Jump to content

Translation requests/WQ/2/Sv:

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

För en beskrivning av, och diskussioner runt nyhetsbrevet, se Wikimedia Newsletter.
För att översätta detta nyhetsbrev, se Translation requests/WQ/2.


Welcome
Välkommen
Founder
Grundaren
Reports
Rapporter
Projects
Projekt
Interview
Intervju
Press
Press
International
Internationellt
Endnotes
Slutkommentarer

1[edit]

Stiftelsen Wikimedias logga
Stiftelsen Wikimedias logga

Wikimedia Quarto

Blå upplaga Januari 2005ar | cs | da | de | en | es | fi | fr | he | hu | it | ja | kn | ko | nl | no | pl | pt | ru | sv | zh-cn | zh-tw
Simple || Updates || more... edit

Styrelsens förtroendemän

Jimmy Wales, grundare
Angela Beesley
Michael Davis
Florence Nibart-Devouard
Tim Shell
 

titta här
Personal

Chefredaktör
  Samuel Klein
Administrativ redaktör
  Florence Nibart-Devouard
Formgivare
  Jean-Christophe Chazalette


Författare
+/- Angela, Anthere, Aphaia, Electric goat, Elian, James Day, Jimbo, M7, Daniel Mayer, MilchFlasche, David Monniaux, Nicholas Moreau, notafish, Oscar, Richy, Riorio, Ryo, Sj, Theodoranian, Tomos

Korrekturläsare
+/- Alno, Arnomane, KMT, Li-sung, Miya, NJT, Ruth Ifcher, Petr Kovar, Patrice Létourneau, Fruggo.

Översättare
+/- ACrush, Ajvol, AlNo, Ananda, AndreasPraefcke, Aphaia, Ascánder, Bdk, Carbuncle, Céréales Killer, Der Mechatroniker, Didup, Electric goat, Fire, Foeke, Formulax, Fruggo, Guenny, Gunnar Eberlein, Henrique Scherer, Jackjeff, JB82, kocio, Kzhr, Louisana, Meanos, M-Falcon, MichaelDiederich, Mikez, Morita42, Mountain, notafish, Paddy, P-e.Nataf, ~Pyb, Vincent Ramos, rdb, Robert, RuM, Sabine Cretella, Shizhao, Sbisolo, Snowdog, Telcontar, Tietew, Tokyoahead, Tomos, TOR, Sebastian Witt, zenzizi.

Påfågel

+/-

   Välkommen till det andra av Wikimedias nyhetsbrev. Här hittar du nyheter om händelser som nyligen timmat, och sådant som kommer att hända; artiklar om Wikimedias senaste initiativ; och både styrelsens och grundarens, Jimmy Wales, tankar och aktiviteter. Du hittar även aktuella rapporter från projekten, kreativt arbete, samt tankar från Larry Lessig och Brad Fitzpatrick.

    Den gångna hösten innebar en kraftig ökning i synligheten av Wikimedias projekt, tack vare en fördubbling av antalet servrar och bandbredd; ett utmärkt mottagande av vårt pressläpp om "1 miljon artiklar"; och en växande uppmärksamhet av Wikipedia i en allt större krets av konferenser och individuella filantroper, som har ett mål i att ändra världen.

    Antalet aktiva projekt har ökat; se mer om Wikicommons, Wikispecies and Wikinews. Under de kommande månaderna förbereder vi för en större konferens i Frankfurt i augusti; se avsnittet om "Wikimania" på sidan 6.

-- WQ-redaktionen

 
Innehåll


Omslag : Encyclopedin redigeras ( )

Välkommen, Innehåll . . . . . . 1
Brev från grundaren och styrelsen . . . . . . 2
Kvartalsrapporter . . . . . . 3
Från projekten . . . . . . 4
Redogörelser från avdelningarna
Intervju: Larry Lessig
    om kollektiva rättigheter och Wikipedia
. . . . . . 5
Pressröster . . . . . . 6
Internationellt och bildgalleri . . . . . . 7
Slutkommentarer, Brevlådan, Krönikor . . . . . . 82[edit]

Brev från grundaren

 

WQ/2/Founder/Sv

Brev från styrelsen

WQ/2/Board-letter/Sv3[edit]

Kvartalsrapporter

Persiskt astrolabe

Administration

WQ/2/administration/Sv  


Berlinmötet
Berlinmötet


Samarbeten

WQ/2/collaboration/Sv  

Samfälligheten

WQ/2/community/Sv  

Finanser

WQ/2/finances/Sv  

Anslag

WQ/2/grants/Sv  

Teknisk utveckling

WQ/2/tech/Sv  

Projekt

WQ/2/project-report/Sv  

PR

WQ/2/pr/Sv
4[edit]

Från projekten

WQ/2/introprojects/Sv

Wikinews

+/-

Wikinews
Wikinews
([1]) på engelska och tyska sjösattes officiellt i december 2004 följt av den holländska upplagan i januari 2005. Detta är första gången som ett nystartat Wikimedia-projekt genomgått en brainstorming-fas, en flerspråkig interwiki-omröstning och ett godkännande av de fötroendevalda. Erik Möller (även känd som Eloquence) gick i spetsen för utformandet av omröstningen och projektets grundläggande struktur och arbetsflöde. Även om projektet inledningsvis bara varit en försöksupplaga har bloggare, slashdot.org och även ledande media tagit notis om projektet.

Den största frågan har varit hurvida framgångarna med Wikipedia skulle gå att upprepa för nyhetsproduktion. Många erfarna Wikimedia-medarbetare har oroat sig för att den betydligt kortare produktionstiden som är förknippat med nyheter, skulle leda till vinklade nyheter som inte är förenliga med vår policy om att alltid skriva utifrån en neutral ståndpunkt. Något uttömmande svar har inte utvecklats ännu, men betydande framgångar har redan gjorts inom projektets ramar.

Wikinews befinner sig nu i en beta-fas. Det söker fortfarande sin form men har vunnit allmänt erkännande som Wikimedia-projekt. Erik har skrivit en uppsats om projektets hitillsvarande historia och möjliga framtid. han beskriver hur den formella granskningsprocessen genomgår en rad omprövningar för att omstöpas till ett enklare och smidigare verktyg. Det finns en poteniell konflikt mellan wikins användarvänlighet - "vem som helst kan redigera vad som helst" - och det kvalitetssträvande som granskningsprocessens regler innebär. Att publicera ogranskade och ofullständiga nyheter på huvudsidan har diskuterats och några användare som IlyaHaykinson, TalkHard och Lyellin har skrivit en hel del i frågan.

Eftersom nästan hälften av de inkomna bidrag handlar om politik och konflikter är det normalt att oroas över bidragens korrekthet och neutralitet. Somliga anser att vi borde koncentrera oss på det mer djupgående formatet som veckovisa reportage innebär istället för senaste nytt, vilket skulle ge mer tid åt kvalietsgranskningen. Calrosar, en av projektets många aktiva bidragsgivare och en av de som ofta diskuterar artiklarnas neutralitet, påpekar att Wikinews blir bättre och bättre. Icke desto mindre är det stora utmaningar vi nu står inför. Många har påpekat att det är mycket svårare att skapa en verkligt fri, öppen och neutral nyhetskälla än ett sådan uppslagsverk. Vi önskar alla bidragsgivare på övriga Wikimedia-projekt välkomna och hoppas att de kommer att titta förbi, delta i diskussionerna, skriva artiklar och hjälpa till att bygga upp de wikigemenskaper som vi redan har startat.

Länkar: Debattinlägg från Wikinews' bidragsgivare.

  • Eriks uppsats: [2]
  • IlyaHaykinson: [3]
  • TalkHard: [4]
  • Lyellin: [5]
  • Carlosar: [6] och andra stycken på samma sida.

Media och slashdot

  • Wired News Wikipedia Creators Move Into News by Joanna Glasner, November 29, 2004. [7]
  • TechNewsWorld Open-Source News? Wiki Builds a New Kind of Journalism by John P. Mello Jr., November 30, 2004. [8]
  • Slashdot: [9]

Statistik:
Omkring 2 000 sidor och 150-200 artiklar. 150 kategorier. 800+ registrerade användare, 8 000 redigeringar.

Veckans översättning

+/-

Initierat av Danny i slutet av oktober som inte mer än en utmaning efter den lyckade översättningen av Gangnihessou till flera olika språk, så har veckans översättning, ett projekt för att översätta en artikel till så många språk som möjligt fått luft under vingarna. Till dags dato har 10 översättningar gjorts. Idén bakom "veckans översättning" är att välja en artikel från någon wikipedia och presentera den som en kandidat till att bli översatt och infogad i andra språks wikipedior. Den artikel som får flest röster benämns sedan veckans översättning och börjas översättas. Efter 10 veckor har projektet 64 uttalade medlemmar. Flera deltar säkerligen på de enskilda wikipediorna. Även om rekordet som sattes av Gangnihessou, översatt till 39 språk, ännu inte har matchats, så har ingen artikel översatts till mindre än 16 språk.

Wikijunior

WQ/2/wikijunior/Sv

Wikiversitet

WQ/2/wikiversity/Sv

Lokala projekt

WQ/2/projects/Sv

Redogörelser från avdelningarna
WQ/2/chapters/Sv
Wikimedia Deutschland

WQ/2/chapter-de/Sv

Wikimedia France

WQ/2/chapter-fr/Sv
5[edit]

Mikrofon med sladd
Mikrofon med sladd
Intervju: Larry Lessig

Quarto fick fatt i [Lessig] på väg till ... Mellan burkarna Moxieläsk, sög vi ur honom allt hans vetande om wiki-systemets utveckling, upphovsrätt, och Wikipedia-organisationen.

WQ/2/Interview/Sv6[edit]

Pressröster


Very Large Array i Socorro, New Mexico. Av: Hajor
Very Large Array i Socorro, New Mexico. Av: Hajor

Här är en överblick över vad media (i alla dess former) har att säga om Wikipedia. Det förekommer förstås både positiv och negativ kritik. Fram tills nu har Wikipedia lagt beslag på all uppmärksamhet; nu hittar vi även klipp om dess systerprojekt.

Wikimedia Quarto/Media quotes/Sv
7[edit]

Internationellt

 

London City Hall. Av: ChrisO
London City Hall. Av: ChrisO
Wikimania 2005

WQ/2/wikimania/Sv  

Möte i Bolzano

WQ/2/Bolzano meetup/Sv  

Möte i Taipei

WQ/2/Taipei meetup/Sv  

Möte i Japan

WQ/2/Japan meetups/Sv  

Berlinkonferens

WQ/2/Berlin/Sv  

Thesis om Wikipedia

WQ/2/Vala/Sv  

Galleri

Ett urval av några av dom vackraste bilderna i samlingarna
WQ/2/Gallery/Sv8[edit]

Slutkommentarer

Solrosor
Solrosor

WQ/2/BBC/Sv

Kalender

WQ/2/Calendar/Sv

Vägen mot framtiden

WQ/2/End/Sv