Translation requests/WMF/Board of Trustees/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Bestuur[edit]

Het bestuur van de Wikimedia Foundation, Board of Trustees, leidt de organisatie en houdt toezicht op het gebruik van, en het vragen om, donaties. Het bestuur is het hoogste officiële orgaan binnen de Wikimedia Foundation, Inc. (artikel IV, sectie 1 van de statuten).

Het bestuur kent acht leden. Hiervan zijn een aantal gekozen door de gemeenschap van Wikimedia. De huidige leden zijn:

  • Michael Snow, voorzitter (termijn tot de plaatselijke afdelingen hun eigen benoemingen hebben gemaakt)
  • Jimmy Wales, emeritusvoorzitter (termijn tot december 2008)
  • Jan-Bart de Vreede, ondervoorzitter (termijn tot december 2008)
  • Domas Mituzas, secretaris (termijn tot de plaatselijke afdelingen hun eigen benoemingen hebben gemaakt)
  • Stu West, penningmeester (termijn tot december 2008)
  • Kat Walsh (termijn tot juli 2009)
  • Ting Chen (termijn tot juli 2009)

Michael Snow[edit]

Michael Snow

Michael Snow werd benoemd als voorzitter van het Wikimedia-bestuur in juli 2008. Hij stapte in het bestuur in februari 2008, na deelgenomen te hebben aan Wikimedia-projecten sinds 2003. Hij is bekend door de oprichting van The Wikipedia Signpost, een krant voor de gemeenschap van de Engelstalige Wikipedia. Hij werd geboren in Pfullendorf, Duitsland, en woont nu in de omgeving van Seattle. Michael is een advocaat en ontving zijn J.D.-graad aan de Universiteit van Washington.

Jimmy Wales[edit]

Jimmy Wales

Jimmy Wales (Saint Petersburg, Florida) is internetondernemer, wiki-enthousiasteling en oprichter van het project Wikipedia.

Jimmy was werkzaam als hoofd onderzoek bij Chicago Options Associates, een bedrijf dat zich bezighield met het handelen in futures en opties, toen gevestigd in Chicago. Midden jaren 1990 zette hij Bomis op, een zoekportaal dat zich richtte op de populaire cultuur, een van de eerste die gebruik maakten van de vrij gelicentieerde data van het Open Directory Project.

In 1999 kreeg Jimmy het idee van een vrij distribueerbare encyclopedie, en startte Nupedia. Hiervoor huurde hij de filosoof Larry Singer in als hoofdredacteur en twee programmeurs voor het schrijven van de software. Nupedia mislukte, misschien vanwege de piramide-achtige bestuursstructuur, in tegenstelling tot Wikipedia. Na twee jaar gewerkt te hebben met het Nupediaconcept begon het team Wikipedia als hulpkanaal om inhoud Nupedia binnen te loodsen. Wikipedia werd onmiddellijk een succes, maar niet zoals het oorspronkelijk gepland was, en Nupedia werd stopgezet. In 2003 richtte Jimmy de Wikimedia Foundation op, een in Tampa gevestigde non-profitorganisatie, om Wikipedia en haar zusterprojecten te ondersteunen.

In 2004 richtte Jimmy Wikia op, een wiki-achtige zoekmachine. Hij werd medio 2005 benoemd tot lid van het Berkman Center for Internet & Society van de Harvard Law School, en in oktober 2005 nam hij plaats in het bestuur van Socialtext, dat bedrijven van wikitechnologie voorziet.

Jimmy is geboren in Huntsville, Alabama in 1966, en studeerde af aan de Auburn University en University of Alabama.

Jan-Bart de Vreede[edit]

Jan-Bart de Vreede

Jan-Bart de Vreede is sinds december 2006 lid, en sinds januari 2007 vice-voorzitter van de het bestuur van de Wikimedia Foundation.

Zijn werk bij Stichting Kennisnet Ict op School stelde hem in staat om tijd te besteden aan onder andere het promoten van wikisoftware en Wikimedia-projecten in het Nederlandse onderwijs. Kennisnet Ict op School is een Nederlandse, door de overheid gefinancierde, organisatie. Daarbinnen is hij verantwoordelijk voor de educatieve portalen en een aantal hulpmiddelen om content te creëren. Via zijn werk bij Kennisnet Ict op School is hij sinds 2004 betrokken bij Wikimedia, en heeft hij aan beide Wikimania's deelgenomen als spreker.

Jan-Bart de Vreede bracht het grootste deel van zijn jeugd door in Nederland, maar leefde ook in Sri Lanka, de Malediven, Kenia en de Verenigde Staten. Hij studeerde Business Administration aan de Rotterdamse Hogeschool voor management.

Domas Mituzas[edit]

Domas Mituzas

Domas Mituzas werd lid van het Wikimedia-bestuur in februari 2008. Sinds 2004 hield hij zich bezig met Wikipedia-technologie, en sindsdien werkte hij aan de siteprestaties en -operaties. Hij werkt ook voor MySQL AB-dienstafdeling. Voordien bouwde hij netwerkdiensten in Lithuania en de andere Baltische Staten. Hij werd geboren in Vilnius, Litouwen, waar hij nog steeds woont.

Kat Walsh[edit]

Kat Walsh

Kat Walsh (Herndon, Virginia) studeert momenteel technologie- en intellectueel eigendomsrecht aan de George Mason University School of Law.

Van februari tot augustus 2006 werkte Kat voor Wikia, Inc. als medewerker van het gemeenschapsondersteuningsteam. Als lid van het Wikimedia Communications Committee spreekt ze regelmatig met de media over de projecten van de Wikimedia Foundation, en ze beantwoordt e-mails voor de Foundation. In oktober 2005 werd ze benoemd tot lid van de arbitragecommissie van de Engelstalige Wikipedia, waar ze lid van is geweest tot ze toetrad tot het bestuur. Kat is ook klassiek fagottiste, ze heeft een Bachelorsgraad in de muziek behaald aan de Stetson University.


Stu West[edit]

Stu West

Stu West werd lid van het Wikimedia-bestuur in april 2008. Hij heeft meer dan 15 jaar financiële ervaring, o.a. bij bedrijven zoals Yahoo!, TiVo, en J.P. Morgan. Hij werkte ook bij de United States Mission voor de Verenigde Naties. Stu's onderwijsachtergrond houdt een B.A. in Geschiedenis van de Universiteit van Yale in, waar hij zich focuste op de diplomatie van de 20ste eeuw, en een Executive Program for Growing Companies op de Stanford Business School. Hij heeft een dubbele nationaliteit, van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, en woont momenteel in de omgeving van San Francisco.

Ting Chen[edit]

Ting Chen

Ting Chen werd verkozen als gemeenschapslid van het Wikimedia-bestuur in juni 2008 en startte officieel in juli 2008.

Ting Chen werd geboren in Shanghai, China in 1968. Hij groeide op in Harbin, in de noordoostelijke hoek van China, waar hij de lagere en middelbare school volgde. In 1989 ging hij naar Braunschweig, Duitsland en begon zijn studie over Elektrotechniek. Hij was vooral geïnteresseerd in halfgeleiders. Hij studeerde af in 1993 met een diploma en werkt nu als IT-specialist in Mainz, Duitsland.

Zijn eerste ervaring met een virtuele gemeenschap was tijdens zijn tijd op de universiteit in het Duitse Fido-Net, waar hij een forum over wetenschap en kennis modereerde gedurende verscheidene jaren. Hij leerde Wikipedia en de andere Wikimedia-projecten kennen door een nieuwsartikel over de Duitse Wikipedia die in 2003 een mijlpaal bereikte. Vanaf toen werd Wikipedia en nieuwe hobby van hem. Hij startte op de Duitse Wikipedia en veranderde kort daarna naar de jonge Chinese Wikipedia, die toen nog zeer klein was. Ting Chen woonde de eerste Wikimania (Wikimania 2005) in Frankfurt bij, waar hij deelnam aan een paneldiscussie en de Chinese gemeenschap introduceerde. Hij hielp ook met het organiseren van de derde Wikimania (Wikimania 2007) in Taipei.

Voormalige bestuursleden[edit]

Angela Beesley (juni 2004-juli 2006)

Angela Beesley was van juni 2004 tot september 2006 in de hoedanigheid van een van de twee gekozen vertegenwoordigers lid van het bestuur. In juli 2006 gaf ze aan zich terug te willen trekken van haar positie, dit gebeurde met ingang van de verkiezing van haar opvolger op 26 september 2006. Angela is mede-oprichter van de wiki-hostingservice Wikia[1] en is vice-president van Wikia, Inc. Ze is een van de auteurs van het boek Wikis: Tools for information Work and Collaboration (Chandos, Oxford, 2006). Voorafgaand aan haar betrokkenheid bij Wikipedia was Angela onderzoeker in het onderwijs en ontwikkelaar van student assessments.

Michael Davis (2003-november 2007)

Michael Davis (Saint Petersburg, Florida) is de penningmeester van het bestuur. Hij is afgestudeerd aan het Williams College en de University of Chicago. Als voormalig directeur van Chicago Options Associates, een futures en opties verhandelend bedrijf in Chicago, is hij nu Chief Operations Officer in het gemeenschapsgerichte wiki-hostingbedrijf Wikia, Inc.[2]

Erik Möller (juli 2006-december 2007)

Erik Möller (27, Berlijn, Duitsland) draagt actief bij aan Wikipedia sinds 2001 en heeft ook meegewerkt aan de MediaWiki-software. Erik is een freelance journalist en schrijver (Die heimliche Medienrevolution: Wie Weblogs, Wikis und freie Software die Welt verändern) en beheert ook wikigerelateerde software-ontwikkelprojecten. Hij heeft een academische graad in informatica. Naast Wikimedia promoot hij ook vrije inhoud, vrije software en evenwichtige wetgeving voor intellectueel eigendomsrecht. Tim Shell (Las Vegas, Verenigde Staten) is internetondernemer met interesse in zelforganisatie en gedecentraliseerde ordening, waar Wikipedia een goed voorbeeld van is. In 1996 was hij bezig met zijn studie informatica, toen hij besloot daarmee te stoppen en de zakelijke wereld in te gaan. Samen met Jimbo Wales richtte hij Bomis op. Hij was bestuurslid vanaf de oprichting van de Wikimedia Foundation tot 15 december 2006. Tim heeft ook in Chicago, Florida en San Diego gewoond.

Tim Shell (2003-november 2006)

Tim Shell (Las Vegas, Verenigde Staten) is internetondernemer met interesse in zelforganisatie en gedecentraliseerde ordening, waar Wikipedia een goed voorbeeld van is. In 1996 was hij bezig met zijn studie informatica, toen hij besloot daarmee te stoppen en de zakelijke wereld in te gaan. Samen met Jimbo Wales richtte hij Bomis op. Hij was bestuurslid vanaf de oprichting van de Wikimedia Foundation tot 15 december 2006. Tim heeft ook in Chicago, Florida en San Diego gewoond.

Oscar van Dillen (november 2006-juni 2007)

Oscar van Dillen is een bewerker en bureaucraat op de Nederlandstalige Wikipedia en op andere Nederlandstalige Wikimedia-projecten. Hij is daarnaast sinds mei 2005 steward, in deze functie helpt en adviseert hij vele projecten, in vele talen. Oscar is lid van het Special Projects Committee, waarin hij helpt om subsidies te krijgen voor de Foundation, toezicht te houden op uitbreidingsinspanningen en samenwerkingsverbanden tussen de Foundation en andere organisaties aan te moedigen. Oscar is de voorzitter van Vereniging Wikimedia Nederland, een zelfstandige organisatie die dezelfde doelstelling nastreeft als de Wikimedia Foundation, en haar ondersteunt binnen Nederland. Oscar is professioneel musicus en componist. Hij doceert wereldmuziekcompositie en muziektheorie in de jazz-, pop- en wereldmuziek aan het Rotterdams Conservatorium.

Florence Nibart-Devouard (juni 2004-juli 2008)

Florence Nibart-Devouard (39, Clermont-Ferrand) is als een van de gekozen vertegenwoordigers lid van het bestuur sinds juni 2004, en is de huidige voorzitter van het bestuur. Ze is door het bestuur als voorzitter gekozen op 21 oktober 2006. Ze is ingenieur in de agronomie (ENSAIA)[3] en heeft een DEA in genetica en biotechnologie (INPL). Ze werkte in het onderzoek bij de overheid. Eerst in de genetische verbetering van bloemen, en vervolgens in de microbiologie om de mogelijkheden voor biologisch saneren van vervuilde grond te onderzoeken. Tot voor kort werkte ze voor een Frans bedrijf, om beslissingshulpmiddelen voor duurzame landbouw te ontwikkelen. Ze neemt sinds februari 2002 deel aan het Wikipedia-avontuur, en is als gebruiker bekend onder het pseudoniem Anthere. Florence is geboren in Versailles (Frankrijk). Ze groeide op in Grenoble, en woonde in Antwerpen, Tempe (Arizona) en verschillende Franse steden. Ze heeft een man, Bertrand, en drie kinderen, Anne-Gaëlle (8), William (10) en baby Thomas.

Frieda Brioschi (juli 2007-september 2008)

Frieda (30, Italië) werd lid van het Wikimedia-bestuur in juli 2007. Sinds mei 2003 hield ze zich bezig met Wikipedia en andere WMF-projecten. In juni 2005 heeft ze geholpen bij het oprichten van Wikimedia Italia, een locale Wikimedia-chapter, en was daarvan president tot september 2007. Ze woont momenteel in Rome, waar zij werkt als een programmeur. Ze was bestuurslid van de Wikimedia Foundation tot september 2008.

Meer over Frieda: Gebruikerspagina

Functies van bestuursleden[edit]

Referenties[edit]