Jump to content

Wikimedia Foundation elections/2022/Apply to be a Candidate

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2022/Apply to be a Candidate and the translation is 98% complete.

Хвала вам што сте предузели овај важан корак да сазнате више о кандидатури у одбору повереника Фондације Викимедија.

Викимедија је глобални покрет и тражи кандидате из шире заједнице. Идеални кандидати су промишљени, имају осећај поштовања, оријентисани су на заједницу и усклађени са мисијом Фондације Викимедија. Кандидати треба да размисле о томе каква искуства и перспективе ће донети Одбору.

Пре него што поднесу пријаву, кандидати би требало да прочитају Приручник Одбора Фондације Викимедија и прегледају законске и фидуцијарне обавезе за поверенике.Они такође могу да затраже индивидуални састанак са садашњим или бившим повереником.

Пожљене вештине и искуства

Одбор би желео да пронађе перспективе и гласове који су битни, али недовољно заступљени у нашем покрету. Сходно томе, ове године Одбор ће тражити од свих кандидата да у пријаву унесу изјаве које говоре о њиховим искуствима у свету и покрету.

Регионална искуства

Многи чланови заједнице и подружнице приметили су да Одбору повереника недостаје заступљеност различитости нашег покрета. Да бисмо попунили празнине у историјској и тренутној заступљености унутар Одбора, надамо се да ћемо подстаћи пријаве посебно оних са искуством у следећим регионима: Африка, Јужна Азија, Источна и Југоисточна Азија и Пацифик, и Латинска Америка и Кариби. Жељено регионално искуство није услов, већ бонус фактор. Уместо да буду обавезне, ово су важне карактеристике које Одбор тражи да Комитет за анализу, подружнице и бирачи узму у обзир.

Перспективе

Одбор сматра да је могуће да неки кандидати из деприоритизираних региона донесу бољи увид о разноликости од неких кандидата који долазе из региона са приоритетом, а који нису упознати са питањима једнакости. Кандидати треба да објасне како су та искуства утицала на њихову способност да промовишу различитост, једнакост и инклузију.

Кандидати ће у својим пријавама одговорити на следеће изјаве:

 • Доприноси Викимедија пројектима, чланство у Викимедија организацијама или подружницама, активности у улози организатора Викимедија покрета или учествовање са организацијом која је савезник покрета Викимедија. (највише 100 речи)
 • Проживљена искуства у свету. Посебно смо заинтересовани да сазнамо о вашим искуствима у регионима Африке, Јужне Азије, Источне и Југоисточне Азије и Пацифика и Латинске Америке и Кариба. Верујемо да би искуство у овим регионима могло да помогне да се прошири способност одбора да испуни циљ стратегије покрета, а то је правичније учешће. Наравно, схватамо да и друга искуства могу дати важан допринос. (највише 250 речи)
 • Одлично познавање других култура и региона, и језика који није ваш матерњи. Интеркултурална свест помаже у изградњи мостова у нашој мултикултуралној заједници. (највише 250 речи)
 • Искуство заговорника стварања сигурних и колаборативних простора за све и/или искуство у ситуацијама или контекстима цензуре, репресије или других напада на људска права. (највише 250 речи)
 • Искуство у вези са групом (или искуство члана групе, у мери у којој желите то да поделите) која се суочила са историјском дискриминацијом и недовољном заступљеношћу у структурама моћи (укључујући, али не ограничавајући се на касту, расу, етничку припадност, боју коже, национално порекло, националност , родни идентитет, родно изражавање, сексуалну оријентацију, године, религију, језик, културу, образовање, способности, приходе и окружење). (највише 250 речи)

Вештине

Oдбор је указао да би било веома корисно да нови повереници имају искуства у следећим областима:

 1. Организациона стратегија и менаџмент;
 2. Технологија платформе на нивоу предузећа и/или развој производа;
 3. Јавна политика и право;
 4. Наука о друштвеним подацима, анализа великих података и машинско учење.

Кандидати ће у својим пријавама написати своје одговоре у односу на горе наведене вештине у 150 речи или мање.

Улоге и одговорности повереника

Управни одбор надзире рад Фондације Викимедија. Добри повереници омогућавају добро управљање преко Извршног директора и особља. Они не управљају организацијом у њеном свакодневном раду. Надзорна улога Одбора укључује доношење одлука, праћење и лидерство.

Ево неколико примера:

 • Доношење одлука узимајући у обзир стратегију и организационе циљеве и политике;
 • Праћење учинка, ризика, финансија и усклађености Фондације Викимедија;
 • Саветовање Извршног директора и особља на вишим позицијама користећи релевантну стручност и искуства; и
 • Комуникација са Викимедијином заједницом у вези са улогом и одговорностима Одбора.

Повереници одржавају правни и етички интегритет организације. Они такође регрутују и негују различитост у одбору. Повереници увек морају деловати у најбољем интересу Фондације Викимедија фондације. Повереници могу бити изабрани гласањем у заједници, али када су у Одбору, они нису представници заједнице.

Сазнајте више о улози Одбора повереника у Приручнику за Одбор Фондације Викимедија.

Прихватљивост

Кандидати морају да испуњавају дужности чланова Одбора и да служе у комитетима. Ово укључује разматрање релевантних питања, доношење информисаних одлука и присуствовање састанцима одбора. Услови подобности за кандидате су исти као и за бираче уз следеће посебне услове:

 • Да нисте осуђени за тешко кривично дело нити за злочин који укључује непоштење или превару. У овом тренутку не морате да доставите никакву документацију за ово;
 • Да нисте уклоњени са положаја у непрофитној организацији или предузећу због лошег управљања или недоличног понашања;
 • У време номиновања или избора, не смете имати забрану или блокаду на било ком пројекту Викимедије у периоду од 30 дана или дуже;
 • Ако испуњавате услове за гласање само као уредник, ваше прво уређивање мора бити пре 18. априла 2020.;
 • Морате открити своје право име у вашој пријави за кандидатуру;
Функцију у Одбору повереника није могуће обављати под псеудонимом јер идентитети повереника спадају у јавно доступне евиденције.
 • Морате имати најмање 18 година и бити у законски пунолетни у земљи у којој имате стално пребивалиште;
 • Морате доставити доказ Фондацији Викимедија о свом идентитету и годинама; и
 • Ако будете изабрани и именовани у Одбор повереника, морате да дате оставку на било коју другу функцију у одбору, управи или на плаћену позицију у Фондацији Викимедија, огранцима, тематским организацијама и групама корисника.

Услови за подношење пријаве

 1. Не можете повезати своју пријаву или своје изјаве са листама препорука или другим страницама на платформи. Не можете се кандидовати на заједничкој листи са другим кандидатима.
 2. Пријаве се примају између 00:00 18. априла 2022. (УТЦ) и 23:59 16. маја 2022. (УТЦ). Своју пријаву можете изменити само 3 дана након подношења или до краја периода за номинацију у 23:59 16. маја 2022. (УТЦ). Мање исправке у правопису или преводу могу се прихватити и изван овог временског рока.
 3. Морате да доставите доказ свог идентитета Фондацији Викимедија пре 23:59 16. маја 2022. (УТЦ). Након што се пријавите, члан Изборне комисије ће вас контактирати у вези са овим.

Како предати доказ о идентитету

Кандидати за ову функцију као услов за кандидатуру морају доставити доказ о идентитету и доказе о пунолетности. Ово испуњава копија једног од следећих докумената:

 • Возачка дозвола
 • Пасош
 • Остала званична документација која указује на право име и године

Ово се може доставити Викимедијиној фондацији путем е-поште на secure-info@wikimedia.org.

Ако будете један од изабраних кандидата, Фондација Викимедија ће можда морати да затражи додатне информације како би извршила проверу прошлости пре вашег именовања у Одбор.

Кандидати који не испуњавају наведене услове и рокове биће дисквалификовани.

Како да предате своју кандидатуру

Ако испуњавате услове, можете се пријавити да будете кандидат. Ресурси за кандидате су доступни за подршку кандидатима током избора 2022. За више информација, слободно се обратите тиму за Стратегију управљање покретом.

Такође погледајте