WikiForHumanRights/ca

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page WikiForHumanRights and the translation is 32% complete.


Header for Wiki for Human Rights 2022 Meta Page: Right to a Healthy Environment GIF
Header for Wiki for Human Rights 2022 Meta Page: Right to a Healthy Environment GIF
#WikiForHumanRights 2023: Right to a healthy environment

WikiForHumanRights 2023: Dret a un Medi Ambient Sa

L'objectiu de la campanya #WikiForHumanRights és assegurar-se de que tothom tingui accés a informació, neutre, basada en els fets i actual sobre el nostre Dret a un Medi ambient Sa. El dret a un medi ambient sa és un dret legal reconegut per l'ONU (El dret humà a un medi ambient net, sa i sostenible), però també un camí connectant drets humans i la triple crisis planetària que afrontem: el canvi climàtic, la contaminació, i la pèrdua de biodiversitat. Com ressalta el Programa Mediambiental de l'ONU : necessitem fer Pau amb la Natura, i els drets humans han de ser al centre de les solucions.

Ara, la funció de la Viquipèdia és més important que mai. Tothom, de tot arreu necessita accés a informació sobre com canvia el clima o com la degradació mediambiental impacten sobre les seves vides. Podem incrementar el coneixement sobre els sistemes naturals sans en els quals tothom confia per a l'aigua que beu, l'aire que respira, el menjar que menja, i els recursos que necessita. Enguany, amb #WikiForHumanRights, ens estem concentrant en com les comunitats locals són impactades per les qüestions mediambientals més urgents en el seu medi incloent-hi les tres crisis planetàries identificades per l'ONU: el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la contaminació.

La informació juga una funció importantíssima dins de la nostra capacitat compartida a no només entendre aquests crisis connectades entre sí però també per mitigar-ne les causes i adaptar un futur sa per a tots. Complir el dret humà a un medi ambient sa, ajuda aquells més afectats pels danys mediambientals com ara bé la contaminació, el canvi climàtic, i la pèrdua de biodiversitat. Per a defensar el medi ambient, participa en la presa de decisions, i accedeix a la justícia i a la protecció dels drets humans. Omplir els buits de la Viquipèdia sobre aquests temes, ajuda als usuàris a prendre milers de decisions necessàries per redreçar aquestes crisis mediambientals urgents.

Com unir-se a la campanya!

Uneix-te a un esdeveniment dirigit per la comunitat!

Dirigeix una activitat!

Teniu preguntes per a nosaltres?

Mira el vídeo de la campanya WikiForHumanRights 2022

Els temes enfocats:

When addressing the right to a healthy environment, the UN focuses on addressing the Triple Planetary Crises which includes:

 • La importància de justícia mediambiental, justícia de clima, i drets humans donen solucions a nivell a local, nacional, i internacional en l'acció en la crisis climàtica
 • Human wellbeing in the face of environmental damage caused by pollution, with a focus on the direct impact on other human rights (i.e. pollution and health, right to water, etc)
 • Biodiversity and human rights — understanding how human wellbeing is dependent on a biodiverse natural ecosystem

The launch event on April 18 and 2023 writing contests has a special focus on pollution and toxic waste. Regional campaigns this year are each identifying knowledge and issues important to their local context.


Timelines

 • Global Campaign Activities (Content Drives such as edit-a-thons, translatathons, writing contest, photo walks etc; webinars; workshops and conferences) - April-June 2023
 • Regional office hours - January-February 2023
 • Capacity Building Sessions - February-March 2023
 • Networking Session - February-June 2023
 • International Launch Webinar - 18 April 2023
 • International Writing Contest - 15 April-15 May 2023
 • Youth Programming - February-April 2023
 • Rapid Grant Application - Cycle 7 January-March 2023 with due deadline on 30 January and Cycle 8 March-May 2023 with due deadline on 20 March 2023. Please see further details here.