Jump to content

VisueleEditor/Nieuwsbrief/2014/Oktober

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page VisualEditor/Newsletter/2014/October and the translation is 100% complete.
VisualEditor

Wist je dat?

TemplateData is een apart programma dat data over de verschillende parameters in een sjabloon verzamelt. VisueleEditor bekijkt die data en gebruikt ze in de dialoogvensters voor sjablonen.

Met de nieuwe TemplateData-bewerker wordt het gemakkelijker om informatie over parameters in te voegen, aangezien deze al geladen zijn in de bewerker.

Zie de helppagina voor TemplateData voor meer informatie over het toevoegen van TemplateData. De gebruikershandleiding bevat informatie over het gebruik van VisueleEditor.

Sinds de laatste nieuwsbrief heeft het team de technische achterstand verminderd, een aantal workflows voor sjabloon- en quotebewerkingen vereenvoudigd, een grote vooruitgang geboekt bij de ondersteuning voor Internet Explorer en dan 125 bugs en verzoeken opgelost. Verschillende prestatiebevorderende veranderingen zijn doorgevoerd, in het bijzonder aan het systeem rond het hergebruiken van referenties en referentielijsten. Wekelijkse updates worden gepost op Mediawiki.org.

Er waren drie problemen die dringend opgelost moesten worden: een probleem met de deployment waardoor verschillende knoppen niet werkten (bugs 69856 en 69864), een probleem met bewerkingsconflicten waardoor een gebruiker nergens meer naartoe kon (bug 69150) en een probleem in Internet Explorer 11, waarbij sommige categorieën werden vervangen door een link naar de systeemtekst MediaWiki:Badtitletext (bug 70894) bij het opslaan. De ontwikkelaars excuseren zich voor het ongemak en bedanken de personen die deze problemen snel hebben opgemerkt en doorgegeven.

Meer ondersteuning voor toestellen en browsers

Gebruikers van Internet Explorer 10 en 11 hebben nu toegang tot VisueleEditor. Dit betekent dat ongeveer 5% van de Wikimediagebruikers een tab "Bewerken" te zien krijgen naast de bestaande tab "Brontekst bewerken". Ondersteuning voor Internet Explorer 9 wordt voorzien in de toekomst.

Tabletgebruikers die de mobiele site gebruiken krijgen vanaf nu de mogelijkheid om een versie van VisueleEditor te gebruiken, specifiek gericht op mobiel gebruik. In de toekomst worden nog meer bewerkingshulpmiddelen toegevoegd en wordt VisueleEditor ook beschikbaar voor smartphones. De mobiele versie van VisueleEditor werd aangepast zodat ze - in plaats van de normale referenties - het contextmenu voor quotes toont (bug 68897). Een bug in iOS waarbij de editor problemen veroorzaakte werd opgelost en meteen toegepast (bug 68949). Voor tabletgebruikers werden er drie bugs opgelost die te maken hadden met een scrollprobleem (bug 66697, bug 68828, bug 69630). U kan de VisueleEditor op de mobiele versie van Wikipedia op uw tablet gebruiken door bovenaan een pagina op het tandwiel te klikken en daar te kiezen welke editor u wilt gebruiken.

TemplateData-bewerker

De tool om TemplateData te bewerken werd deze week verder verspreid naar 30 extra Wikipedia's. Andere Wikipedia's en sommige andere projecten krijgen mogelijk toegang vanaf volgende maand. Deze tool maakt het gemakkelijker om TemplateData toe te voegen aan de sjablooninformatie. Wanneer de tool ingeschakeld wordt, verschijnt er boven elk sjabloonbewerkingsvenster een extra knop. Om deze te gebruiken bewerkt u een sjabloon(sub-)pagina en klikt u op "Edit template data". Zie ook de hulppagina voor TemplateData. TemplateData kan getest worden in een zandbak op Mediawiki.org. Denk eraan dat TemplateData alleen maar op een documentatiepagina of op de sjabloonpagina zelf worden gebruikt. Er wordt maar één blok met TemplateData gebruikt per sjabloon.

Andere veranderingen

Verschillende interfaceberichten en -labels werden veranderd om ze eenvoudiger, duidelijker of korter te maken, op basis van feedback van vertalers en bewerkers. Het uitzicht van de dialoogvensters werd veranderd en meer esthetische veranderingen zullen binnenkort worden doorgevoerd, wanneer VisueleEditor het nieuwe MediaWikithema van Design bevat. (Een voorsmaakje van dit thema is beschikbaar op Labs voor ontwikkelaars.) Het team heeft ook een aantal verbeteringen aangebracht voor gebruikers van de Monobook-skin, waardoor de tekstgrootte in werkbalken werd verbeterd en waarbij menuoverlappingen werden opgelost.

De VisueleEditor-MediaWiki voorziet nu de mw-redirect - en mw-disambig -class voor links naar redirects en doorverwijspagina's, zodat gebruikersgadgets om deze links aan te duiden gecreëerd kunnen worden.

Sjabloonvelden kunnen worden gemarkeerd als 'required' in TemplateData. Wanneer een parameter als "vereist" wordt opgegeven, kan dat veld niet verwijderd worden bij het toevoegen van een nieuw sjabloon of bij het bewerken van een bestaand sjabloon (bug 60358).

Taalondersteuning werd verbeterd door annotaties gebruik te doen maken van bidirectionele isolatie (zodat ze juist worden getoond bij cursoring) en door het oplossen van een bug waardoor VisueleEditor crashte wanneer een pagina werd bewerkt met een dir -attribuut, maar zonder lang -set (bug 69955).

Toekomstplannen

Het team post details over de toekomstplannen op de VisueleEditor roadmap. Het VisueleEditor-team plant een auto-filltoepassing voor quotes, mogelijk al tegen het einde van oktober.

Het team werkt ook aan de ondersteuning voor het toevoegen van rijen en kolommen aan tabellen, en een eerste versie hiervan verschijnt mogelijk binnen de maand. Opmerkingen over het design zijn welkom op Mediawiki.org.

In de toekomst wordt het mogelijk om in real-time samen te bewerken in VisueleEditor. Recent is hiervoor al voorbereidend werk verricht.

Ondersteun uw wiki

Op Wikimania gaven verschillende ontwikkelaars presentaties over VisueleEditor. Een vertaalwedstrijd om de toegang tot VisueleEditor te vergemakkelijken werd door veel mensen gesteund. Deryck Chan' was de beste vertaler. संजीव कुमार (Sanjeev Kumar), Robby, Takot, Bachounda, Bjankuloski06 en Ата kregen ook een speciale vermelding. Een samenvatting van dit werk is ook beschikbaar. Hartelijk dank voor jullie hulp.

Dit was de eerste nieuwsbrief van VisueleEditor die vertaald kon worden en daarom bedanken wij graag iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt! Als de nieuwsbrief niet in uw taal is afgeleverd en u graag wilt helpen met vertal(ing)en, schrijf u dan in op de mailinglijst voor vertalers of contacteer Elitre (WMF), zodat u op de hoogte blijft.

VisueleEditor kan beschikbaar worden gemaakt voor de meeste non-Wikipedia-projecten. Als uw gemeenschap de VisueleEditor wil uittesten, gelieve dan James Forrester (productmanager) te contacteren of een [1] aan te maken.

IRC-hulp is beschikbaar op zaterdag 18 oktober 2014 om 18u00 UTC (overdag in Noord- en Zuid-Amerika, 's avonds voor Afrika en Europa) en op woensdag 19 november om UTC.

Geef feedback over VisueleEditor op mw:VisualEditor/Feedback. In-/uitschrijven voor de nieuwsbrief op Meta. Bedankt!Elitre (WMF)