Jump to content

Mozgalmi stratégia/Közelebbről

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/About and the translation is 95% complete.
Outdated translations are marked like this.
AZ ÚT A JÖVŐHÖZ
A Wikimédia 2030-as stratégiája

Mi a 2030-as stratégia?

A wikimédiások mintegy két évtizede dolgoznak együtt az emberiség történetének legnagyobb szabad tudásforrásán. Ez idő alatt a szerkesztők kis csoportjából sokszínű közösséggé nőttük ki magunkat, melyben szerkesztők, fejlesztők, tagok, olvasók, támogatók, adományozók és partnerek alkotják a közösséget.

Mostanra már többek vagyunk, mint weboldalak és projektek csoportja. Egy olyan mozgalommá váltunk, mely értékekben és egy erőteljes elképzelésben gyökerezik. Most mindannyiunknak lehetősége van eldönteni, hogy merre tovább. Eldönthetjük, hogyan valósítjuk meg a víziónkat. Mit érünk el 10 év múlva?

Hol tartunk most?

Kattints az egyes nyilakra, hogy többet tudj meg a a stratégiai folyamat különböző lépéseiről!
Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2017Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2018-20Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2018-20/TransitionSpecial:MyLanguage/Wikimedia 2030/Implementation
A 2017-es széles körű konzultációt követően a Mozgalmi Stratégia folyamatának első szakasza egy Stratégiai Irányvonalat hozott létre, mely a mozgalmat a jövő felé irányítja. A második fázisban ajánlásokat fogalmaztak meg, amelyek segítenek a stratégiai irányvonal felé terelni bennünket, és a tudásegyenlőségre és a tudás mint szolgáltatásra való törekvésre. Közel 100 wikimédiás gyűlt össze kilenc munkacsoportban, hogy megfogalmazza ezeket az ajánlásokat. Többszöri ismétlés és a közösségekkel folytatott konzultációk után a végleges tíz ajánlás és elvek 2020 májusában kerültek nyilvánosságra, ezzel lezárult a folyamat második szakasza.

2020 októbere és decembere között a Wikimédia-közösségek, a társszervezetek illetve a Mozgalmi Stratégia Támogató Csoportja mintegy 50 eseményt szervezett az ajánlások rangsorolása végett. Ezek, valamint a Globális megbeszélések esemény eredményeként nyolc fő projekt és kezdeményezési klaszter (több kezdeményezés csoportosítása) került kiválasztásra a megvalósítás prioritásaként. 2020 decembere és 2021 februárja között a nyolc legfontosabb kezdeményezési klasztert - becenevükön A-tól H-ig terjedő klasztert - egy sor "nyomon követési esemény" keretében tovább tárgyalták. A nyomonkövetési megbeszélések eredményeit a részletes jelentések a Metáról című dokumentumban lett publikálva. Jelenleg elindult a megvalósítás. A dolgok aktuális állásáról itt található információ.

Ki dolgozik a stratégián?

A Wikimédia 2030 Mozgalmi Stratégia nyílt és részvételi folyamat volt. A Wikimédia Alapítvány munkatársai támogatták, de a stratégia a mozgalom egészére kiterjedő konzultációk sorozatán és az önkéntesek nagyszámú részvételén alapult. Az első fázisban mintegy száz közösség több mint 1800 nyilatkozatát egyesítették a Stratégiai Irányvonal megalkotásához. A második fázisban több mint száz önkéntes, különböző közösségekből és társszervezetekből együtt alkotta meg az ajánlásokat és elveket, melyekhez a mozgalom széles körű visszajelzései szolgáltak alapul.

A folyamat célja, hogy még nagyobb nyitottság és részvétel legyen a mozgalomban a jövőnk alakítása szempontjából, különösen a projektközösségek és az alacsony képviselettel rendelkező csoportok részéről. 2020 végén a wikimédiások sokszínű csoportja a wikiben való részvétel és útmutatás segítségével megalkotta az online átmeneti események vázlatát. Később több száz, különböző hátterű wikimédiás csatlakozott a Globális megbeszélésekhez, hogy rangsorolják az ajánlásokat és kezdeményezéseket.