Eleccions de la Fundació Wikimedia/2021/PMF

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2021/FAQ and the translation is 100% complete.

Les eleccions van acabar el 31 d'agost 2021. No s'acceptaran més vots.
Els resultats es van anunciar el 7 de setembre 2021. Deixeu qualsevol comentari que tingueu sobre les eleccions de 2021 a la pàgina d'anàlisi posterior de les eleccions.

Eleccions a la Junta de 2021
Portada
Candidats
Informació de la votació
Vot únic transferible
Resultats
Discussions
PMF
Preguntes per als candidats
Organització
Traducció
Documentació
This box: view · talk · edit


Preguntes més freqüents sobre les eleccions a la junta directiva de 2021

Sorgeixen moltes preguntes sobre les eleccions a la Junta. Aquesta pàgina té la intenció de proporcionar algunes respostes. Alguna altra pregunta? Afegiu la vostra pregunta a la pàgina de discussió. Els facilitadors revisaran aquesta pàgina amb freqüència. També podeu contactar amb l'equip de facilitació.

Cronologia

Preguntes generals sobre la Junta

P: Què és la Junta?

R: La Junta Directiva de la Fundació Wikimedia supervisa les operacions de la Fundació Wikimedia. La Junta Directiva està formada per patrons de la comunitat i afiliats i patrons designats. Cada membre té un mandat de tres anys. Els col·laboradors i afiliats de Wikimedia poden participar en la selecció de membres de la comunitat.

P: Qui són els membres de la Junta?

R: Des del 2008 la Junta tenia fins a deu membres. Aquest nombre recentment ha augmentat a 16. Es seleccionen vuit membres mitjançant processos de comunitat i afiliats, un dels quals és el fundador Jimmy Wales i fins a set membres són designats per la Junta.

P: Quants membres seran nomenats en aquestes eleccions?

R: En aquestes eleccions se seleccionaran quatre membres, i quatre més seran seleccionats el 2022. Aquest any es renovaran tres membres (els que actualment ocupen Dariusz Jemielniak, James Heilman i María Sefidari) i un lloc és nou com a resultat dels canvis estatutaris recents.

Eleccions

P: Hi ha requisits per ser elegible per votar?

R: Sí que n'hi ha. El Comitè Electoral decideix els criteris. Els criteris es troben en aquesta llista a la pàgina d'informació sobre la votació.

P: Com es comptaran les modificacions dels voluntaris que contribueixen a diversos projectes?

R: La regla és: un usuari, un vot. Les vostres contribucions es comptaran de totes les wikis, si es tracta de la vostra wiki o de qualsevol altra.

P: Quan es designaran els membres seleccionats?

R: El nomenament final s'espera que passi al setembre.

P: Què és el Comitè Electoral i per què decideixen sobre el mètode de votació?

R: El Comitè Electoral supervisa les eleccions comunitàries a la Junta Directiva de la Fundació Wikimedia o al Comitè de Distribució de Fons (FDC). El Comitè Electoral i els seus predecessors existeixen des del 2004. El Comitè Electoral està format per voluntaris de la comunitat.

Novetats de 2021

P: Per què s'ha canviat el sistema de votació?

R: S'ha discutit un sistema de vot proporcional per a una millor representació dels votants. Per això, va ser un tema de la Convocatòria de comentaris: membres de la comunitat a la Junta. Allà es va discutir el millor mètode de votació (Condorcet, Schulze, STV), però no es va prendre cap decisió. La Junta va delegar la tasca de determinar aquest mètode al Comitè Electoral.

R: Quin sistema de votació va decidir el Comitè Electoral?

P: El Comitè Electoral va escollir el mètode del vot únic transferible. Aquest sistema de vot permet als votants classificar els candidats en lloc de votar només per un candidat. Prova aquest deliciós exemple amb les postres. Com classificaries els teus postres preferits? Potser així:

  • Xocolata
  • Galetes
  • Pastís

Tot i que prefereixes la xocolata, el pastís encara és deliciós. En lloc de votar només per la xocolata, teniu l'oportunitat d'aconseguir altres postres entre els vostres tres primers llocs si hi ha més persones que voten per les galetes o el pastís abans que la xocolata.

P: Aquesta vegada hi ha una campanya de divulgació massiva que mai no s'havia produït. Per què contacteu amb els membres de la comunitat per votar aquesta vegada?

R: La Convocatòria de comentaris: membres de la comunitat a la Junta mostrava com poca gent coneixia la Junta Directiva. A nivell mundial, les xifres de participació són baixes: al voltant del 9% dels votants elegibles van votar el 2017. Encara menys en algunes grans comunitats. És important augmentar la participació i la representació compartint la informació.

P: En quina base es calculen les participacions del 10% en les eleccions de 2017 i el 20% de les eleccions d'aquest any?

R: Les eleccions de la Junta anteriors Directiva no tenien una divulgació específica. Algunes comunitats van oferir voluntaris i van duplicar la participació. En són exemples les viquipèdies ucraïnesa i vietnamita. Augmentar el percentatge global fins al 20% sembla un bon objectiu.

P: Per què dirigiu els esforços electorals només a 550 projectes? N'hi ha més, uns 800!

R: Són els projectes que s'estima que tenen votants elegibles. Segons les nostres dades, els altres projectes no tenen votants elegibles, ja que les edicions són escasses o són molt novells.

Voluntaris electorals

P: Què són els voluntaris electorals?

R: Els voluntaris electorals són voluntaris de la comunitat que donen suport a les eleccions de la Junta. Mantenen informades les seves comunitats sobre les qüestions relatives a les properes eleccions a la Junta.

P: Per què es necessiten voluntaris electorals?

R: Necessitem més veus de les comunitats locals per participar a les eleccions.

P: Quantes hores han de dedicar-hi els voluntaris electorals?

R: No es preveu que calgui massa temps, calculem aproximadament una hora a la setmana, potser una mica més durant les eleccions. Tingueu-ho en compte, però: el rol de voluntari electoral és similar a altres funcions de voluntaris del moviment wiki. Ningú determina el nombre d'hores que dediquem al voluntariat en el moviment wiki i el rol de voluntari electoral és així. Depèn de cada individu.

P: Quants voluntaris es necessiten per a una comunitat o projecte?

R: Com més voluntaris, més lleugera serà la feina. Això és una cosa nova, així que esperem almenys un voluntari per comunitat.

P: Quina durada té aquesta funció?

R: Aquesta funció està activa durant el procés de selecció fins al setembre, quan es nomenen els nous membres.

P: Hi haurà alguna formació per a voluntaris electorals?

R: No creiem que calgui formació perquè els voluntaris electorals coneixen millor les seves comunitats, però estem oberts a considerar totes les sol·licituds dels voluntaris electorals. Si cal alguna cosa, pregunteu-nos-ho.

P: Hi haurà alguna pauta per ajudar els voluntaris electorals en la seva feina?

R: L'equip de facilitació proporcionarà suggeriments de bones pràctiques, consells d'ús per a certs tipus de comunicació i <plantilles de missatges>. Si hi ha alguna cosa que creieu útil, feu-nos-ho saber.

P: Importa per ser voluntari si estic disponible els caps de setmana i no els dies laborables?

R: Cadascú pot treballar dins del temps que millor li funcioni.

P: Puc implicar-me com a voluntari electoral en altres projectes a part dels que m'he inscrit?

R: Segur que sí! Només cal registrar-se a la taula. Assegureu-vos que disposeu de temps suficient i connexió amb la comunitat per als projectes que trieu.

P: Puc col·laborar amb altres voluntaris encara que no siguin voluntaris electorals?

R: Ésclar! Si us plau, coordineu-vos per saber què es cobreix.