Jump to content

Wikimédia Alapítvány választások/2022/GYIK

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2022/FAQ and the translation is 100% complete.

Ez az oldal a kuratóriumi választásokkal kapcsolatos gyakori kérdésekre próbál választ adni. A szakaszok a kuratóriummal és a kuratóriumi választásokkal kapcsolatos általános kérdéseket tartalmazzák.

Ha olyan kérdésed merülne fel, melyre nem találsz választ ezen az oldalon, kérlek, írd le a kérdésedet a vitaoldalra. A vezetőségi választást támogató facilitátorok csapata rendszeresen ellenőrizni fogja a vitaoldalt. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy egyes kérdéseket esetleg a Választási Bizottság részére kell majd továbbítani válaszadás céljából. A facilitátorok mindent megtesznek, hogy tájékoztassanak a várható válaszadási időkről.

Ha ez a kérdés sürgős vagy személyes adatvédelemre szorul, akkor közvetlenül egy facilitátorral is felveheted a kapcsolatot.

Általános kérdések az Igazgatósággal kapcsolatban

Mi az a kuratórium?

A Wikimédia Alapítvány kuratóriuma felügyeli a Wikimédia Alapítvány működését. A kuratórium a közösséghez és a tagokhoz tartozó kurátorokból és kinevezett kurátorokból áll. Minden kurátor hároméves megbízatással rendelkezik. A Wikimédia közösség részt vehet a közösségi kurátorok kiválasztásában.

Kik a kurátorok az Igazgatóságban?

A kurátorok a világ minden tájáról származó, széles körű tapasztalatokkal rendelkező emberek. Tudj meg többet ki jelenleg a Wikimédia Alapítvány kuratóriumának tagja.

Hány kuratóriumi tag lesz kinevezve ezen a választáson?

Ezen a választáson két kuratóriumi tag kerül megválasztásra.

Milyen képesítésekkel lehet indulni a kuratóriumi tisztségért?

Az angol nyelvtudáson kívül nincsenek további követelmények. A kuratórium minden választási évben közzéteszi a kívánt készségeket és kritériumokat. Ezek nem követelmények, hanem egyszerűen csak segítenek a közösségnek jobban megérteni, hogy mire van szüksége a kurátoroknak ahhoz, hogy a testület jobban működjön. Az Igazgatóság megosztotta azokat a kívánt készségeket és tapasztalatokat, amelyekkel a 2022-es jelölteknek rendelkezniük kell.

Kérdések a választással kapcsolatban

Vannak feltételei a szavazáson való részvételnek?

Igen, vannak. A Választási Bizottság dönt a szavazati jogosultságról. A választhatósági irányelvek a Közösségi szavazás oldalán találhatóak.

Hányszor szavazhatok?

A szabály: egy felhasználó, egy szavazat. A szerkesztői szavazati jogosultság teljesítéséhez a hozzászólásaidat az összes wikin számoljuk, akár az otthoni wikidről van szó, akár bármelyik másikról.

Ha úgy döntenél, hogy megváltoztatod a szavazatodat, megteheted. Ez azért lehet, mert megváltoztattad a véleményedet, vagy mert hibát követtél el. Egyszerűen szavazz újra, és az előző szavazatod törölve lesz.

Mikor kerülnek kinevezésre a megválasztott kurátorok?

A végleges kijelölésre várhatóan az októberi kuratóriumi ülésen kerül sor.

Mi az a Választási Bizottság, és miért ők döntenek a szavazás módjáról?

A Választási Bizottság felügyeli a Wikimédia Alapítvány kuratóriumának közösségi választásait. A Választási Bizottság és elődei 2004 óta működnek, és a közösség önkénteseiből áll.

Milyen szavazási rendszer mellett döntött a Választási Bizottság?

A Választási Bizottság az Egyszeri Átvihető Szavazás módszerét választotta. Ez a szavazási rendszer lehetővé teszi a választók számára, hogy rangsorolják a jelölteket ahelyett, hogy csak egy jelöltre szavaznának. Próbáld ki ezt az ízletes példát desszertekkel. Hogyan állítanád rangsorba a kedvenc desszertjeidet? Talán így:

  1. Csokoládé
  2. Sütemények
  3. Torta

Ahelyett, hogy csak a csokoládéra voksolnál, rangsorolhatod a desszerteket a számodra legkedvesebbek sorrendjében. Ha többen szavaznak egy másik desszertre, a szavazatod átkerülhet egy másik desszertre. Az Egyszeri Átvihető Szavazat segítségével a preferenciáidat akkor is figyelembe vesszük, ha a legesélyesebb jelöltek nem kerülnek kiválasztásra.

Imádom a vezetést! Hogyan vehetek részt jobban az Igazgatósági választásokon?

Ez nagyszerű! Minél több közösségi tag vesz részt a választásokon, annál jobb a folyamat. A közösségi tagok jelöltként vagy a Választási Bizottság tagjaként is indulhatnak. Ha ez nem neked való, egy másik nagyszerű módja a részvételnek, ha önkéntesként veszel részt a választásokon.

A Választási Önkéntesek hidat képeznek a Választási Bizottság, az Igazgatósági választásokat támogató facilitációs csapat és a szélesebb közösség között. Segítségükkel a közösség tagjai részt vehetnek a választásokon, és elősegíthetik a mozgalom munkáját.