Maklumat Tatakelakuan/Jawatankuasa Penyelaras/Piagam/Pengundi Sejagat

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/Coordinating Committee/Charter/Voter information and the translation is 96% complete.
Outdated translations are marked like this.
Tatakelakuan Sejagat

Undian untuk mengesahkan piagam untuk Jawatankuasa Penyelaras Tatakelakuan Universal (U4C) akan dibuka dari 19 Januari hingga 2 Februari 2024 23:59:59 (UTC) melalui Tinjauan Selamat. Semua pengundi yang layak dalam komuniti Wikimedia mempunyai peluang untuk menyokong atau menentang penggunaan Piagam U4C, dan berkongsi sebabnya. Pengesahan piagam adalah perlu untuk mewujudkan peraturan dan prosedur bagi Jawatankuasa baharu ini. Maklumat lanjut tentang tujuan dan skop U4C boleh didapati di sini. Dapatkan butiran lanjut tentang arahan mengundi dan kelayakan pengundi di bawah.

Sila semak Soalan Lazim Pengundian untuk mendapatkan maklumat tentang membuang undi.

Proses pengundian

Jika anda layak mengundi:

 1. Semak Piagam untuk U4C.
 2. Tentukan sama ada menyokong atau menentang penerimaan Piagam. Jika menentang, tuliskan perubahan yang disyorkan pada Piagam untuk disertakan dengan undian anda.
 3. Ketahui cara merekod undian anda dengan SecurePoll.
 4. Pergi ke halaman SecurePoll Voting dan ikut arahan.
 5. Ingatkan ahli komuniti lain untuk mengundi!

Apa yang sedang diundi?

Salah satu syor utama daripada matlamat strategik untuk tahun 2030 ialah penciptaan UCoC secara kolaboratif dan garis panduan untuk penguatkuasaan bagi menyediakan garis asas global bagi tingkah laku yang boleh diterima untuk keseluruhan pergerakan tanpa toleransi terhadap gangguan.

Garis Panduan Penguatkuasaan (EG) untuk UCoC telah disahkan oleh Wikimedians pada Januari 2023, dan diluluskan oleh Lembaga Pemegang Amanah pada Mac 2023. EG menyeru penubuhan jawatankuasa untuk menyelaraskan penggunaan UCoC merentas projek Wikimedia. Untuk berfungsi dengan baik dan bekerjasama dengan kumpulan dan proses komuniti sedia ada, Piagam untuk jawatankuasa baharu ini diperlukan. Piagam ini ditulis oleh sukarelawan Jawatankuasa Bangunan U4C.

Apakah yang terkandung dalam Piagam U4C?

Daripada ringkasan Piagam:

Draf piagam Jawatankuasa Penyelaras Tatakelakuan Sejagat (U4C) menggariskan dasar, prosedur dan proses yang akan membimbing kerja U4C.

Bahagian awal draf menggariskan organisasi Jawatankuasa, termasuk tujuan dan skop kerja Jawatankuasa, tanggungjawab dan kelayakan serta proses pemilihan ahli Jawatankuasa.

Bahagian berikut merangkumi jangkaan dalaman sekitar kelakuan, penolakan dan ketelusan dan kerahsiaan kerja Jawatankuasa. Bahagian selebihnya meliputi proses untuk memantau, menyemak dan menyokong UCoC dan Garis Panduan Penguatkuasaan. Mereka juga meliputi penyediaan alatan dan latihan untuk digunakan oleh komuniti dengan UCoC dan Garis Panduan Penguatkuasaan serta cara U4C akan melibatkan diri dan berinteraksi dengan Yayasan Wikimedia dan struktur kerajaan pergerakan yang lain.

Piagam ini telah disemak oleh komuniti Wikimedia pada September 2023, dan semakan telah dibuat berdasarkan kebimbangan komuniti.

Mengapa anda perlu mengundi?

Adalah penting bahawa U4C berfungsi dengan baik dengan struktur tadbir urus komuniti sedia ada dan mencerminkan nilai komuniti. Piagam yang kukuh akan membantu Jawatankuasa memantau cara UCoC digunakan dalam komuniti kita, dan memberikannya alat yang diperlukan untuk menyelesaikan masalah dengan penguatkuasaan apabila ia berlaku.

Cara mengundi

Mockup undi SecurePoll. Ambil perhatian terutamanya bahawa votewiki mungkin mencadangkan anda tidak log masuk. Undian anda masih akan dikira.

Sila baca bahagian ini sebelum anda pergi ke SecurePoll untuk mempelajari maklumat yang berguna untuk menjadikan pengalaman mengundi anda berjalan lancar.

Undi akan memberikan soalan pengundian, dan menawarkan dua pilihan: "Tidak" dan "Ya"

 • Kotak "Ulasan" akan menyediakan tempat untuk anda meninggalkan ulasan tentang sebarang kebimbangan anda dengan garis panduan yang dicadangkan.
 • SecurePoll kemudiannya akan memberitahu anda bahawa undian anda telah direkodkan.
 • Anda boleh mengundi semula dalam pilihan raya. Ia menggantikan undian anda sebelum ini. Anda boleh melakukan ini seberapa banyak kali yang anda suka.

Bagaimana undi akan dikira?

Ambang melebihi 50% sokongan pengguna yang mengambil bahagian akan diperlukan untuk meneruskan pemilihan Jawatankuasa baharu. Pada masa ini, pergerakan itu tidak mempunyai satu amalan pun mengenai proses pengundian lulus/gagal untuk diikuti (sesetengah proses menggunakan sesuatu yang lebih hampir kepada majoriti besar (⅔), manakala yang lain menggunakan majoriti mudah (50% +1), manakala yang lain mengelakkan undian berangka mengira sama sekali). Untuk proses ini, untuk memastikan ia sejajar dengan kebanyakan referendum dalam bidang kuasa dunia sebenar, undi majoriti mudah telah dipilih.

Pengundi akan ditanya elemen mana yang perlu diubah dan mengapa. Jika undian menghasilkan undi majoriti "tidak", pasukan projek UCoC akan menamakan dan menerbitkan alasan yang diberikan oleh pengundi "tidak". Ahli Jawatankuasa Bangunan U4C akan melihat penambahbaikan pada Piagam berdasarkan kebimbangan yang dibangkitkan dalam proses pengundian. Sama seperti proses ini, semakan akan diterbitkan untuk semakan, dan undian kedua akan diadakan.

Adakah orang di luar Yayasan Wikimedia akan terlibat dalam meneliti undian untuk mengesahkan kesahihan?

Keputusan undian akan diteliti untuk penyelewengan oleh bukan kakitangan Wikimedia yang berpengalaman dalam pengundian pergerakan dan proses pengesahan. Pemeriksa undi ialah:

Kelayakan pengundi

Kelayakan mengundi ditetapkan oleh Lembaga Pemegang Amanah Wikimedia. Semua penyumbang Wikimedia berdaftar yang memenuhi keperluan aktiviti minimum, kakitangan dan kontraktor Yayasan Wikimedia dan ahli gabungan (bekerja sebelum 28 November 2023), dan pemegang amanah Yayasan Wikimedia semasa dan bekas, akan berpeluang mengundi pada Piagam yang dicadangkan dalam SecurePoll.

Penyumbang

Anda boleh mengundi dari mana-mana akaun berdaftar tunggal yang anda miliki di wiki Wikimedia. Anda hanya boleh mengundi sekali, tidak kira berapa banyak akaun yang anda miliki. Untuk layak, akaun yang satu ini mesti:

 • tidak disekat dalam lebih daripada satu projek;
 • dan bukan menjadi bot;
 • dan telah membuat sekurang-kurangnya 300 suntingan sebelum 16 Disember 2023 merentas wiki Wikimedia;
 • dan telah membuat sekurang-kurangnya 20 suntingan antara 16 Jun 2023 dan 16 Disember 2023.

AccountEligibility tool boleh digunakan untuk mengesahkan kelayakan pengundian asas editor dengan cepat.

Pemaju

Pemaju layak mengundi jika mereka:

 • ialah pentadbir pelayan Wikimedia dengan akses shell
 • atau telah membuat sekurang-kurangnya satu komitmen gabungan kepada mana-mana repositori Wikipedia tentang Gerrit, antara 16 Jun 2023 dan 16 Disember 2023

Syarat tambahan:

 • atau telah membuat sekurang-kurangnya satu komitmen gabungan kepada mana-mana repo dalam nonwmf-extensions atau nonwmf-skins, antara 16 Jun 2023 dan 16 Disember 2023
 • atau telah membuat sekurang-kurangnya satu komitmen gabungan ke mana-mana repo alat Wikimedia (contohnya magnustools) antara 16 Jun 2023 dan 16 Disember 2023.
 • atau telah membuat sekurang-kurangnya 300 suntingan sebelum 16 Disember 2023 dan telah membuat sekurang-kurangnya 20 suntingan antara 16 Jun 2023 dan 16 Disember 2023 di translatewiki.net.
 • atau penyelenggara/penyumbang sebarang alatan, bot, skrip pengguna, gajet dan modul Lua di wiki Wikimedia.
 • atau telah terlibat dengan ketara dalam reka bentuk dan/atau proses semakan pembangunan teknikal yang berkaitan dengan Wikimedia.

Nota: Jika anda memenuhi kriteria utama, anda akan dapat mengundi dengan segera. Disebabkan oleh batasan teknikal SecurePoll, orang yang memenuhi kriteria tambahan mungkin tidak boleh mengundi secara langsung, melainkan mereka memenuhi mana-mana kriteria lain. Jika anda rasa anda memenuhi kriteria tambahan, sila e-mel ucocproject@wikimedia.org dengan alasan sekurang-kurangnya empat hari sebelum tarikh terakhir untuk mengundi.

Kakitangan dan kontraktor Yayasan Wikimedia

Kakitangan dan kontraktor Yayasan Wikimedia semasa layak mengundi jika mereka telah diambil bekerja oleh Yayasan Wikimedia mulai 28 November 2023.

Kakitangan dan kontraktor sekutu pergerakan Wikimedia

Bab Wikimedia semasa, organisasi tematik atau kakitangan kumpulan pengguna dan kontraktor layak mengundi jika mereka telah diambil bekerja oleh organisasi mereka pada 28 November 2023.

Ahli lembaga Yayasan Wikimedia

Ahli semasa dan bekas Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Wikimedia layak untuk mengundi.

Soalan Lazim Pengundian

 1. Bagaimana memverifikasi syarat kelayakan saya? Silakan pergunakan perkakas AccountEligibility untuk memerhati kelayakan Anda pada pemilihan kali ini. Halaman maklumat akaun global tersedia dan Anda boleh membaca jumlah suntingan dan sejarah sumbangsih Anda.
 2. Bagaimana cara tatacara syarat kelayakan? Sama seperti syarat yang dipergunakan pada pemilihan Dewan Pengawas.
 3. Pengundi yang telah memenuhi syarat tidak boleh memilih. Anda mungkin akan mendapatkan mesej: "Maaf, Anda tidak termasuk senarai pengguna yang sudah ditentukan sebelumnya dan berhak mengikuti proses pemilihan ini." Pastikan Anda telah masuk log. Pastikan bahawa Anda memilih dari tapak wiki Meta, Anda boleh mempergunakan pautan untuk pergi ke halaman pemilihan. Jika Anda seorang penyumbang pemaju, kakitangan atau Dewan Pengawas Yayasan Wikimedia, mungkin kami tidak boleh mencocokan nama dengan nama pengguna Anda. Silakan hubungi ucocproject@wikimedia.org sehingga nama Anda boleh ditambahkan ke dalam senarai. Jika Anda masih tidak boleh memilih dan Anda merasa berhak memilih, silakan tinggalkan mesej ke halaman perbicaraan pemilihan atau hubungi ucocproject@wikimedia.org. Kami akan menjawab maksima dalam kurun 72 jam.
 4. Saya tidak dapat masuk ke VoteWiki. Anda tidak perlu masuk ke VoteWiki untuk memberikan undi. Jika Anda sudah boleh melihat halaman pemilihan, maka SecurePoll sudah berjaya mengenali Anda. Untuk alasan keselamatan, jumlah akaun yang berdaftar di VoteWiki dibatasi.
 5. Ada semua orang boleh melihat pilihan saya? Tidak, proses pemilihan berlangsung secara aman. Proses ini mempergunakan perisian SecurePoll. Hasil undi bersifat rahsia. Tidak seorang pun baik dari Dewan Pengawas mahupun kakitangan Yayasan Wikimedia boleh mengaksesnya. Seorang kakitangan dari Pasukan Kepercayaan & Keselamatan (Trust & Safety), Yayasan Wikimedia, memegang kunci penyulitan pemilihan. Selepas kunci diaktifkan, makan proses pemilihan akan berhenti.
 6. Ada data yang dikumpulkan dari pengundi? Beberapa data peribadi yang boleh diidentifikasi boleh dilihat oleh beberapa orang terpilih yang bertugas untuk mengaudit serta mengira hasil pemilihan. Silakan baca maklumat tentang pemeriksa undi di atas. Data tersebut termasuk alamat IP dan agen perisian yang dipergunakan oleh pengguna. Data tersebut akan dihapus secara automatik 90 hari pasca-pemilihan.
 7. Bagaimana data ini akan digunakan? Metrik hasil pemilu ini akan dirangkum pada halaman hasil pemilu di Meta dan laporan pasca-analisis pemilu. Maklumat yang bersifat peribadi tidak akan diterbitkan. Maklumat peribadi yang boleh diidentifikasi mungkin boleh dipergunakan untuk menentukan jumlah pengundi individu dan persebaran pengundi secara global.
 8. Semasa saya memilih, saya tidak membaca kenyataan bahawa undi telah diterima, dan kemudian muncul mesej automatik yang menyatakan bahawa saya perlu masuk log untuk boleh memilih. Ada yang sedang berlaku? Anda tidak perlu masuk ke VoteWiki untuk memilih. Kesalahan ini mungkin kerana masalah tembolok (cache). Kami mohon maaf atas masalah ini. Silakan berikan undi ulang melalui halaman SecurePoll. Anda akan mendapatkan mesej yang berbunyi, "Pemilihan ini akan dilakukan di sebuah tapak Wiki terpusat. Silakan klik butang di bawah ini untuk menuju halaman yang dimaksudkan". Dengan mengeklik butang tersebut, Anda akan dibawa menuju peladen tempat pemilihan undi, tempat Anda memilih. Perhatikan bahawa Anda boleh dengan bebas memilih atau mengubah pilihan Anda sebanyak mungkin. Hanya akan terdapat satu undi yang disimpan untuk setiap pengguna. Sistem ini akan menukar pilihan Anda yang lama dengan yang baru serta menghapuskan semua pilihan lama Anda. Ketika proses pemilihan sudah selesai, Anda akan mendapatkan tanda terima pemilihan di skrin Anda dan boleh boleh dijadikan tanda bukti pemilihan.
 9. Bagaimana sistem pemilihan ini menghalang agar pengguna tidak boleh memberikan undi berkali-kali? Hanya akan terdapat satu undi per pengguna yang disimpan di sistem ini. Anda boleh dengan bebas memilih atau mengubah pilihan Anda sebanyak mungkin. Sistem ini akan menukar pilihan Anda yang lama dengan yang baru serta menghapuskan semua pilihan lama Anda.
 10. Ada kakitangan dipaksa atau didorong untuk memilih pilihan tertentu? Tidak, kakitangan Yayasan Wikimedia dan pertubuhan sekutu tidak didorong untuk memilih pilihan tertentu. Kami menggalakkan agar semua orang boleh menentukan pilihannya sendiri. Supaya Piagam boleh menjadi efektif, kita memerlukan masukan yang jujur sehingga kita boleh mengetahui bila terdapat bahagian yang perlu ditingkatkan.
 11. Ada Pasukan Kepercayaan & Keselamatan akan bias dengan hasil pilihan? Pasukan Kepercayaan & Keselamatan mempunyai tiga bahagian, Dasar, Disinformasi, dan Operasi. Pasukan yang memudahkan UCoC ialah Pasukan Dasar. Pasukan Dasar tidak terlibat dalam siasatan sistem kelakuan pengguna. Walaupun tidak terdapat bukti bahawa Pasukan Operasi sendiri boleh atau akan bias, pemisahan fungsi ini sengaja dilakukan untuk mengelak kemungkinan munculnya bias. Pasukan Dasar tidak menilai bahawa perlu atau tidaknya dokumen yang disusun secara bersama-sama ini boleh mencapai persetujuan pertama semasa dibuat pertama kali atau perlu pembangunan pada tahap berikutnya. Pasukan hanya menilai ada prose sudah berjalan dengan baik di dalam komun. Maksud dari hal ini iaitu pembangunan pendekatan kolaboratif untuk menegakkan UCoC yang kelak akan berfungsi dalam struktur komun. Tujuan ini untuk memenuhi tanggung jawab dengan sebaik-baiknya.
 12. Soalan lain yang tidak disinggung di sini Jika berlaku kegalatan dalam teknikal atau sistem pemilihan, mohon hubungi ucocproject@wikimedia.org. Cantumkan nama pengguna yang Anda pergunakan untuk memilih dan projek yang ingin Anda pilih. Ahli pasukan kami akan menjawab surel Anda sesegera mungkin.