WikiForHumanRights

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page WikiForHumanRights and the translation is 96% complete.
Outdated translations are marked like this.


Header for Wiki for Human Rights 2022 Meta Page: Right to a Healthy Environment GIF
Header for Wiki for Human Rights 2022 Meta Page: Right to a Healthy Environment GIF
#WikiForHumanRights 2023: Right to a healthy environment

WikiForHumanRights 2023: Oikeus terveeseen ympäristöön

#WikiForHumanRights -kampanjan tavoitteena on varmistaa, että jokaisella on käytettävissään puolueetonta, tosiasioihin perustuvaa ja ajankohtaista tietoa oikeudestamme terveelliseen ympäristöön. Oikeus terveeseen ympäristöön on YK:n tunnustama laillinen oikeus, mutta myös tapa yhdistää ihmisoikeudet ja kohtaamamme kolminkertainen planeettakriisi: ilmastonmuutos, saastuminen ja biologisen monimuotoisuuden väheneminen. Kuten YK:n ympäristöohjelma korosti: meidän on tehtävä rauha luonnon kanssa, ja ihmisoikeuksien on oltava ratkaisujen keskiössä.

Wikipedian rooli ei ole koskaan ollut niin tärkeä kuin nyt. Kaikkien on kaikkialla saatava tietoa siitä, miten ilmastonmuutos tai ympäristön pilaantuminen vaikuttaa heidän elämäänsä. Voimme lisätä tietoa terveistä luonnonjärjestelmistä, joista kaikki ihmiset saavat juomavetensä, hengitysilmansa, ruokansa ja tarvitsemansa luonnonvarat. Tänä vuonna #WikiForHumanRights -tapahtumassa keskitymme siihen, miten paikalliset yhteisöt kärsivät omassa toimintaympäristössään polttavimmista ympäristöongelmista, mukaan lukien YK:n määrittelemä kolminkertainen planeettakriisi, ilmastonmuutos, biologisen monimuotoisuuden häviäminen ja ympäristön pilaantuminen.

Tiedolla on ratkaiseva merkitys yhteisessä kyvyssämme paitsi ymmärtää näitä toisiinsa liittyviä kriisejä myös lieventää niiden syitä ja sopeutua kaikkien terveeseen tulevaisuuteen. Terveellistä ympäristöä koskevan ihmisoikeuden toteutuminen antaa niille, joihin ympäristöhaitat, kuten saastuminen, ilmastonmuutos ja biologisen monimuotoisuuden väheneminen, vaikuttavat eniten, mahdollisuuden puolustaa ympäristöä, osallistua päätöksentekoon ja saada oikeutta ja ihmisoikeuksien suojelua. Wikipedian aukkojen täyttäminen näistä aiheista auttaa yleisöä tekemään tuhansia päätöksiä, joita tarvitaan näiden kiireellisten ympäristökriisien ratkaisemiseksi.

Kuinka liittyä haasteeseeen!

Osallistu yhteisön järjestämään tapahtumaan!

Johda toimintaa!

Onko sinulla kysymyksiä meille?

Katso WikiForHumanRights 2022 -kampanjavideo

Prioriteettiaiheet:

Käsitellessään oikeutta terveelliseen ympäristöön YK keskittyy käsittelemään kolminkertaista planeettakriisiä, johon kuuluvat:

 • Ympäristöoikeudenmukaisuuden, ilmasto-oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuskeskeisten lähestymistapojen merkitys paikallisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä ilmastokriisiä koskevissa toimissa
 • Ihmisten hyvinvointi saastumisen aiheuttamien ympäristövahinkojen edessä keskittyen välittömiin vaikutuksiin muihin ihmisoikeuksiin (esim. pilaantuminen ja terveys, oikeus veteen jne.)
 • Biodiversiteetti ja ihmisoikeudet — ymmärrys siitä, miten ihmisen hyvinvointi on riippuvainen monimuotoisesta luonnon ekosysteemistä

Aloitustapahtuma 18. huhtikuuta ja 2023-kirjoituskilpailut keskittyvät erityisesti saastumiseen ja myrkylliseen jätteeseen. Tämän vuoden alueelliset kampanjat määrittelevät kukin paikallisesti tärkeät tiedot ja kysymykset.


Aikajanat

 • Maailmanlaajuinen kampanjatoiminta (sisällöntuotanto, kuten edit-a-thonit, translatathonit, kirjoituskilpailu, valokuvakävelyt jne.; webinaarit; työpajat ja konferenssit) - huhti-kesäkuu 2023
 • Alueelliset aukioloajat - tammi-helmikuu 2023
 • Valmiuksien kehittämistilaisuudet - helmi-maaliskuu 2023
 • Verkostoitumisistunto - helmi-kesäkuu 2023'
 • Kansainvälinen aloituswebinaari - 18. huhtikuuta 2023
 • Kansainvälinen kirjoituskilpailu - 15. huhtikuuta-15. toukokuuta 2023
 • Nuoriso-ohjelmat - Helmi-huhtikuu 2023
 • Nopea avustushakemus - Sykli 7 tammikuu-maaliskuu 2023, määräaika 30. tammikuuta ja Sykli 8 maaliskuu-toukokuu 2023, määräaika 20. maaliskuuta 2023. Katso lisätietoja täältä.