Jump to content

Alegerile Fundației Wikimedia/2022/FAQ

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2022/FAQ and the translation is 100% complete.

Această pagină își propune să răspundă la întrebările frecvente privind alegerile pentru Consiliul Director. Secțiunile includ întrebări generale despre Consiliul Director și despre alegerile pentru acest consiliu.

Dacă aveți o întrebare la care nu găsiți răspuns pe această pagină, vă rugăm să adăugați întrebarea dumneavoastră pe pagina de discuții. Echipa de facilitatori care sprijină alegerea Consiliului Director va verifica periodic pagina de discuții. Vă rugăm să rețineți că este posibil ca unele întrebări să trebuiască să fie trimise la Comitetul Electoral pentru răspuns. Facilitatorii vor face tot posibilul pentru a comunica timpii de răspuns anticipați.

În cazul în care această întrebare este urgentă sau necesită confidențialitate, puteți contacta direct un facilitator.

Întrebări generale despre Consiliu

Ce este Consiliul Director?

Consiliul Director al Fundației Wikimedia supraveghează operațiunile Fundației Wikimedia. Consiliul Director este format din administratori din partea comunității și afiliaților și administratori numiți. Durata mandatului oricărui membru al Consiliului este de trei ani. Comunitatea Wikimedia poate participa la alegerea administratorilor din partea comunității.

Cine sunt administratorii din Consiliu?

Administratorii sunt oameni din întreaga lume, cu o mare experiență. Aflați mai multe despre cine face parte în prezent din Consiliul Director al Fundației Wikimedia.

Câți administratori vor fi numiți în urma alegerilor curente?

În cadrul acestor alegeri vor fi aleși doi administratori.

Care sunt calificările pentru a candida la o poziție de administrator?

Nu există alte cerințe în afară de o bună cunoaștere a limbii engleze. Consiliul Director publică în fiecare an electoral competențele și criteriile dorite. Acestea nu sunt obligatorii, ci doar pentru a ajuta comunitatea să înțeleagă mai bine de ce au nevoie administratorii pentru a fi un Consiliu mai performant. Consiliul a comunicat abilitățile și experiența dorite la candidații din 2022.

Întrebări despre alegeri

Există cerințe pentru a fi eligibil pentru a vota?

Da, există. Comitetul Electoral decide eligibilitatea votului. Instrucțiunile privind eligibilitatea sunt date în pagina privind Votul Comunității.

De câte ori pot vota?

Regula este: un utilizator, un vot. Pentru a stabili eligibilitatea de a vota, contribuțiile dv. vor fi luate în considerare pe toate wikipediile, indiferent dacă este vorba de wikipedia dv. natală sau de oricare alta.

Dacă vă decideți să vă schimbați votul, o puteți face. Acesta deoarece v-ați răzgândit sau dacă ați făcut o greșeală. Pur și simplu votați din nou, iar votul dumneavoastră anterior va fi anulat.

Când vor fi numiți administratorii aleși?

Numirea finală este de așteptat să aibă loc la reuniunea din octombrie a Consiliului Director.

Ce este Comitetul Electoral și de ce decid ei asupra metodei de vot?

Comitetul Electoral supraveghează alegerile comunității pentru Consiliul Director al Fundației Wikimedia. Comitetul Electoral și predecesorii săi există din 2004. Comitetul Electoral este format din voluntari din comunitate.

Ce sistem de vot a ales Comitetul Electoral?

Comitetul Electoral a ales metoda Votului Unic Transferabil. Acest sistem de vot permite alegătorilor să ierarhizeze candidații în loc să se voteze doar pentru un singur candidat. Încercați acest exemplu delicios cu deserturi. Cum ați clasifica deserturile dumneavoastră preferate? Poate așa:

  1. Ciocolată
  2. Prăjituri
  3. Tort

În loc de a vota doar pentru ciocolată, puteți să clasificați deserturile în ordinea preferințelor. Dacă mai multe persoane votează pentru un alt desert, votul dv. poate fi transferat la un alt desert. Cu votul unic transferabil, preferințele dv. vor fi luate în considerare chiar dacă candidații pe care i-ați ales inițial nu sunt selectați.

Îmi place activitatea de conducere! Cum pot să mă implic mai mult în alegerile pentru Consiliul Director?

Asta e minunat! Cu cât sunt implicați în alegeri mai mulți membri ai comunității, cu atât procesul este mai bun. Membrii comunității pot deveni candidați sau se pot alătura Comitetului Electoral. Dacă nu doriți chiar asta, o altă modalitate excelentă de a vă implica este participarea ca voluntar electoral.

Voluntarii electorali fac legătura între Comitetul Electoral, echipa de facilitare care sprijină alegerile Consiliului și comunitate. Aceștia asigură participarea la alegeri a membrilor comunității și contribuie la modelarea mișcării.