User:Whatamidoing (WMF)/New beta feature/sv

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page User:Whatamidoing (WMF)/New beta feature and the translation is 100% complete.


Sammanfattning Du kan nu välja att slå på wikitextläge för VisualEditor som betafunktion. Testa gärna.


Vi i Wikimedastiftelsens Editing-avdelning ansvarar för att göra redigering bättre för alla som redigeringar, såväl nykomlingar som erfarna användare. Vi har sakteligen förbättrat VisualEditor baserat på återkoppling, användertester och förslag. Dock: Det fungerar inte för alla våra behov. Oavsett om du behöver redigera en diskussionssida med wikitext, skapa en mall, fixa trasig referenssyntax så behöver du ibland använda wikitext, och många erfarna användare föredrar det även i vanliga fall.

Således har vi planerat ett "wikitextläge" för VisualEditor ett bra tag. Den innehåller så många som möjligt av VisualEditors funktioner som möjligt, för när du föredrar eller behöver använda wikitext. Det är samma användargränssnitt som VisualEditor, inklusive samma verktygsrad ovanför med samma knappar. Den ger tillgång till Citoid som enklare lägger till referenser, integrerad sökfunktion när man lägger till bilder och enklare möjlighet att lägga till nya mallar. Liksom i VisualEditor kommer text kopierad från en annan sida att behålla typgrafiska detaljer som fet eller kursiv stil och automatiskt att göra om den till wikitextkod.

Alla wikier har nu tillgång till detta läget som betafunktion. När funktionen har aktiverats kommer den att ersätta det nuvarande wikitextredigerinsläget överallt för dig. Om du inte tycker om det kan du när som helst återställa det gamla redigeringsläget genom att stänga av betafunktionen i dina inställningar. Vi vill inte ta någon med överraskning så det här kräver strikt att du själv aktiverar betafunktionen. Vi kommer inte automatiskt att slå på den för någon, ens om du tidigare kryssat i "Automatically enable most beta features".

Det nya wikitextredigeringsläget är baserat på VisualEditor, så det kräver javascript för att fungera (liksom den nuvarande wikitexteditorn). Det fungerar inte med tilläggsfunktion som bara designats för den äldre wikitexteditorn (och vice versa), så vissa användare kommer att sakna funktioner som är viktiga för dem. Vi arbetar gärna med utvecklare för att hjälpa dem att uppdatera sin kod så att den fungerar med båda editorerna. Vi planerar inte att göra oss av med den nuvarande wikitexteditorn för vanligt desktopläge under översiktlig framtid. Vi kommer inte heller att ta bort möjligheten att redigera wikitext utan att använda javascript. Slutligen, fast det inte borde behöva sägas – om du föredrar att använda den nuvarande wikitexteditorn är det förstås bara att göra det.

Det här är en tidig version och vi vill väldigt gärna höra vad du tycker så att vi kan göra den bättre. Lämna gärna återkoppling, kritik och tips om det nya redigeringsläget på återkopplingssidan. Du kan ge återkoppling och kommentarer på valfritt språk. Tack!