principis dels afiliats al moviment. Independentment de la forma legal o mètode d'incorporació escollit, el capítol ha de tenir objectius similars als de la Fundació Wikimedia i les seves activitats no s'han d'allunyar-ne.
 2. Focus geogràfic
  El capítol està basat/ancorat geogràficament en una jurisdicció legal. A diferència de projectes, que estan basats en llengües, els capítols són entitats que necessiten una base geogràfica. Això implica que han d'estar ancorats en un país/jurisdicció que els ofereix una base per la seva estructura legal. Aquesta base ha d'estar en la regió a la qual vulguin servir. Mentre que poden haver múltiples grups d'usuaris servint a una sola àrea geogràfica, només hi pot haver un capítol cobrint aquesta àrea geogràfica focal determinada.
 3. Estructura legal
  El capítol ha de tenir una estructura legal/corporativa que sigui legalment independent de la Fundació Wikimedia. Els capítols han de donar una estructura de vida real als projectes que podrien aparèixer de contribuïdors o tercers externs en línia amb les metes de la Fundació Wikimedia. No obstant això, els capítols no estan pensats per operar projectes de Wikimedia ni per ser legalment responsables pel contingut dels projectes. Per aconseguir això, cal que l'estructura legal triada per a la creació d'un capítol sigui clarament independent de la Fundació Wikimedia. Els documents fundacionals de l'organització, generalment els estatuts, han de ser revisats i aprovats pel Comitè d'Afiliacions.
 4. Massa crítica de participació de contribuïdors actius de Wikimedia
  El capítol ha d'involucrar el mínim deu, preferiblement vint, col·laboradors actius dels projectes Wikimedia. Un col·laborador es defineix com a membres amb 300 o més contribucions a un projecte Wikimedia amb un compte registrat fa més de 6 mesos en bons termes amb la comunitat (el que vol dir que no estigui actualment suspès o impedit de participar-hi). Mentre que els capítols haurien acollir l'aportació de persones que no siguin col·laboradores actives dels projectes Wikimedia, no haurien d'estar massa lluny de la comunitat. La participació activa de col·laboradors als projectes Wikimedia és necessària perquè el capítol sigui capaç de portar iniciatives de la vida real relacionades amb els projectes Wikimedia a concretar-se. Els membres inicials haurien de reflectir l'àmbit esperat, l'àrea d'activitat geogràfica i les llengües d'operació elegides de l'organització.
 5. Almenys dos anys d'activitats
  Els grups han de tenir dos anys d'activitat programàtica demostrable abans de postular-se ser reconeguts com a capítols. Idealment aquestes activitats haurien de ser fetes com un grup d'usuaris de Wikimedia reconegut. Aquestes activitats i els seus resultats han de ser documentats a la wiki, idealment la pàgina Meta-Wiki del grup. Calen esforços amplis per potenciar la participació a l'inici de l'organització. Les activitats haurien de ser una barreja d'activitats en línia i físiques dissenyades per potenciar la participació dels projectes Wikimedia. El grup hauria d'estar al dia en l'activitat i els informes financers abans de ser considerats per al seu reconeixement.
 6. Capacitat, o capacitat planejada, per complir amb les expectatives futures
  Una cosa que diferencia els capítols i les organitzacions temàtiques dels grups d'usuaris són les majors expectatives. El seu grup té la capacitat de complir les expectatives dels capítols una vegada rebi el reconeixement? Això és una cosa que tant el Comitè d'Afiliacions com la Junta Directiva consideraran al revisar la vostra sol·licitud. Si el vostre grup no té un historial d'activitats que demostri que compliran amb èxit amb aquestes expectatives, la vostra sol·licitud pot ser rebutjada. Es consideraran les circumstàncies financeres del grup, demandes realistes en l'àrea d'interès del grup i els plans per assegurar el finançament per complir les expectatives.
Com creem un capítol de Wikimedia?

Pas 1: Agrupar la gent

Al nivell més fonamental, els capítols tracten de persones: un grup, lligat geogràficament, que vol contribuir i donar suport als projectes Wikimedia en el seu conjunt de maneres diferents a l'edició.

Per a la sostenibilitat a llarg termini de el capítol, el Comitè d'Afiliacions recomana reunir una comunitat d'almenys 20 o 25 persones interessades a crear o participar en el capítol. Cal garantir que el grup té la quantitat requerida de persones abans de procedir amb la petició.

(Durant els passos 3 o 7 és possible trobar que les lleis del país on s'ubicarà el capítol requereixen una quantitat superior de participants en la creació de l'organització).

Pas 2: Decidir quin és el millor camí a seguir

Abans de procedir, el grup ha de discutir internament els avantatges i desavantatges d'establir una organització. Les organitzacions consumeixen molt de temps, esforç i recursos una vegada que han estat establertes. És necessari establir un capítol per aconseguir els objectius del grup? Com ajudarà a aconseguir aquestes metes l'establiment d'un capítol? És possible aconseguir aquests objectes com a grup d'usuaris de Wikimedia?

Un cop tingueu un grup de persones interessades a assolir els objectius, determineu si hi ha organitzacions afines a la zona (per exemple, capítols o grups d'usuaris) que puguin ser capaços d'acollir els vostres projectes o proporcionar ajuda inicial en la configuració del grup. Ja hi ha una organització amb la qual pugueu connectar-vos en lloc de començar la vostra?

Aleshores podeu pensar quina és la missió de l'organització que voleu començar. Aquesta missió és àmplia i el vostre grup està centrat principalment geogràficament o està definit més estretament? Intenteu redactar la vostra missió conjuntament amb tot el grup i assegureu-vos que tothom hi estigui d'acord.

Un cop esteu segurs que un capítol és el millor camí a seguir, poseu-vos en contacte amb el Comitè d'Afiliacions i qualsevol altra organització Wikimedia que pugui estar activa a la zona i feu-los saber els vostres plans.

Pas 3: Desenvolupar els objectius i l'estructura

Quan tingueu el grup mínim de persones, inicieu una conversa sobre els objectius i l'estructura del vostre futur capítol. Proveu aquestes preguntes:

 • Què voleu aconseguir com a capítol? Quina és la vostra missió?
 • Quin tipus d'activitats voleu realitzar (per exemple, divulgació, recaptació de fons, relacions públiques, publicació)?
 • Quin tipus d'estructura seria la millor per a l'organització? Una junta i una estructura de membres serien el model adequat?
 • Quines serien les funcions i les responsabilitats de la junta i de la vostra assemblea? Qui decidiria què, a la pràctica?
 • Com us imagineu la vostra organització d'aquí a dos anys? D’aquí a cinc anys?

Per determinar els vostres objectius i estructura, us recomanem que us poseu en contacte amb capítols existents per obtenir consells i idees.

Pas 4: Escollir el nom del capítol

Vegeu també: Directrius de denominació dels afiliats i Pràctiques recomanades per als logotips dels afiliats

Quan elaboreu la pàgina de la sol·licitud al wiki, haureu d'identificar el nom del vostre capítol.

El nom legal del capítol hauria de ser "Wikimedia [nom del país en l'idioma local]".

Exemples de noms acceptables:

 • Wikimedia Wikiland
 • Wikimedia United Places of Objects
 • 维基媒体示例 (Wikimedia Exemple)

No acceptables:

 • Wikimedia Foundation of Wikiland
 • Wikipedia Wikiland
 • Wikiland Wikipedia
 • Wikiland Wikimedia

Pas 5: Configurar una pàgina wiki pel vostre grup

Un cop tingueu un grup de persones interessades, és hora de documentar qui sou i establir alguns mitjans de comunicació. Per al món extern, cal designar dues persones de contacte que puguin ser identificades a la Fundació Wikimedia; dins del grup, penseu a configurar una pàgina wiki on la gent pugui unir-s'hi; podríeu configureu una llista de correu, una pàgina de discussió o un altre fòrum per discutir els vostres projectes.

Pas 6: Rebre el reconeixement com a grup d'usuaris de Wikimedia (pas opcional)

Tot i que no és obligatori, es recomana als grups interessats a convertir-se en capítols que comencin primer com a grup d'usuaris de Wikimedia. Els requisits i expectatives dels grups d'usuaris estan dissenyats intencionadament per permetre un funcionament menys intensiu en recursos d'un grup. Es requereix un historial de dos anys per a tots els sol·licitants de capítols i és més probable que tant el Comitè d'Afiliacions com la Junta Directiva tinguin confiança en la idoneïtat del vostre grup per convertir-se en el representant formal del moviment Wikimedia a la vostra àrea temàtica si el vostre grup és un historial com a grup d'usuaris reconegut en bon estat.

Pas 7: Realitzar activitats en línia i presencials durant almenys dos anys

Per tant, teniu alguns wikimedistes interessats i teniu una idea bàsica sobre el tipus d'activitats que el grup voldria fer com a capítol oficial de Wikimedia.

Aquest és un moment perfecte per començar a executar programes, que donaran al vostre grup una experiència concreta amb la realització d'activitats/esdeveniments wikimedistes, enfortiran la cohesió interna del grup, augmentaran la motivació i, potencialment, atrauran activistes addicionals.

Aquí hi ha un petit secret: gairebé totes les activitats i programes realitzats per capítols es poden realitzar per altres capítols. A part de la recaptació de fons i certs tipus de divulgació governamental, qualsevol grup de wikimedistes amb voluntat i dedicació a executar un programa ho pot fer, i el moviment Wikimedia disposa de recursos per ajudar-vos a fer-ho:

La Fundació Wikimedia us pot concedir un permís ad hoc per utilitzar les marques comercials de Wikimedia (per exemple, el logotip de la Viquipèdia o el logotip de Wikimedia) per a esdeveniments o activitats específiques; la Fundació pot proporcionar finançament per al vostre programa mitjançant el procés competitiu anomenat Programa de Beques de Wikimedia; altres organitzacions de Wikimedia poden oferir finançament, assessorament i altres recursos.

Els sol·licitants han d’haver desenvolupat i realitzat activitats en línia i presencials durant almenys dos anys abans de buscar el reconeixement com a capítol.

Per tant, seleccioneu un programa que vulgueu executar a la vostra comunitat o territori, assegurant-vos que l'abast sigui manejable i assolible per al vostre grup i els vostres recursos (especialment recursos humans, és a dir, temps i habilitats), abans de continuar amb els aspectes legals de la creació de capítols.

Pas 8: Redactar els documents fonamentals del capítol

Els estatuts del vostre capítol haurien de definir els objectius de la vostra associació en temps i espai. Han de ser precisos i concrets. Eviteu definicions massa vagues o restrictives.

Quan redacteu els documents, heu de tenir en compte diversos factors (en l'ordre que es mostra a continuació):

 1. les lleis del país/estat
 2. els requisits de la Fundació Wikimedia per a la creació de capítols
  • els objectius principals de la vostra organització haurien d'estar en línia amb els de la Fundació Wikimedia, és a dir, promoure contingut lliure i donar suport als projectes de Wikimedia.
  • quan sigui possible, un estatus sense ànim de lucre (o un estatus que us permeti tendir cap a la no-lucre)
  • eviteu els vincles amb declaracions/grups polítics que no entren dins de l'abast dels projectes Wikimedia

Per assegurar-vos que es tinguin en compte aquests factors, hem creat una pàgina de recursos de les directrius dels estatuts per ajudar-vos-hi. Us recomanem que llegiu aquestes directrius així com els estatuts d'altres organitzacions del vostre país i després els adapteu als requisits i directrius de Wikimedia. No intenteu traduir els estatuts dels capítols de la Wikimedia, ja que el llenguatge jurídic difereix d'un país a un altre i el que sembla evident en un país pot no tenir sentit en un altre.

Si teniu un advocat al vostre grup, assegureu-vos que formin part del procés de redacció; recordeu que és l'últim responsable del compliment jurídic de la vostra organització de les lleis locals.

En totes les parts d'aquest procés, no dubteu a demanar consell al Comitè d'Afiliacions.

Pas 9: Sol·licitar el reconeixement

Un cop hàgiu reunit el grup, la pàgina wiki, els documents legals i les grans idees sobre el que voleu fer, seguiu els passos següents per sol·licitar el reconeixement del capítol.

1. Crear una subpàgina a la vostra pàgina de Meta del grup d'usuaris utilitzant l'etiqueta d'espai “/Application for Chapter Status” per a les candidatures del capítol. Allà hauríeu de:

1.1 Utilitzar la plantilla Template:Chapter or Thematic Org Application copiant tot el codi de la vista o pestanya "Edita la font" i enganxant-lo a la vostra nova subpàgina.
1.2 A continuació, cal seguir les instruccions de la plantilla de la vostra subpàgina per substituir les instruccions en vermell, amb la vostra evidència de complir els criteris. Assegureu-vos d'incloure text descriptiu juntament amb els enllaços compartits.

2 A continuació, cal crear una subpàgina a la pàgina de Meta del vostre grup d'usuaris per als vostres estatuts utilitzant l'etiqueta d'espai "/Bylaws". Allà hauríeu de:

2.1 Utilitzeu les Directrius sobre els estatuts per redactar els de la vostra organització que regiran com dirigireu la vostra organització.
2.2 Els estatuts són documents legalment vinculants necessaris per establir persones jurídiques al vostre país. És possible que hàgiu de contractar el servei d'un advocat per assegurar-vos que els vostres estatuts compleixen altres requisits legals locals específics.

3 Finalment, utilitzeu el Formulari de sol·licitud de capítol/organització temàtica per enviar oficialment la vostra pàgina de candidatura i els vostres estatuts al Comitè d'Afiliacions.

El comitè començarà el seu període de revisió i comentaris dels estatuts a mesura que continueu completant la vostra sol·licitud. Un cop el comitè enviï comentaris sobre els vostres estatuts, assegureu-vos de revisar els estatuts segons correspongui, basant-vos en els comentaris del comitè.

El Comitè d'Afiliacions revisarà la vostra sol·licitud i els documents de governança, i després els enviarà a la Junta de la Fundació Wikimedia perquè aprovi la creació de la vostra organització com a capítol de Wikimedia. Normalment, abans de l'aprovació final, el Comitè d'Afiliacions farà una sèrie de preguntes i possiblement suggerirà canvis basats en l'experiència adquirida d'altres organitzacions Wikimedia i sense ànim de lucre. En aquest cas, l'aprovació final es donarà quan el vostre grup hagi tingut l'oportunitat de revisar i respondre els suggeriments i de fer qualsevol canvi que el vostre grup hagi trobat útil.

Continueu llegint a continuació per obtenir ajuda sobre la sol·licitud de reconeixement.

Pas 9b: Enviar els estatuts a revisió

Quan s'acordin els objectius i l'organització del capítol i els documents estiguin preparats (però abans de fer qualsevol cosa que faci oficial l'associació, com ara obrir un compte bancari, celebrar una assemblea fundadora o registrar-se a les autoritats del vostre país), hauríeu de traduir-los a l'anglès i presentar-los al Comitè d'Afiliacions perquè els aprovi.

El Comitè d'Afiliacions pot sol·licitar una traducció jurada dels estatuts, i en aquest cas proporcionarà el pressupost necessari per traduir els estatuts.

Pas 10: Registrar-se a les autoritats

Una vegada hagueu rebut l'aprovació de la Junta Directiva de la Fundació, podeu registrar la vostra associació de la manera en què es faci al vostre país. Necessitareu signar un acord de capítol amb la Fundació. En aquesta etapa, es podria necessitar signar altres acords entre la Fundació i el capítol.

Com sol·licitem el reconeixement?

Un cop heu reunit el grup, la pàgina wiki, els documents legals i les grans idees sobre què voleu fer, contacteu amb el Comitè d'Afiliacions i sol·liciteu el reconeixement com a capítol. El Comitè d'Afiliacions us farà algunes preguntes, revisarà la vostra sol·licitud i, si s'escau, us recomanarà que la Junta Directiva de la Fundació Wikimedia reconegui el vostre grup com a capítol oficial de Wikimedia. A continuació, la Junta Directiva votarà per aprovar o concedir el reconeixement en funció de la sol·licitud, els debats amb el Comitè d'Afiliacions i la seva recomanació. El reconeixement es renova automàticament cada any. El reconeixement es pot suspendre o eliminar si cal, si un grup queda inactiu o ja no compleix el seu acord.

Els retards durant el procés d’aprovació de sol·licituds solen derivar-se d'aplicacions incompletes o de sol·licituds que cal modificar abans d'aprovar-les. Per evitar que això passi i ajudar a accelerar el procés d'aprovació del vostre grup, comproveu aquesta llista abans d'enviar la vostra sol·licitud:

 1. El vostre nom compleix els requisits de denominació dels afiliats? El millor és acordar quin idioma utilitza el vostre nom i com es localitzarà abans de començar el procés de reconeixement com a capítol. Les discussions en grup entre capítols de Wikimedia sobre el nom poden trigar molt de temps i, en general, voleu evitar haver de tornar a participar en aquesta conversa després d'haver enviat la vostra sol·licitud. Podeu posar-vos en contacte amb el Comitè d'Afiliacions per demanar informació sobre el vostre nom abans d'enviar la vostra sol·licitud.
 2. El vostre grup té un pla clar i un historial programàtic que s'explica de manera coherent i clara? Si la pàgina Meta explica els plans o les activitats del capítol d'una manera diferent de les converses amb el Comitè d'Afiliacions, pot endarrerir l'aprovació de la sol·licitud. Els vostres plans haurien d'explicar de manera clara i concisa el que el vostre grup espera aconseguir i qui estaria interessat a formar-ne part. Reconeixem que això pot evolucionar amb el pas del temps, però hauríeu de tenir un compromís clar amb un pla específic en el moment de la sol·licitud.
 3. Els vostres dos contactes principals estan disposats a identificar-se amb la Fundació Wikimedia? De vegades, els problemes de privadesa poden fer que algú canviï d'opinió, cosa que pot endarrerir els passos finals del procés de reconeixement de capítols. Com a mínim un d'aquests contactes hauria d'estar autoritzat a signar legalment documents, com ara l'acord del capítol, en nom del capítol (normalment el president de l'òrgan rector).
 4. El vostre grup està preparat per acceptar nous membres i ja inclou almenys deu col·laboradors actius de Wikimedia en bon estat? Els grups que tinguin un model de pertinença tancat o limitat poden requerir més discussió i revisió. No s'aprovaran els grups que no tinguin almenys deu membres actius que també siguin col·laboradors actius de Wikimedia.
Ens han aprovat, quin és el següent pas?

Ara podeu centrar-vos en el vostre dia a dia i promoure projectes de Wikimedia segons la vostra missió. En els propers dies, us contactarà l'equip jurídic de Wikimedia i us demanarà que signeu l'acord del capítol de Wikimedia. Tot i que esteu obligats a signar aquest acord, no cal que espereu fins que se signi l'acord per continuar planificant i implementant activitats i idees.

Si voleu alguns consells sobre possibles projectes, sempre podeu mirar el que altres organitzacions han aconseguit o estan fent actualment.

En aquest moment probablement necessiteu diners o altres recursos; per exemple, és possible que hàgiu de pagar les taxes de registre i configurar un compte bancari. La primera font de fons hauria de ser la comunitat que hi ha darrere de la vostra organització (per exemple, si heu creat una organització membre, ara és el moment de cobrar les quotes dels membres).

Si necessiteu més diners dels que raonablement podeu esperar de reunir del vostre grup, podeu demanar al Comitè d’Afiliacions que us proporcioni finançament addicional per aconseguir el vostre camí. La Fundació Wikimedia també lliura beques als capítols, i no necessàriament es limiten als diners.

Els diners (o el vostre temps) són necessaris encara que el capítol registrat no faci res. Normalment, després de registrar l'entitat jurídica, haureu de preparar i proporcionar informes periòdics a les autoritats fiscals i a alguns altres organismes estatals, fins i tot si només hi ha zeros als informes.

Recordeu, sempre podeu demanar ajuda al Comitè d'Afiliacions i a altres afiliats, i és possible que els grups d'usuaris de Wikimedia sol·licitin beques a la Fundació. D'altra banda, a "nosaltres" també ens agradaria escoltar de tant en tant sobre les vostres activitats; podeu publicar informes públics o contactar amb el vostre enllaç d'afiliació.

Bona sort!