Codi Universal de Conducta/Consultes de 2021

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/2021 consultations and the translation is 100% complete.
Codi Universal de Conducta
Aquesta pàgina descriu una consulta que va començar l'abril de 2021 sobre l'aplicació del Codi Universal de Conducta. Es va realitzar en projectes individuals i es van resumir de forma centralitzada. Per a preguntes o comentaris, utilitzeu la pàgina de discussió en qualsevol idioma.

Globe icon-white.svg Vegeu o traduïu l'informe resum Community Noun project 2280 white.svg Afegeix o consulta discussions locals a sota! Community Noun project 2280 white.svg Participa-hi (Meta-Wiki)

La Fundació Wikimedia està buscant l'opinió de les comunitats globals sobre l'aplicació del Codi Universal de Conducta (UCoC). Es preveu que aquest període de comentaris duri del 5 d'abril al 5 de maig de 2021.

L'objectiu d'aquestes consultes és ajudar a establir unes vies d'execució clares perquè un comitè de redacció dissenyi propostes per a una revisió comunitària integral més endavant en aquest any. Les propostes poden integrar-se amb processos existents o vies addicionals que es poden suggerir. Aquestes consultes complementaran la retroalimentació que s'ha recopilat al llarg del projecte UCoC. Per a més informació sobre el projecte UCoC, vegeu la visió general del Codi Universal de Conducta.

Es necessita una àmplia participació global en aquestes consultes perquè el Codi Universal de Conducta i la seva aplicació tinguin sentit per a les moltes comunitats Wikimedia.

Finalitat de la consulta

Cada comunitat Wikimedia té diferents necessitats i estructures. Durant aquesta consulta, els comentaris de les comunitats individuals sobre aquestes necessitats i estructures es recopilaran i s'organitzaran per donar suport a la Fase 2 del comitè de redacció. La tasca d'aquest comitè és esbossar vies d'execució clares i crear propostes per a una revisió comunitària integral més endavant aquest any.

S'han recopilat comentaris de les comunitats Wikimedia mitjançant el projecte del UCoC. La fase 2 del projecte UCoC va iniciar al febrer de 2021 amb un abast dirigit a certes comunitats Wikimedia. Per exemple, en les consultes lingüístiques locals es va sol·licitar informació a 11 comunitats objectiu. Les consultes als afiliats estan en curs i les consultes amb funcionaris de Wikimedia estan planejades per al 10-11 d'abril.

Aquesta consulta busca recopilar comentaris sobre la Fase 2 del projecte UCoC de totes les comunitats Wikimedia, especialment d'aquelles que encara no han donat retroalimentació sobre la Fase 2 del projecte. L'objectiu d'aquestes consultes és ajudar a esbossar vies d'execució clares perquè el comitè de redacció dissenyi propostes per a una revisió comunitària integral més tard aquest any. Si ja heu enviat els vostres comentaris, no dubteu en continuar la conversa, però no cal que els envieu novament si ja els heu exposat en altres converses de la Fase 2.

En resposta als comentaris, les vies d'aplicació es podrien harmonitzar amb les pràctiques ja existents o ajudar a impulsar noves vies de resolució. Esperem escoltar usuaris experimentats així com usuaris novells en el projecte que no estan tan familiaritzats amb la resolució de conflictes o informant problemes, també d'usuaris familiaritzats a abordar aquests reptes des d'altres plataformes globals. Volem donar suport a bones converses en què tothom pugui compartir les seves perspectives i aprendre'n.

Estructura de la consulta

Les converses globals s'estan organitzant des de molts projectes Wikimedia en múltiples llengües. Les comunitats individuals estan convidades a obrir una discussió en l'idioma d'aquest projecte o context. Cada comunitat ha de demanar-li a un usuari o grup d'usuaris de confiança que enviï un resum representatiu imparcial, en anglès si és possible. Si una comunitat no té un traductor disponible a l'anglès, el resum pot enviar-se en qualsevol idioma i l'equip de el projecte farà esforços per obtenir la traducció.

Pots triar l'idioma i la forma que prefereixis per participar-hi. Un equip de facilitadors està monitoritzant els múltiples canals i organitzant els comentaris de diferents comunitats i grups. Els participants poden comentar en qualsevol de les discussions que ja s'han iniciat en projectes individuals, a Meta o iniciant les seves pròpies discussions en projectes utilitzant les preguntes proporcionades. Els facilitadors estan disponibles per ajudar amb el procés d'organització.

Temes de discussió

El contingut d'aquesta secció està transclòs de la subpàgina de discussió.

Suport a la comunitat

 1. Com es pot mesurar l'eficàcia dels esforços contra l'assetjament?
 2. Quines accions es poden prendre i quines estructures haurien d'estar disponibles per donar suport a aquells que són víctimes d'assetjament i aquells que responen a problemes de conducta?
 3. Què xarxes de suport formals i informals estan disponibles per a col·laboradors? Què es necessita perquè aquests grups funcionin bé i quins són els reptes a vèncer?
 4. Quines oportunitats addicionals existeixen per donar suport eficaç als col·laboradors? Què seria útil per donar suport a les comunitats, col·laboradors, víctimes d'assetjament i al personal d'auxili?


Vies de denúncia

 1. Com es poden millorar les vies de denúncia per a les víctimes d'assetjament? Quin tipus de canvis farien que els usuaris tinguessin més o menys dificultats per presentar les denúncies adequades?
 2. Quina és la millor manera de garantir una gestió segura i apropiada dels incidents involucrant i) persones vulnerables, ii) assetjament greu, o iii) amenaces de violència?
 3. En la teva experiència, quines són les formes més eficaces de respondre als que tenen comportaments que poden considerar-se assetjament?
 4. De quina manera les vies de denúncia haurien de proveir mediació, reforma o orientació sobre comportaments acceptables?


Tractament de denúncies

 1. Facilitar l'elaboració de denúncies probablement n'augmentarà el nombre: de quina manera pot millorar la gestió de les denúncies?
 2. Quin tipus de recursos addicionals ajudarien a identificar i abordar l'assetjament a més d'altres problemes de conducta?
 3. Existeixen recursos humans, tècnics, de capacitació o coneixement que la Fundació podria proporcionar per ajudar els voluntaris en aquest àmbit?
 4. Com haurien de tractar-se els incidents que tenen lloc fora dels projectes Wikimedia però que hi estan relacionats, com les reunions presencials o en línia?


Gestió de denúncies

 1. De quina forma han de ser gestionades les denúncies per incrementar la confiança dels usuaris afectats en què els assumptes seran dirigits de manera apropiada i responsable?
 2. Quin procés d'apel·lació hauria establir-se en cas que els participants sol·licitin una revisió de les accions preses o que no es van prendre?
 3. Quan s'utilitzen formes de denúncies privades, com s'ha d'equilibrar el deure de protegir la privacitat i la sensació de seguretat dels que ho denuncien amb la necessitat de transparència i responsabilitat?
 4. Quins controls de privacitat hauria d'haver per al seguiment de les dades en un sistema de denúncies utilitzat per registrar els assetjadors a través de la wiki o persistents?


Preguntes globals

 1. Com s'han d'atendre els assumptes en què no hi ha un organisme local adequat per respondre, per exemple, les denúncies contra administradors o grups de funcionaris?
 2. En el passat, el moviment global ha identificat projectes que encara estan lluitant amb problemes de neutralitat i conducta: de quina manera es podria fer una revisió segura i justa en aquestes situacions?
 3. Com funcionaria un organisme global de resolució de conflictes amb la teva comunitat?

Participa-hi

Les converses actuals estan llistades a sota. Si no s'ha iniciat una discussió a la teva comunitat, pots crear-ne una copiant les preguntes de la subpàgina de discussió a una pàgina del projecte local. Si us plau, tingues en compte que el text podria necessitar ser traduït. Quan estigui llest, convida els usuaris a participar-hi i inclou l'enllaç de la pàgina a sota. Per ajuda, publica la pàgina de discussió en qualsevol idioma.

Després d'iniciar una discussió local d'un projecte, afegeix la discussió a baix:

Community Noun project 2280 white.svg Consulta o tradueix el text de la discussió Community Noun project 2280 white.svg Copia el text de la discussió (català) Community Noun project 2280 white.svg Afegeix una discussió local

Discussions obertes
Nom del projecte Enllaç a la discussió local Notes
Global / Meta-Wiki m:Talk:Universal Code of Conduct/2021 consultations/Discussion publica a la pàgina de discussió en qualsevol idioma
Viquinotícies en rus n:ru:Викиновости:Форум/Общий/Архив/2021#Консультации по Универсальному кодексу поведения
Viquipèdia en anglès w:en:Wikipedia:Universal Code of Conduct/2021 consultation
Viquipèdia en rus w:ru:Википедия:Опросы/Консультация по правоприменению Универсального кодекса поведения (2021)
Viquipèdia en xinès w:zh:Wikipedia:互助客栈/消息#通用行为准则/2021咨询
Viquipèdia en portuguès pt:Wikipédia:Esplanada/geral/Código Universal de Conduta (6mai2021)