Jump to content

Team vrijwilligers response/Rekruteren

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Volunteer Response Team/Recruiting and the translation is 100% complete.

Wikimedia Contactpunt

Voor toekomstige vrijwilligers

Bedankt voor je interesse om je aan te melden als vrijwilliger bij het VRT contactteam. Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers en op deze pagina wordt uitgelegd welk werk de leden van de VRT doen, welke kwaliteiten wij zoeken in een kandidaat-agent, en hoe je je kandidaat kan stellen.

Wat doen VTRS-vrijwilligers?

De vrijwilligers behandelen inkomende e-mail voor de Wikimedia Foundation . Dit omvat alles van klachten over eenvoudig vandalisme tot beschuldigingen van smaad en vooringenomenheid in artikelen over de verschillende projecten. Vaak moeten we een soort onderzoek instellen, vervolgvragen stellen en dus heel geduldig zijn waar dat nodig is, zoals bijvoorbeeld:

 • "Klant": "Hoi, de foto van Zip is echt mijn foto, kan je hem weghalen?"
 • "VRTS agent": Welk project? Welke foto precies? Wie is Zip? Kun je me de link naar je foto geven en me verzekeren dat jij het bent?

Ons VRTS systeem heeft een aantal "wachtrijen" die het mogelijk mken om emails te scheiden zodat vrijwilligers met de nodige taalvaardigheden en on-wiki of VRTS ervaring in staat zijn ze te beantwoorden. info-en is onze grootste wachtrij die de meeste emails verwerkt die in het Engels geschreven zijn, en is verder opgesplitst in "sub-wachtrijen" zodat vrijwilligers makkelijk kunnen kiezen of ze emails willen beantwoorden over kleine artikelproblemen of biografieën van levende personen bijvoorbeeld. Er zijn ook verschillende toegangsniveaus, aangezien sommige mails moeilijker zijn en meer VRTS-ervaring vereisen. Dit zijn enkele van de drukste wachtrijen in het VRTS systeem en dienen als de "frontlinies" voor de meeste lezersinteractie.

Wees je ervan bewust dat het beantwoorden van de info-en "tickets" stressvol kan zijn. Je zult berichten moeten behandelen van mensen die boos, onwetend of respectloos kunnen zijn, en die in veel gevallen een legitieme klacht hebben. Maar het geeft ook voldoening te weten dat je hebt geholpen een probleem op te lossen van iemand die echt bezorgd is over iets in een artikel. Dit is een geweldige kans om deel uit te maken van het publieke gezicht van Wikimedia. We kunnen mensen niet altijd helpen, maar we doen ons best om ze een goede indruk te geven van onze professionaliteit en ons reactievermogen. Overweeg alstublieft om te helpen, en vertel anderen over de behoefte.

Wat doen VTRS-vrijwilligers?

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom om te helpen bij het beantwoorden van tickets. Om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen en gezien de vertrouwelijke aard van het werk, is er echter een selectieve sollicitatieprocedure. De VRTS beheerders zijn een groep van zeer vertrouwde en ervaren vrijwilligers die je aanvraag om lid te worden van het Contactteam beoordelen. Bij het beoordelen van een aanvraag maken zij zich bekend met je werk op de Wikimedia-projecten om er zeker van te zijn dat je geschikt bent als toevoeging aan het team.

Waar zijn we naar op zoek?

Alle vrijwilligers:

 • Moet een positieve houding hebben ten opzichte van de missie van de Wikimedia-beweging.
 • Mogen geen geschiedenis hebben van het bijten van nieuwkomers. (Bijna alle VRTS tickets zijn van niet-Wikimedianen of nieuwkomers).
 • Moeten een goede reputatie hebben voor alle projecten van de Foundation waaraan zij deelnemen.
 • Moeten in het verleden zich koel hebben weten te houden, zelfs wanneer ze met zeer - soms onredelijk - boze mensen te maken hebben.

Wij aanvaarden vrijwilligers met verschillende ervaringsniveaus, en zijn vooral geïnteresseerd van jou te horen als je dat bent:

 • Een beheerder van een of meer projecten van de Wikimedia Foundation, vooral als dat een klein project is met weinig of geen VRTS-agenten.
 • Bekend met de processen op Wikipedia en in staat om routinematige vragen daarover te beantwoorden. Enkele veel voorkomende antwoorden zijn Helpdesk doorverwijzingen; uitleg over verwijderingsprocessen of hoe te bewerken.
 • Bekend met aanvaardbare licenties voor afbeeldingen en tekst en bereid om correspondentie in verband met toestemmingen af te handelen. Veel zaken zijn routine, maar soms gaat het om onduidelijke toestemmingsverklaringen of toestemmingen die zijn afgegeven door mensen die niet duidelijk in verband kunnen worden gebracht met de bron.
 • Bekend met beleid voor levende personen en organisaties en in staat om onderwerpen van de artikelen te helpen bij simpele wensen (bijwerken van logo's, corrigeren van kleine informatie) of ernstige zorgen (beschuldigingen van grove onnauwkeurigheid; vooringenomenheid).
 • Vloeiend in zowel Nederlands als een andere taal en bereid om te helpen met interlinguale klachten (bijvoorbeeld klachten geschreven in het Engels over inhoud in de Nederlandse Wikipedia).
 • Kennis van wie wat doet bij de Foundation (om door te kunnen sturen naar de juiste mensen, naar de juiste wachtrijen te gaan)

Deze lijst is echter niet uitputtend en stel je dus ook kandidaat als je ervaring hebt die hierboven niet vermeld staat! De wachtrijen zijn ook zo gestructureerd dat je toegang hebt tot degenen die e-mails krijgen waar je verstand van hebt, dus je hoeft niet al deze vaardigheden te hebben. Bovendien werken agenten vaak samen in een team en werken ze samen aan moeilijke tickets.

Hoe meld ik me aan als vrijwilliger?

Dus je hebt de bovenstaande informatie gelezen en je wilt je graag aanmelden als vrijwilliger? Geweldig! Ga naar VRT/Vrijwilliger worden en volg de instructies bovenaan de pagina om een aanvraag in te dienen.

Kan ik helpen op IRC?

Zeker! Als je nog niet helemaal klaar bent om te helpen met het beantwoorden van e-mails, kun je lid worden van het #wikimedia-vrtverbinden IRC kanaal. Alle bestaande VRT leden zijn "voiced" in het kanaal, en je kunt agenten helpen met het beantwoorden van emails door kleine taken te doen zoals:

 • Herschrijven van delen van een artikel om te voldoen aan het BLP beleid
 • Het verwijderen van een artikel van een van de Foundation-projecten, waaronder Wikipedia
 • Een bestand verwijderen van Wikimedia Commons

Deze lijst is ook niet uitputtend, dus aarzel niet om het kanaal te joinen als je specifieke vaardigheden of rechten hebt waarvan je denkt dat ze nuttig kunnen zijn om VRTS agenten tickets te laten beantwoorden.

Nog vragen?

Laat a.u.b. een bericht achter op Talk:Volunteer Response Team, e-mail de beheerders op volunteers-vrt(_AT_)wikimedia.org, of sluit je aan bij #wikimedia-vrtverbinden op het Libera IRC netwerk als je vragen wilt stellen.