Стратегия/Уикимедианско движение/2017/Процес

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Process and the translation is 100% complete.
Информация за процеса, използван при разработване на стратегията на движението.

Основният стратегически екип разработи процес за дискусиите през 2017 г. в сътрудничество с Управителния комитет за направляване на общността, съставен от хора от всички краища на движението, които имат голям опит в ангажирането й. На ежеседмична база, Основният екип публикува повтарящи се прототипи на предложените процеси, базирани на входящите данни и обратната връзка от Управителния комитет и които са достъпни за всички за споделяне на мисли и обратна връзка. Всички бележки от заседанията на Комитета и множеството повторения на прототипите на процеса могат да бъдат намерени тук.

Важно е да се започне с разбирането на това, което бе направено правилно и - може би по-важното - какво се обърка в предходните стратегически процеси. За да направи това, Сузи Насъл, проведе одит на изминалите процеси.

Цели

  1. Идентифициране на обща посока за движението, която ни привлича и вдъхновява по пътя ни към 2030 г.
  2. Изграждане на доверие, добра воля и привеждане в съотвествие в рамките на движението ни. Участие в легитимен, прозрачен и отворен процес, основан на споделена власт, а не на йерархия.
  3. По-добро разбиране на хората и институциите, които сформират движението ни; на тези, които все още не сме достигнали и как техните нужди могат да се променят през следващите 15 години.
  4. Изграждане на всеобщо разбиране за това какво означава да бъдем движение, как могат да вземат участие и други извън него, и какво ще ни струва да увеличим въздействието на нашето движение. Обединение около това как да се развиваме, за да постигнем визията си.
  5. Изграждане на взаимоотношения за разширяване и обогатяване на движението и потенциалните ни партньори.

Карта на стратегическия процес на уикимедианското движение

Първата фаза на процеса се състои от три основни дискусионни цикъла. Целта на тези цикли е да се даде време на индивидуалните сътрудници и организирани групи, които подкрепят движението, да обсъдят бъдещата посока, да генерират идеи, и да достигнат до консенсус. Резултатът от тази работа ще бъде споделената стратегическа посока на цялото движение, която ще бъде публикувана за преглед преди Уикимания 2017 г. По-долу е графика, който изобразява процеса.

Понастоящем коригираме процеса, за да интегрираме по-добре всички констатации. Очаквайте скоро повече информация и нов график.


Раздели

Съображения
Очертава съображенията при разработването на стратегическия процес.
Оформления
Очертава процеса на разработването на стратегията.
График
Включва предложеният график за стратегическия процес.