ВикиЗаЉудскаПрава

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page WikiForHumanRights and the translation is 49% complete.
Outdated translations are marked like this.


Header for Wiki for Human Rights 2022 Meta Page: Right to a Healthy Environment GIF
Header for Wiki for Human Rights 2022 Meta Page: Right to a Healthy Environment GIF
#WikiForHumanRights 2023: Right to a healthy environment

ВикиЗаЉудскаПрава: Право на здраву животну средину 2022

Циљ кампање #ВикиЗаЉудскаПрава је да се осигура да сви имају приступ неутралним, чињеницама заснованим и актуелним информацијама о нашем Праву на здраву животну средину. Право на здраву животну средину је законско право које признају УН, али и начин повезивања људских права и троструке планетарне кризе са којом се суочавамо: климатске промене, загађење и губитак биодиверзитета.Као што је Програм УН за животну средину нагласио: треба да направимо Мир са природом, а људска права треба да буду у центру решења.

Улога Википедије никада није била важнија него сада. Свима свуда је потребан приступ информацијама о томе како климатске промене или деградација животне средине утичу на њихове животе. Можемо повећати знање о здравим природним системима на које се сви људи ослањају за воду коју пију, ваздух који удишу, храну коју једу и ресурсе који су им потребни. Са кампањом #ВикиЗаЉудскаПраваове године, фокусирамо се на импликације права на здраву животну средину на људе који пролазе кроз три планетарне кризе које се укрштају: климатске промене, губитак биодиверзитета и загађење.

Информације играју кључну улогу у нашој заједничкој способности да не само разумемо ове међусобно повезане кризе, већ и да ублажимо узроке и прилагодимо се за здраву будућност за све. Испуњавање људског права на здраву животну средину оснажује оне који су највише погођени штетама по животну средину као што су загађење, климатске промене и губитак биодиверзитета да бране животну средину, учествују у доношењу одлука и приступају правди и заштити људских права. Попуњавање празнина на Википедији о овим темама помаже јавности да донесе хиљаде одлука потребних за решавање ових хитних еколошких криза.

Како учествовати у изазову!

Учествујте у догађају који води заједница!

Предводите активност!

Имате ли питања за нас?

Watch the WikiForHumanRights 2022 Campaign Video

Теме у фокусу:

Право на здраву животну средину

 • Важност еколошке, климатске правде и приступа усредсређених на људска права локалној, националној и међународној дејству на климатску кризу
 • Људско благостање суочено са штетом по животну средину проузрокованом загађењем, са фокусом на директан утицај на друга људска права (нпр. загађење и здравље, право на воду, итд.)
 • Биодиверитет и људска права — разумевање како људско благостање зависи од биодиверзитета природног екосистема

The launch event on April 18 and 2023 writing contests has a special focus on pollution and toxic waste. Regional campaigns this year are each identifying knowledge and issues important to their local context.


Timelines

 • Global Campaign Activities (Content Drives such as edit-a-thons, translatathons, writing contest, photo walks etc; webinars; workshops and conferences) - April-June 2023
 • Regional office hours - January-February 2023
 • Capacity Building Sessions - February-March 2023
 • Networking Session - February-June 2023
 • International Launch Webinar - 18 April 2023
 • International Writing Contest - 15 April-15 May 2023
 • Youth Programming - February-April 2023
 • Rapid Grant Application - Cycle 7 January-March 2023 with due deadline on 30 January and Cycle 8 March-May 2023 with due deadline on 20 March 2023. Please see further details here.